Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

5 producten niet kopen maar simpel zelf maken

tomatenketchup zelfgemaaktWil je ook weleens zelf producten maken zoals bijvoorbeeld suikervrije tomatenketchup? Maar denk je dat het te ingewikkeld is en teveel tijd kost? Ik heb een aantal simpele recepten samengesteld die het je makkelijker maken om bewuster te leven.

Want als je zelf producten maakt, dan weet je wat er in zit. Dan hoef je in de winkel geen etiketten te lezen om je af te vragen wat de oorsprong is van die enorme lijst met stoffen en of ze schadelijk zijn of niet.

Het is leuk om zelf je producten te maken. Voor mij geldt dan wel dat het niet te ingewikkeld moet zijn. Het moet simpel, snel en goedkoop. Ik heb een aantal recepten voor je geselecteerd, die je hopelijk aansporen om zelf aan de slag te gaan. De grondstoffen die je voor deze recepten gebruikt zijn uiteraard biologisch van oorsprong.

Tomatenketchup, zelfgemaakt
In de tomatenketchup die je in de winkel koopt, zit vaak veel suiker en ook nog aspartaam. Als je zelf je ketchup maakt, dan beslis je zelf hoeveel suiker je er in doet. Het is super makkelijk, je mixt het volgende door elkaar:

  • 200 gram biologische tomatenpuree (je kunt natuurlijk ook tomaten pureren in de blender)
  • een scheut natuurazijn naar smaak
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel peper
  • 1 theelepel mosterd

Voeg stevia of natuursuiker naar smaak toe, maar je kunt deze ketchup ook suikervrij houden. In de koelkast bewaren.

Pindakaas, zelfgemaakt
In je zelfgemaakte pindakaas, kun je gezondere vetten gebruiken zoals kokosolie i.p.v. gehard palmvet, daarnaast kun je alle suiker weglaten, zodat het een suikervrije pindakaas wordt. Het enige wat belangrijk is bij het maken van pindakaas, is dat je een goede keukenmachine met scherpe mesjes gebruikt. Vermaal de pinda’s in kleine hoeveelheden, totdat het een smeuïge massa word. Gebruik hiervoor:

  • 200 gram geroosterde pinda’s naturel (je kunt ze in de oven roosteren totdat ze knapperig zijn)
  • 1 eetlepel kokosolie of extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel zeezout

Let op: een opmerkzame lezer wees mij erop dat zelfgemaakte pindakaas 2 weken houdbaar is en dat je het niet merkt als het beschimmeld is, dus bij deze.

Salade dressing
Ik mix zelf altijd mijn saladedressing even snel in een kopje. De honing-mosterd variant is hier erg geliefd. Daarvoor gebruik ik:

  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel natuurhoning

Je kunt het wat vloeibaarder maken met een drupje water.
Snufje zout en peper erbij, eventueel wat verse kruiden zoals fijngehakte Dille of Marjolein, eet smakelijk!

Niet giftige glasreiniger
Als ik met een gekochte sprayfles mijn ruiten en spiegels reinig, dan wordt het prachtig schoon, maar mijn neus knijpt altijd samen van de chemische lucht die er af komt. Je kunt als volgt heel snel, makkelijk en vooral goedkoop je eigen glasreiniger zelf maken. Vul een lege glasreiniger flacon met de volgende ingrediënten:

  • ¼ kopje ontsmettingsalcohol (bij drogisterij te koop)
  • ¼ kopje witte azijn
  • 1 theelepeltje maiszetmeel
  • 2 kopjes ontkalkt en gekookt (afgekoeld) water

Even schudden en klaar.

Wasverzachter
Veel mensen reageren (licht) allergisch op wasverzachters. Je kunt je was ook zacht en lekker geurend krijgen door zelfgemaakte wasverzachter te gebruiken. Doe in een pan:

  • 3 kopjes handwarm water
  • 1/2 kopje witte natuurazijn
  • 1 kopje (biologische) haarconditioner die lekker ruikt.
  • Een paar druppeltjes essentiële olie, zoals lavendel of eucalyptus.

Roer het water, de azijn en de conditioner langzaam door elkaar. Als het mengsel is afgekoeld kun je nog een paar druppeltjes geurolie door de wasverzachter doen. Daarna giet je alles in een lege wasverzachterfles.

Interesse in een suikervrij en gezond leven? Dan is dit programma misschien een idee voor jou: Cursus Natuurlijk Suikervrij.

Foto verzorgd door Carlos Porto at: www.freedigitalphotos.net

Reacties
  • tjenkje zei (27-11-2014 om 14:35 uur):   

    beste mevrouw, meneer,

    Met plezier lees ik jullie site, dit is echter de eerste keer.
    Over pindakaas zelf maken; heeft echter een gevaar. Mijn dochter studeert voeding en vertelde dat je dit slechts kort kunt bewaren omdat pindakaas gaat schimmelen, dit zie en proef je niet, maar blijkt zeer giftig, dus iets van 2 weken houdbaar. ik hoop dat jullie dit uitzoeken er erbij zetten!

    verder heel veel succes met jullie site! Ik bewaar hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *