Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Avocado’s, 5 redenen om ze te eten

Avocado’s stonden vroeger bekend als boosdoeners vanwege hun calorie- en vetgehalte. Maar dit is onterecht. De waarheid is dat avocado’s juist dankzij hun goede vetten je gezondheid bevorderen. Hoe? Lees onderstaande redenen:

 

1. Eiwitten

Avocado’s bevatten alle 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen. Het eiwit in avocado’s wordt gemakkelijk geabsorbeerd door het lichaam, omdat avocado’s veel vezels bevatten. Dit in tegenstelling tot het eiwit in biefstuk, dat kunnen de meeste mensen moeilijk verteren.

Ben je op zoek naar een goede bron van eiwitten omdat je vegetariër bent of omdat je weinig vlees eet? Dan zijn avocado’s een goed alternatief als onderdeel van je dagelijkse dieet. En in een salade of op brood zijn ze nog lekker ook.

2. Goede vetten

Avocado’s voorzien je van de goede vetten die je lichaam nodig heeft. Ze verhogen net als een goede olijfolie het HDL-cholesterolgehalte. HDL helpt beschermen tegen het schadelijke gevolg van vrije radicalen. Dit type cholesterol helpt diabetes te voorkomen doordat het triglyceridegehalte (een vetzuurgehalte) wordt reguleerd.

Een studie die werd gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal toonde aan dat een vegetarisch dieet met HDL-vetten, het LDL-cholesterolgehalte net zo snel verlaagt als een chemische statine (een cholesterolverlager). Lees hier verder over cholestolverlagers.

3. Carotenoïden

Carotenoïden zitten in gele tot roodachtige kleurstoffen van groenten en vruchten, maar ook in avocado’s. Ze zijn een uitstekende bron van carotenoïden. Niet alleen de beter bekenden zoals bètacaroteen, alfacaroteen en luteïne, maar ook minder bekende soorten zoals neoxanthine,  chrysanthemaxanthine, neochroom, betacryptoxanthine en violaxanthine.

Iedere keer dat je voedsel consumeert dat rijk is aan carotenoïden krijg je een grote hoeveelheid vitamine A binnen dat goed is voor de gezondheid van je ogen. Carotenoïden stimuleren tevens de werking van het immuunsysteem en bevorderen een gezonde werking van het voortplantingssysteem. Omdat carotenoïden vetoplossend zijn, beschik je door het eten van avocado’s over de gezonde vetten die er gelijk voor zorgen dat de voedingstoffen goed worden opgenomen.

4. Ontstekingsremmend

De combinatie van de voedingsstoffen in avocado’s zorgt voor een krachtige ontstekingsremmende werking.
De vitamines C en E, carotenoïden, selenium, zink, fytosterolen en omega-3-vetzuren in avocado’s beschermen tegen ontstekingen. Dit betekent dat avocado’s artrose en reumatoïde artritis kunnen helpen voorkomen of verminderen.

5. Een gezond hart

Het vet in avocado’s dat in het verleden als ongezond werd bestempeld, biedt bescherming tegen hartziekten. Studies hebben aangetoond dat oliezuur (een vetzuur) de gezondheid van het cardiovasculaire syststeem verbetert. Veel mensen nemen vandaag de dag supplementen om meer omega-3-vetzuren te binnen te krijgen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Avocado’s zijn van nature rijk aan omega-3.

Kiezen en eten

Om de meeste voedingsstoffen uit avocado’s binnen te krijgen is het verstandig om overrijpe exemplaren te vermijden. Je herkent ze in de winkel doordat ze erg zacht aanvoelen en beschadigd zijn. Een rijpe avocado mag geen deuken hebben. Je kunt onrijpe avocado’s kopen, om ze vervolgens thuis te laten rijpen. De meeste voedingsstoffen van de avocado zitten vlak onder de schil.

Bron: Naturalnews.com

Meer weten over gezonde voeding? Nu populair:

Reacties
 • S.Fakkel zei (26-02-2013 om 15:39 uur):   

  Een heel goed artikel met genoeg wetenswaardigheden omtrent de (heerlijke)
  avocado.

  • Petra zei (26-02-2013 om 18:42 uur):   

   Ik maak er altijd heerlijke groene smoothies van, dus: spinazie en avocado en water in een blender…..heerlijk….. met soms wat tarwegras erbij. Een banaan kan ook trouwens.

 • Nelly zei (18-03-2013 om 12:51 uur):   

  heel lekker in sla met stukjes gerookte kip MMMMMMM

 • Jos Helbers zei (30-04-2013 om 08:51 uur):   

  Avocado op een boterham prakken en gewoon een plakje ham erover heen, of smeerkaas eronder, of geraspte kaas erover heen, of pesto eronder, allemaal heerlijk lekker.

 • Leo de beul zei (19-06-2013 om 18:07 uur):   

  Het vlees van de advocado doet me denken aan een ijscreem,met een fijne smaak.

  • Jan van Merwe zei (04-09-2015 om 19:43 uur):   

   Er zit geen 'd' in avocado, hoor. 🙂

  • Jan van Merwe zei (04-09-2015 om 19:46 uur):   

   Oja, toch wel, haha.

   Maar geen twee 'd's natuurlijk!

 • Pauline zei (27-08-2013 om 10:40 uur):   

  Avocado in een smoothie of in een chocolade mouse, of in een avocado taart, ik kan er geen genoeg van krijgen! Brengt me direct op de volgende twee vragen; 1. Hoe kan ik een avocado het best bewaren? (Kan die bijv. ook ingevroren worden, dan kan ik er buiten het seizoen toch van genieten) En 2. Kan ik zonder problemen iedere dag een avocado eten?
  Hartelijke groet,
  Pauline

  • ine potting zei (09-09-2013 om 08:17 uur):   

   Hoi Pauline,

   Als je een avocado langer wil bewaren, moet je die in de koelkast leggen, en als je hem sneller wilt eten op de fruitschaal, of met een appel/banaan in een zakje.
   Ik weet dat avocado bijna jaarrond verkrijgbaar is, dus zou je die altijd vers moeten kunnen kopen.
   Succes!
   Ine

 • Tineke zei (26-09-2013 om 10:15 uur):   

  2 avocado,s 2 bananen en 1 liter sojamelk.
  Mixen in de blender en je hebt een heerlijke smoothie.
  Kinderen zijn er ook dol op.

 • margot zei (29-10-2013 om 23:49 uur):   

  Doorsnijden…. zeezout erop, ff laten liggen..pit eruit en uitlepelen…Heerlijk

 • paul verstralen zei (27-01-2014 om 23:33 uur):   

  Fijn te weten, daar ik iets te hoog chloresterol heb.
  Welke dagelijkse hoeveelheid is per dag of per week wenselijk?

  Gewoon geprakte avocado met zout en peper op toast is
  heerlijk.

 • paul verstralen zei (27-01-2014 om 23:35 uur):   

  dagelijks en per dag is dubbel!!!!!

 • Chris zei (05-03-2014 om 12:48 uur):   

  De avocado in twee snijden, peper erover doen en daarna een verse citroen erop uitpersen En dan uitlepelen mar, hmm heerlijk!

 • Frank zei (11-03-2014 om 17:13 uur):   

  Ik zag een recept met avocado en een eitje voorbij komen, eitje bovenop de avocado en dan heel even in de oven, of samen in een salade met een dressing, dan heeft de avocado ook smaak! Verrukkelijk, ik eet er iedere week toch wel 2-3, ze zijn redelijk betaalbaar ook 😛

 • nicolaas petrus breuring zei (09-04-2014 om 20:44 uur):   

  woon in brasil heb 2 groote advocadoboomen in mijn tuin staan ,normaal eet ik geen advocados maar nu na 3 jaar in brasil ben ik ze gaan eeten,heb mezelf nog nooit zo goed gevoeld mijn ruma is bijna weg mijn hart prooblemen zijn er niet meer, ik eet elke 2 daagen 1 advocaat, zou willen zeggen tegen alle mensen eet ze ze zijn geweldig goed voor je gezodhied gr nico uit brasil 😆 😆

  • Petra zei (10-08-2014 om 16:43 uur):   

   Wat super, ik zou willen dat ik in Nederland een avocado boom kan hebben.

  • claudia zei (11-09-2014 om 21:11 uur):   

   hallo!
   Ik ben een beetje benieuwd naar het effect op je reuma. Elke 2 dagen eet je er een en dat merk je? Minder pijn en stijve gewrichten? Wil je me daar wat meer over vertellen? Welke vorm van reuma heb je?
   alvast bedankt! 🙂
   groetjes Claudia

 • Theo Daems zei (10-04-2014 om 19:06 uur):   

  Probeer dit eens: een rijpe advocado heel fijn maken; mengen met flink wat melk; suiker naar smaak en consumeren maar. Je kunt er ook nog wat koffie bij doen. HEERLIJK!
  Je kunt ook advocado ijs maken, maar dan moet je wel een ijsmachine hebben.

 • Guua zei (28-04-2014 om 12:32 uur):   

  Ik loop al een paar maanden met overal spierpijn. Dezelfde spierpijn als wanneer je jaren niet hebt gesport en dit dan de eerste keer weer veel te veel doet. Wat je dan de volgende dag voelt voel ik ook. Alle onderzoeken gedaan. Ook bij de Internist. Maar alles schijnt o.k. Kunnen in ieder geval niets vinden.
  Heb al gedacht mijn lichaam eens te "ontslakken". Maar dit hou je geen 3-4 dagen vol (alleen water drinken) als je ook moet werken. Ik ga, na het lezen van dit artikel over avocado's, nu ook proberen met iedere dag een avocado. Wie weet! Heeft iemand nog andere tips dan hoor ik het graag!

  • Madelon zei (25-08-2014 om 14:22 uur):   

   Misschien net als mij fibromyalgie ??
   JUIST blijven bewegen!!! Elke dag een half uur milde sport.
   Crosstrainer of wandelen.
   En zo min mogelijk suikers eten en lekker veel groentes!
   En inderdaad, ook ik eet 3/4 avocado's in de week!
   Lekker verzadigd gevoel !!
   Succes

  • Marijke Randolfi zei (11-11-2014 om 14:18 uur):   

   naar de dokter gaan dat is niet goed. en verder spieren en gewrichten is hennep zaad en olie pompoenpitten en avocado’s geweldig het heeft even tijd nodig maar als je zonder reden weken lang spierpijn hebt is het vooral zaak dat de dokter je vertelt wat je mankeert voor dat je de weg die vele chronisch zieken volgen, die de oplossing zoeken in wat ze eten. Voor iedereen kan dat heel verschillend zijn/

  • Petra zei (11-11-2014 om 16:57 uur):   

   Het is goed om op gezonde voeding te letten en om vitaminen, mineralen en goede vetten aan te vullen. Als je echt ziekteklachten hebt, ga dan niet volledig zelf dokteren, maar zoek een goede arts of natuurgeneeskundige die je professioneel kan begeleiden.

  • jannie zei (02-02-2015 om 17:18 uur):   

   http://www.zechsal.eu/?gclid=CIO4yr_Bw8MCFSSWtAodhiMAPg

   Magnesiumolie en/of magnesium gel helpt mij goed de spierpijn verzachten. Wel elke dag gebruiken want we verbruiken dat weer door de dag heen.
   Ik eet elke dag avocado in de smoothie en door de salade.

   gr jannie

 • A.M.M. Koopman zei (24-05-2014 om 19:49 uur):   

  Lekker op de boterham:
  houmous, vers geperste knoflook,
  repen avocado,
  beetje zout erop en
  smullen maar.

 • marja zei (25-06-2014 om 11:51 uur):   

  Heerlijk met kleine gesneden tomaat en uitje , zout peper en wat chilie vlokken, en wat citroensap door elkaar roeren en dan heerlijk op een volkeren boterham.

 • Annie zei (28-06-2014 om 14:02 uur):   

  Maak er een gezichts masker van advocado met honig prakken evt eigeel en op gezicht en hals 10 min intrekken, afspoelen met koud water , en je gezicht voeld zalig aan . 😀

 • Jos lusing zei (29-07-2014 om 08:53 uur):   

  Ik neem dagelijks een halve advocado
  Kan dit kwaad.

  Ik hoor graag alvast bedankt

 • Michael zei (31-07-2014 om 01:30 uur):   

  Ik eet al 15 jaar 3 advocado's per dag. Beetje zout eroverheen en lepelen. s'ochtends, s' middags en 's avonds. Laatst 40 geworden en een checkup laten uitvoeren bij de bedrijfsarts. Alles is zgan.

 • D Verburg zei (05-08-2014 om 13:05 uur):   

  Hoe smaak een avocado .
  Is die zoet,bitter,smaakloos.

  • Johanna zei (10-08-2014 om 16:34 uur):   

   een zachte romige smaak,een beetje nootachtig,past zowel in zoete als in hartige gerechten

 • bjenten zei (07-09-2014 om 19:11 uur):   

  Mijn man ik en zoon eten twee avocado, s per week niet overdrijven zit genoeg in, meer energie betere huid had last van mijn knie bijna geen problemen meer.uitlepelen uitschraben bij de schaal zit het beste bewaren tot het laatst, heb het gehoord van dr oss uit amerika op tv gezondheids programa. 😆
  😀

 • Wil Erkelens zei (10-09-2014 om 16:17 uur):   

  Avocado,mango,banaan en een kiwi, wat vanilleyochurt en een half glas water. In de blender.
  Dit drink ik twee maal per week.
  Gezonde uitstraling en een fit gevoel erbij.
  En bovendien overheerlijk.

 • Kima zei (16-10-2014 om 08:54 uur):   

  Mijn kleine van een jaar eet elk 2 dagen sinds haar 6e maand een advocado.
  Ze is er gek op even met een lepel uitlepelen
  En hupsakee in de mond
  Ik raadt het elk ouder aan,

 • Ron zei (26-10-2014 om 09:34 uur):   

  Op de Utrechtse Bazaar haal je een doos van 12 avocado's voor maar 4 euro. Dus lekker Quacamola maken.
  (4x avocado's 1x paarse ui 1x limon en 1x hete peper.) met staafmixer er door en klaar.

 • ingrid zei (07-11-2014 om 20:41 uur):   

  Heerlijk in een smoothie met een mango ,komkommer, granny appel en wat vruchtensap. Mijn kinderen smullen ervan en ik ook!

 • winand zei (08-04-2015 om 21:39 uur):   

  Doe aan fitness, maar wil spiermassa opbouwen
  Hoeveel avocado moet ik eten om genoeg
  Eiwitten binnen te krijgen

  • Yvonne zei (30-07-2015 om 08:48 uur):   

   Hoi Winand,
   Ik zou dat niet enkel uit avocado halen, maar ook uit kwark, kip, zalm, noten…
   Wellicht ben je in tussentijd al wat wijzer geworden wat Eiwitten betreft.
   Raadzaam is om elke maaltijd uit koolhydraten, vetten en eiwitten te laten bestaan.
   En met koolhydraten bedoel ik dan geen pasta, aardappel e.d. maar groenten evt gecombineerd fruit.
   Wat ik zelf erg lekker vind is lauwwarme zalm salade!
   ***
   Stukje zalm, peper en ( zee)zout deze. Zalm bereiden op (grill)pan met wat olie ( of in alu.folie en ong. 15 min in midden van oven op 170C) ondertussen maak je salade van gemende sla, besprenkel deze met n goede olie, (of laat olie weg en neem honing) wat geroosterde pompoenpitten, stukjes appel, kappertjes, een bosuitje, wat feta kaas. En natuurlijk stukjes avocado 😉 hierover verdeel je de zalm. Deze salade is zoals ik t maak, maar je kan je eigen twist eraan geven.( Maak dressing op basis van kwark en of voeg kleine smaakvolle rode tomaatjes toe)
   Succes!
   Gr. Yvon

 • Katja zei (19-07-2015 om 17:13 uur):   

  Een hard gekookt ei, stukje prei snipperen, ei prakken en zo ook de advocado, beetje sla heel fijn snijden,door elkaar roeren met een lepeltje mayonaise. Is zo lekker!!!!

  • Petra zei (19-07-2015 om 17:16 uur):   

   Dat klinkt super lekker Katja, dank voor dit recept 🙂

 • chris zei (06-09-2015 om 16:59 uur):   

  Ik lees het volgende in een blad:mensen met diabetes type 1 en2 mogen GEEN avocado eten ? wie weet hier meer van?

 • Bernardine van schaijk zei (17-02-2016 om 17:40 uur):   

  mmmmmmmmmmm heerlijk het eten van Avocado mango ,ananas citroen,limoen en nog meer heerlijke vruchten uit de warme landen.Ik heb ook al vele tientallen jaren artrose ,en dagelijks er veel pijn aan ,de afgelopen Maandag mijn 2 de injectie in mijn knie gekregen.weekje later mijn 3 de injectie,Maar moest de Orthopeed beloven zou de pijnen blijven,ik aan een nieuwe kunst knie geopereerd wordt.verder heb ik jaren geleden een lichte Tia gehad,en lijd ook aan cholesterol.Dus ik eet nu al vele maanden 3 avocado ,4 citroenen en 6 limoenen per week.De rijpe avocado, prak ik .met 1 limoen door elkaar met wat honing op mijn brood,in de ochtend.Tussendoor pers ik citroen,of limoen gemengd met heet of koud water en honing.Ook neem ik een flesje mee als ik wekelijks gaat sporten bij een doelgroep voor leden met hart en vaat problemen .Hebben begeleiding van een fisio therapeute .Ik laat wel weten in Augustus van dit jaar wordt ik 74 jaar.Maar ben een bezige mier en heb veel conditie ,ben niet snel moe te krijgen ,In de avonden ben ik bij verschillenden muziek groepen op facebook Discjocky tot laat in de nacht Vriendelijk groet maar Avocado is zeer lekker.

  • Petra zei (17-02-2016 om 19:17 uur):   

   Wat leuk om te horen dat jij je zo goed voelt en niet moe bent te krijgen op jouw leeftijd.
   Groeten,

   Petra
   zoalsjijwilt.nl

 • ruud arends zei (21-08-2016 om 08:57 uur):   

  Goedendag, kun je de avocadoschil ook eten dat doe ik namelijk, M.V.G. Ruud Arends..!..

 • Geertje Klein zei (28-01-2017 om 15:17 uur):   

  Leuke site, met goede reactie's en recepten, Heb er veel aan. Bedankt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *