Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Dijsselbloem ontslagen omdat hij per ongeluk de waarheid loog?

euro schaarBijdrage van gast-auteur: Dick Berts.

Door heel Europa werd geroepen om het ontslag van Jeroen Dijsselbloem, omdat hij per ongeluk de waarheid loog.
De voorzitter van de Eurogroep zei, dat het scheren van spaarders zoals dat op Cyprus heeft plaatsgevonden, nu model staat voor het oplossen van de financiële problemen in de hele Eurozone. Logisch, want een ander keuze is er niet. Zijn opmerking was te vergelijken met de uitspraak: “Als je van de Domtoren springt, dan val je naar beneden”.

Dijsselbloem zegt nu, ik ben verkeerd geciteerd. Dus als je van de domtoren springt, dan is het onduidelijk of je omhoog of naar beneden valt. Want wij willen de onvermijdelijke waarheid niet horen, als die teveel slecht nieuws bevat.

Hoe zit het met ons spaartegoed?
De waarheid is, dat onze spaartegoeden en onze pensioenen allang weg zijn. De illusie van het voortbestaan ervan moet met keiharde leugens in stand worden gehouden. Dat zal overigens niet lang meer lukken. Hoe slecht wij mensen met een vreselijke waarheid om kunnen gaan, kan ik met een afschuwelijk voorbeeld in één klap duidelijk maken; Toen Lily Franz, over wiens leven ik een boek heb geschreven, in een opeengepakte veewagon met zigeuners, zonder eten en drinken, dwars door Europa richting Auschwitz werd gesleurd, vertelden mensen elkaar onderweg, dat ze van de Duitsers in Polen een mooi huisje met een leuk tuintje zouden krijgen…..

De situatie nu
Nog nooit is de economie zo onevenwichtig geweest als nu. Boven de wereldeconomie hangt een derivaten atoombom met twintig maal de omvang van de wereldeconomie. Qua productie zijn we in Europa totaal steriel geworden, alle industrie is naar China verplaatst en wij hebben alleen nog de Efteling en ambtenaren die zittend slapen in het gebouw van de Inspectie Volksgezondheid.

Terwijl miljoenen Amerikanen op straat van voedselbonnen leven, verdient Stephen J. Hemsley als CEO van de United Health Group over de honderd miljoen dollar per jaar. Maar liefst 1737 keer het gemiddelde jaarsalaris van zijn werknemers. En zo kan ik nog uren doorgaan. Onze economie is bovendien een piramidespel geworden en die klappen altijd.

Wat te doen met je spaargeld
‘Gelukkig’ behoor ik tot de explosief in aantal toenemende categorie Nederlanders, die alleen nog met de grootste moeite financieel het hoofd boven water kan houden. Maar wat te doen als je nog wel spaargeld hebt? Dat geld op de bank zetten of het in staatsobligaties stoppen, is nog gevaarlijker dan geld het uitlenen aan een puber die dolgraag een dure smartfoon met abonnement wil. Zelfs als confiscatie van spaargeld via de Cyprus methode uitblijft, want dan zal Dijsselbloem de welvaart van domme spaarders via een torenhoge inflatie naar beneden moeten schoppen. De honderdduizend euro van het depositogarantiestelsel is immers slechts een nominale garantie.

Bij een combinatie van een opnamebeperking en hyperinflatie kunt u wellicht toch elke dag een kruiwagen met geld opnemen, maar wordt u onderweg naar huis beroofd, waarbij uw geld in de sloot wordt gekieperd en de rover er met uw kruiwagen vandoor gaat. Een oud, maar zeer illustratief grapje uit de periode waarin Duitsland onder hyperinflatie zuchtte.

Een ander voorbeeld: In april 1921 kostte een postzegel voor de verzending van een standaardbrief in Duitsland 0,60 mark. In december 1923 kostte dezelfde postzegel al 100 miljard mark. Een voorbeeld dat mank gaat? Dat geloof ik ook.
Want op dit moment gaan bijna alle landen ter wereld tegelijk failliet. Dat is nog nooit gebeurd in de wereldgeschiedenis. Tegenover een sterk exploderende wereldschuld van 200 triljoen dollar staat nog maar een jaarlijkse wereldproductie van 70 triljoen dollar. Het voorbeeld gaat dus inderdaad mank, omdat de crisis die eraan komt zo diep is, dat het postverkeer zowiezo niet in stand zal blijven….

Aandelen dan maar?
Uw geld in aandelen stoppen is uiteraard ook niet veilig. De koersen exploderen alleen maar, omdat banken tegen 1% rente geld kunnen lenen bij de ECB. Ze boeken een mega winst door dat geld in aandelen te stoppen. Bij de onvermijdelijke beurscrash die eraan komt, mag de belastingbetaler de banken overeind houden. Uw aandelen worden formeel niet meegezogen in het faillissement van een bank. Maar reken maar dat de bankenmaffia uw aandelen portefeuille allang verpatst heeft, voordat ze toegeven dat ze op de fles zijn.

Onroerend goed dan?
Dat is een kredietmarkt, die zeker totaal zal instorten als er nergens meer krediet te krijgen is. De enige manier om uw spaargeld te redden, is fysiek goud en zilver kopen en dat niet bij uw bank op te slaan.

Goud is als ‘honest money’ zonder counter party risk, dat je niet eindeloos kunt bijdrukken, de vijand van iedere bankier. Daarom wordt er nu via allerlei trucs op de goudprijs gedrukt. En wordt u wijsgemaakt, dat goud in een bubbel is, terwijl dat nu juist bij het papiergeld het geval is. In een zeldzaam ‘Dijsselbloem moment’ zei de Amerikaanse bankier J.P. Morgan eens: “Alleen goud is geld, de rest is krediet”.

“Uw spaargeld tot een ton is veilig”, is de grootste leugen van de wereld en omstreken. “Alleen de waarheid kan het onrecht tarten; de waarheid óf de liefde” (Albert Camus).

Het kan zijn, dat dit stukje binnenkort verwijderd moet worden, omdat het spreken van de waarheid in dit land strafbaar gaat worden.

Auteur: Dick Berts, journalist en schrijver (o.a. van het boek: “Hoe overleef ik een crisis”).

De redactie: Zoalsjijwilt.nl staat voor het maken van eigen keuzes op elk gebied. Jij bent de enige die beslist wat er met je spaargeld gebeurt. Naast het kopen van fysiek goud zou je kunnen onderzoeken of je aandelen van goudmijnen of goud royaltybedrijven te kopen. En deze te stallen bij een broker en niet bij een bank die kan omvallen! Verdiep je wel eerst in de waarde van zo’n bedrijf en maak pas een keuze als je zeker bent van jouw zaak. Denk in elk opzicht voor jezelf!

Reacties
 • Gerda zei (27-03-2013 om 10:56 uur):   

  Jij bent echt boos.
  Overigens in je tweet gescheerd is geschoren.

  • Petra zei (27-03-2013 om 12:00 uur):   

   Ha Gerda, dat het maar duidelijk moge weze he? Overigens is dit scherpe en verhelderende stuk geschreven door Dick.
   De fout in twitter zag ik, had ik al hersteld.

   Dank je wel,
   Petra

 • Dick Berts zei (27-03-2013 om 14:50 uur):   

  Het deposito garantiestelsel bestaat eigenlijk niet eens. Het is slechts een afspraak tussen wankelende banken, die niet door de staat wordt gegarandeerd. Letterlijk te vergelijken met de afspraak tussen drie failliete junks om samen deels op te draaien voor hun gezamenlijke schulden. Sterkte met uw spaargeld. Als het er nog is tenminste..

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Depositogarantiestelsel

 • Jager zei (30-03-2013 om 18:57 uur):   

  En gelukkig blijf je onvervalst de waarheid zeggen!

 • loesje1980 zei (30-03-2013 om 21:51 uur):   

  kuddo's !!
  goed geschreven stuk

  fijn om te zien/lezen dat je nog steeds bezig bent

 • Kopje Thee zei (30-03-2013 om 22:57 uur):   

  Helder! En scherp op de snede. Een geruststelling dat er tussen tussen de massa slapers nog ware 'zieners' zijn.

 • JamHard zei (31-03-2013 om 00:40 uur):   

  Wederom weer een formidabel stuk.
  Geschreven zoals alleen jij dat kunt,… Op z'n Dick Berts.

  Ondanks het gemis, ben ik wel blij dat je niet stil blijft zitten.
  Keep it up!

 • p8 zei (31-03-2013 om 06:58 uur):   

  Zet 'm op Dick!
  Mooi stuk weer.
  Preppers.nl staat vol steunbetuigingen.

  Mooie site Petra, dank je dat je dit geplaatst hebt, tussen al je goede adviezen en mooi geschreven stukjes.

  Groetjes, p8 Heksenboot

 • Bolo zei (31-03-2013 om 07:04 uur):   

  Je afwezigheid is goed te merken Dick.

  Goed stuk!

  -Bolo

 • Vempain zei (31-03-2013 om 08:40 uur):   

  De vergelijking is weer prachtig gevonden, ik lees de berichten van Dick altijd met veel interesse mee en hij heeft zeker heel wat ogen open doen gaan. Bedankt voor de mooie colums.

 • Dick Berts zei (31-03-2013 om 09:41 uur):   

  Lieve aanstaande Dijsselbloembolleneters, heel erg bedankt voor jullie fijne reacties. Er komen hier, nog meer stukken.

  hg

  Dick Berts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *