Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Compost maken op je balkon

Compost maken je balkon, terras of in een hoekje van je tuin.

Wil je bewuster omgaan met je groente en fruitafval? Compost is veel beter voor je planten en gekweekte groenten dan kunstmest. Waarom? Het is puur natuur en als je het zelf maakt weet je precies wat er in zit. Het zelf maken van compost is in Amerika heel populair geworden. Het kweken van eigen groenten, zodat je niet meer zo afhankelijk bent van de voedingsindustrie ook. En het is veel simpeler en schoner dan je denkt. Zelfs op jouw balkon of dakterras kun je je eigen compost maken. Je kunt deze compost gebruiken voor je bloembakken of je kunt het aan iemand met een tuin geven. Wij hebben zelf een compost emmer op het balkon staan en zelfs een bak met wormen compost.  Het normale composteren gaat goed als je tenminste een aantal regels in acht neemt:

  • Zorg voor genoeg zuurstof, dit is nodig voor het afbraakproces.
  • Alleen organische onbespoten materialen.
  • Alleen rauw groente- en fruitafval en bladeren. Dus géén vlees, brood en gekookte etensresten!

De volgende organische ingrediënten moeten in de compost, zodat het composteerproces goed verloopt:

  • Gebruikte koffieprut. Je kunt je gebruikte pads openknippen. Dit is belangrijk want dit zorgt voor de juiste zuurgraad en het juiste schimmelproces.
  • Een paar handjes zand- of tuinaarde. Hierin zitten alvast de goede bacteriën die nodig zijn voor het composteerproces.
  • Tuinafval, bladeren en uitgebloeide bloemen van balkon of tuin, takjes en stengels fijn knippen.
  • Groente en fruitafval. Schillen van onbespoten fruit en groente, ongekookt en zo fijn mogelijk.

Voor op het balkon kies je een emmer met deksel en voor in de tuin kun je een grote kunststof afvalbak met deksel gebruiken.

Boor her en der kleine gaatjes in de emmer of afvalbak, dit is voor de zuurstoftoevoer. Maak gaatjes die klein genoeg zijn om vliegen en insecten buiten te houden, die wil je er niet in hebben. Ook maak je gaatjes in de deksel, of maak je van stof een afdekhoes.

Doe bovenstaande ingrediënten in de emmer of bak. Zorg ervoor dat als je telkens groente of fruitafval toevoegt, dat je ook wat koffieprut en zand eroverheen strooit. Dit zorgt ervoor dat er geen stankoverlast komt. Meestal ontstaat er vanzelf genoeg vocht, er hoeft geen water toegevoegd te worden. Roer af en toe de compost om, zodat het nieuwe afval door het oude afval wordt opgenomen. Door alleen kleine gaatjes te boren, zullen er hooguit wat fruitvliegjes op zitten en met je neus vlak boven de emmer, ruik je natuurlijk wel een mestlucht. Maar in een hoekje van je balkon of tuin, heb je geen last van stankoverlast.

Een andere manier, is om een compostbak te maken met wormen. Die staat bij ons overigens naast de normale compostemmer op het balkon. We hebben gaatjes in een vierkante bak geboord. Daarna hebben we de boden bedekt met krantensnippers en deze natgemaakt met de plantenspuit. Dan wat verse tuinaarde eroverheen met flink wat regenwormen erin. Daar bovenop hebben we planten- en groenteresten gestrooid. Werkt prima. de wormen composteren het afval tot goede tuinaarde. Zorg er wel voor dat ze niet uitdrogen, genoeg zuurstof krijgen en in het donker zitten. Als ze uit de bak kruipen dan betekent het dat ze het niet naar hun zin hebben.

Na 4 a 6 maanden is de compost goed en kun je het gebruiken voor in je bloempotten of tuin.

Je kunt ook compostthee maken en hiermee je planten besproeien. Dit is beter dan wat voor pokon of kunstmest dan ook. Het is heel simpel te maken. Doe wat compost in een panty en hang dat 24 uur in een emmer met water. Het bruine water zit boordevol stikstof en andere voedingsmineralen. Dit giet je gewoon over de bladeren en op de aarde. Veel plezier.

Auteur: Petra Koelewijn