Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Bisphenol A verhoging van 1200% na eten ingeblikt voedsel

Volgens een Harvard studie bevat blikvoer een enorme hoeveelheid Bisphenol A (vanaf nu BPA genoemd). Zoveel dat het moeilijk is om de giftige invloed hiervan te vermijden. Zelfs één dagelijkse kom soep uit blik is genoeg om uw BPA levels met meer dan 1200 % te verhogen.

Onderzoekers aan de Harvard School of Public Health bestudeerden gedurende 5 dagen 75 vrijwilligers die een kom soep aten. De ene groep at verse soep, terwijl de andere groep soep uit blik at. Toen de BPA niveaus werden gemeten, waren de resultaten schokkend: het eten van soep uit blik op dagelijkse basis verhoogde het BPA nivo in de urine met maar liefst 1.221 % “De omvang van de stijging BPA in de urine werd al na slechts één portie soep zichtbaar. Deze onverwachtse uitkomst is zeer zorgwekkend voor mensen die regelmatig voedsel uit blik consumeren of uit blikjes drinken, zegt Karin Michels, senior studieleider.

BPA is een chemische stof die vrijkomt uit de verpakking. Karin Michels voegt eraan toe: “Voor fabrikanten kan het zinvol zijn de stof  BPA volledig uit de verpakking weg te laten”.

Onderzoekers zeggen dat meer er onderzoek nodig is om te bepalen hoe lang deze verhoogde BPA niveaus kunnen duren.

BPA heeft veel gevaarlijke bijwerkingen.

Waarom is dit zo zorgwekkend? Studie na studie laat zien dat een hoog BPA niveau lijdt tot ernstige gezondheidsrisico’s. Een kleine blik op de wetenschappelijke studies over BPA resulteert in een aantal schrikbarende conclusies. Je hoeft het niet te geloven maar  de volgende resultaten zijn slechts een paar van de problemen die worden veroorzaakt door BPA:

  • Hoge BPA waarde in urine is sterk verbonden met hart-en vaatziekten en diabetes risico.
  • Prenatale blootstelling aan BPA is verbonden met een hoger risico op borstkanker op latere leeftijd
  • Prenatale blootstelling aan BPA is verbonden met een hoger risico op astma bij baby’s
  • BPA kan ook gevolgen hebben vruchtbaarheid door het beschadigen van de gezondheid van sperma.

Terwijl sommige leveranciers van biologische voeding de hint hebben begrepen en BPA hebben verwijderd uit hun verpakkingen, negeren de meeste voedingsproducenten deze risico’s totaal. Ze gaan gewoon door met BPA in hun verpakkingsmaterialen.
Dit is een van de belangrijke redenen om verse voedingsmiddelen kiezen waar mogelijk.

Over de auteur:
Elizabeth Walling is een freelance auteur, gespecialiseerd in gezondheid en voeding. Ze is een sterk voorstander van natuurlijk leven als een manier om de gezondheid te verbeteren en moderne ziekten te voorkomen. Ze houdt ervan om buiten de kaders te denken en de mythen over gezondheid en welzijn aan de kaak te stellen. U kunt een bezoek haar blog voor meer informatie: www.livingthenourishedlife.com

Noot van de redactie: Een verse soep is zo gemaakt, neem wat bouillonblokjes van de reformwinkel (zonder smaakversterkers) wat soepgroente, vermicelli en kruiden (en eventueel gehaktballetjes) erbij. Of pureer wat verse tomaten, hup in de pan met wat bouillonblokjes en prei. Het is het werk niet en je weet wat je eet.

Bronnen voor dit artikel zijn onder meer:

http://www.naturalnews.com/034811_BPA_canned_food_soup.html

http://www.naturalnews.com/024207_BPA_health_plastics.html

http://yourlife.usatoday.com/fitness-food/diet-nutrition/story