Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Baas over eigen vuilnisbak

Er zijn veel dingen waar je geen of nauwelijks invloed op hebt maar wel last van kan ondervinden. Daling van je koopkracht, een verregende vakantie of die vervelende collega. Gelukkig zijn er ook genoeg zaken waar je last van kan hebben maar waar je wél wat aan kan doen. Bijvoorbeeld aan het vervelende gevoel als je bijvoorbeeld weer een half brood in de vuilnisbak gooit. Of dat restje rijst, die bruine banaan en die uitgelopen aardappels. We gooien gemiddeld jaarlijks per gezin voor vierhonderd euro aan eten weg. Dus ‘er wat aan doen’ is niet alleen goed voor je gemoedstoestand maar ook voor je portemonnee.

Wie ooit bloembollen heeft gegeten, zal geen doperwt vergeten

Een heftige en wat brute oplossing voor onze verspildrang is het starten van een oorlog. Want, zo blijkt, mensen die honger hebben gekend gooien minder weg. Onderzoek van het Nibud toont aan dat vijfenzestigplussers, de mensen die de tweede wereldoorlog meegemaakt hebben, het minst verspillen. Ons weggooigedrag lijkt in relatie te staan met de jaren die zijn verstreken sinds die zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Een negentien jarige gooit voor honderdtachtig euro per jaar aan voedsel weg terwijl een medelander van vijfenzestig jaar in dezelfde periode voor dertig euro afdankt.

Vergeten eten

De trend om meer te kopen dan we eten is eind jaren zeventig ingezet. De oorlog was al even geleden en men had wat meer te besteden. De traditionele rolverdeling tussen man en vrouw veranderde. Het beeld van vrouwen die dagen lang bonen inmaakte voor de winter werd zeldzaam, evenals het dagelijks boodschappen doen. Er moest dus vooruit gepland worden. Dit bleek en blijkt nog niet zo makkelijk. Veel van ons eten wordt vergeten en verdwijnt in de afvalbak.

Afkijken mag

De oudere generatie zet dus minder vaak een volle vuilniszak buiten. Velen van hen zijn gewend om nauwkeuriger boodschappen te doen. Daarnaast huist deze generatie een schat aan kennis om voedsel langer houdbaar te krijgen. Naast invriezen weet men hoe je moet inmaken, drogen, opleggen, persen, pureren, oppotten, inkuilen en inzouten. Hier kunnen we nog een hoop van leren. Biobudget zal de komende tijd wat oude technieken uit de doeken doen. Verder zijn er ook nieuwe ontwikkelingen gaande. Chef-koks buigen zich over de vraag hoe ze zo min mogelijk kunnen weggooien. Want restaurants kunnen er ook wat van! Een kwart van het eten verdwijnt in de afvalbak. Een deel van de oplossing ligt in het serveren van kleinere porties of de klanten zelf laten opscheppen en het aanbieden van een doggybag. Een ander deel wordt gezocht in het volledig gebruiken van de ingrediënten. Wortelloof verwerken tot pesto bijvoorbeeld! Dit recept en andere (kliekjes)recepten vind je hier!

Bron: Biobudget