Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

10 manieren om je nieren gezond te houden

groene smoothies

Hoe belangrijk zijn je nieren voor je gezondheid? Ze filteren je bloed, maken hormonen aan, absorberen mineralen, verwijderen giftige afvalstoffen, neutraliseren zuren en maken urine aan. Dus beter gezonde nieren dan nieren die klieren. Geef ze daarom wat liefde en aandacht.

In de loop van de jaren kunnen je nieren schade oplopen. Door infecties, nierstenen en ophoping van troep, daalt de werking van de nieren, met alle gevolgen voor je gezondheid. Gek genoeg lijken nieren nog steeds normaal te werken ook als ze maar 20% van hun capaciteit hebben. Daarom blijven ernstige nierziekten vaak lang onopgemerkt. Of je nou oud of jong bent, zorg voor ze voordat het te laat is.

Hier is een lijst van 10 gewoontes die je nieren gezond houden.

  • Drink genoeg water.

De belangrijkste functie van je nieren is om bloed te filteren en giftige afvalstoffen te verwijderen. Als je genoeg gewoon water drinkt gedurende de dag, krijgen je nieren de kans om dit afvalmateriaal af te voeren zodat je lichaam schoon en gezond blijft en er geen schade ontstaat. Water is saai, hoor ik vaak. Je kan (warm) water opleuken met citroen, wat gember of een blaadje munt. Ook tussen de kruidenthee vind je vast wel iets van je gading.

  • Gebruik complexe zoutsoorten en matig keukenzout.

Je lichaam heeft zouten nodig om goed te functioneren. Door het eten van kant-en-klaar maaltijden of geraffineerd voedsel, krijgen we vaak te veel eenzijdig keukenzout binnen. Dit veroorzaakt een hoop stress op de nieren. Vermijd geraffineerd voedsel en gebruik complexere zoutsoorten zoals Himalayzout of Keltisch zeezout om de mineralenbalans in je lichaam goed te houden.

  • Ga op tijd naar de WC.

Veel mensen negeren de aandrang om naar de WC te gaan, ze hebben het te druk of ze gruwelen van openbare toiletten. Dit is niet goed voor de blaas en daarnaast ook niet goed voor de nieren. Infecties in de nieren ontstaan vaak vanuit de blaas. Het inhouden van urine verhoogt de druk op de nieren en dit kan leiden tot nierfalen, nierstenen, infecties en incontinentie. Dus luister naar je lichaam als de natuur roept.

  • Vermijd suiker en frisdranken.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat veel suikerinname de kans op nierfalen vergroot. Mensen die 2 of meer suikerhoudende dranken per dag drinken, hebben meer kans op eiwit in hun urine. Het hebben van eiwit in de urine is een vroegtijdig signaal dat je nieren niet volledig werken.

  • Zorg voor genoeg vitaminen en mineralen.

Tja, het blijft hetzelfde verhaal: het eten van puur schoon voedsel zoals verse groenten, fruit en kruiden, is belangrijk voor je algehele gezondheid, dus ook voor een goede nierfunctie. Tekorten kunnen het risico op nierstenen of nierfalen vergroten. Vitamine B6 en magnesium bijvoorbeeld zijn super belangrijk om de kans op nierstenen te verlagen. Kruiden die helpen met het afvoeren van vocht (mits je ook genoeg water drinkt) en die veel goede mineralen bevatten zijn o.a. Peterselie, Heermoes, Brandnetel en Paardenbloem.

  • Beperk dierlijke eiwitten.

Overconsumptie van eiwitten, vooral rood vlees, verhoogt de metabole belasting op je nieren doordat deze eiwitten urinezuur stimuleren. Dus meer eiwit in je dieet betekent dat je nieren harder moeten werken om dit urinezuur kwijt te raken, dit kan leiden tot schade aan de nieren, nierstenen of verminderde nierwerking.

  • Zorg voor genoeg slaap en rust.

Het is heerlijk om uitgerust en verkwikt wakker te worden, we weten hoe belangrijk slaap is voor een goede gezondheid. Door chronisch slaapgebrek ontstaan op den duur fysieke klachten. Een verminderde nierwerking is één van die klachten die kunnen ontstaan. Tijdens slaap krijgt jouw lichaam de kans om beschadigde (nier)weefsel vanzelf te herstellen en te genezen.

  • Matig je koffiegebruik.

Net zoals bij het gebruik van te veel eenzijdig zout, kan te veel cafeïne de bloeddruk verhogen, waardoor de nieren overbelast raken. Na langdurig je koffiemachine overmatig te verslijten, kan er schade aan je nieren ontstaan. Matig koffiegebruik kan dit voorkomen.

  • Zoek natuurlijke medicijnen.

Veel mensen grijpen naar pijnstillers of andere medicijnen voor een pijntje hier of een klachtje daar, terwijl er ook manieren zijn om dit op een natuurlijke manier op te lossen. Overmatig gebruik van pijnstillers of andere medicijnen, kan leiden tot ernstige beschadiging van de lever en de nieren.

  • Matig je alcohol consumptie.

Hoewel het er niets mis mee is, om te genieten van een wijntje of een biertje, stoppen veel mensen niet na 1 of 2 glaasjes. Als je jezelf keer op keer compleet volgiet met alcohol, vergiftig je je nieren en je lever. Deze organen worden dan teveel belast, waardoor ze verstopt kunnen raken en niet meer in staat zijn om je bloed schoon te filteren.

Om gezond te blijven en je nieren gezond te houden is het belangrijk om veel water te drinken en vers en natuurlijk voedsel te eten. Als je je gewoontes aanpast, dan zullen je nieren (en ook je lever) minder belast worden. Je lichaam zal je dankbaar zijn hiervoor.

Je kunt je lichaam en je nieren op een makkelijke manier stimuleren om gezond te zijn door o.a. wat vaker een heerlijke groene smoothie te drinken. Klik hier voor wat hulp bij het maken van groene smoothies.

Gebruikte bronnen:
Kidneyhealth
Healthsify
NaturalNews

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *