Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Eten uit de natuur (deel 1)

brandelnetel

Juist nu is het tijd om de natuur in te trekken om eens te kijken wat voor eetbaars er allemaal is te vinden. Misschien is dat wel meer dan je denkt. De meeste planten die je kunt eten zijn zo algemeen dat je misschien wel verrast bent dat ze zo lekker smaken. Eten uit de natuur is nog gezond ook, want in het voorjaar zijn de eetbare planten erg rijk aan vitaminen en mineralen. Erg geschikt dus om na de winter je lichaam een boost te geven. Let er wel altijd op, dat als je eetbare planten uit de natuur haalt,  je plaatsen met uitlaatgassen, verdelgingsmiddelen en gifgrond vermijdt. De volgende wilde planten zijn erg smakelijk.

vogelmuurVogelmuur (Stellaria Media)
Dit kleine plantje dat vaak maar 5 a 10 cm hoog wordt, heeft hele kleine witte bloemetjes en staat bekend als een kruipend onkruid dat vaak aan kippen en vogels wordt gegeven. Vogelmuur is zeer winterhard en groeit vaak wijdvertakt over de grond. De Noord Amerikaanse indianen aten Vogelmuur om zich het hele jaar door gezond te houden. Vogelmuur bevat vitaminen A, B en C. En de mineralen Kalium, Silicium, Koper en IJzer. Vogelmuur kun je als spinazie bereiden en gebruiken door verschillende gerechten, ook kun je wat plukken fijnsnijden en deze door de sla doen. Deze stamppot is heerlijk.

Vogelmuurstamppot

 • Vogelmuur 500 gr
 • Aardappelen 500 gr
 • Zout
 • Peper
 • 1 theelepel komijnenzaad
 • Een scheutje karnemelk
 • Roomboter

Kook de aardappelen en stamp ze met een scheutje karnemelk. Knip de Vogelmuur in kleine stukjes. Stamp dit door de hete aardappelen, voeg naar smaak zout en peper, het komijnenzaad en een klontje boter toe. Eet smakelijk!

waterkersWaterkers (Nasturtium officinale)
Deze kleine kruidachtige plant groeit bij mij gewoon in een vochtige bloempot. Het is één van de oudst bekende eetbare planten die door mensen werd gegeten. De waterkers die ik in het wild tegenkom, is meestal niet hoger dan 10 cm, maar ze kunnen 60 cm hoog worden. Gebruik alleen de blaadjes en niet de bloemen en let bij deze plant extra op omgevingsvervuiling. Waterkers bevat Vitamine C ook  wat hoeveelheden vitamine A, B, D en E. Daarnaast bevat het veel mineralen, zoals IJzer, Foliumzuur, Magnesium,  Jodium en Zink.

Het plantje is vaak te vinden op vochtige plekken of langs het water. Het blad bezit een frisse, licht pittige smaak dat op tuinkers lijkt. De pittige smaak wordt veroorzaakt door een stof dat ook in Mosterd zit, namelijk mosterdglycosiden. Daarom is het plantje heerlijk als smaakmaker voor op de boterham, door salades, soepen en groene smoothies. Het volgende recept komt uit Engeland (vandaar de chips).

Kip met waterkers

 • 4 gekookte kipfilets
 • 50gr roomboter
 • 50gr meel
 • 500ml melk
 • 100gr geraspte oude kaas
 • 100gr waterkers, grof gehakt
 • 50 gr geribbelde naturel chips

Leg de kipfilets in een ovenschaal. De saus: smelt de boter, voeg de bloem toe en roer goed op een matig vuur 2-3 minuten. Doe het vuur uit en voeg geleidelijk de melk toe, breng het weer aan de kook en roer de geraspte kaas en grof gesneden waterkers erdoor. Bewaar wat waterkers voor de garnering. Giet het mengsel over de kip. Bak gedurende 20 minuten bij 200 ° C. Strooi tenslotte de naturelchips erover en garneer met waterkers. Lekker met rijst.

Brandnetel (Urtica)
Meestal proberen we de brandnetel te vermijden omdat de kleine brandharen op de plant een pijnlijke uitslag veroorzaken op de huid. Maar bij drogen of korte verhitting, heb je geen last meer van de  brandharen. De brandnetel is zeer voedzaam, de bovengrondse delen zijn rijk aan vitamine C, IJzer, Kalium, Nitraat en Kiezelzuur. Ook komt er vitamine D in de plant voor. Daarnaast leven een groot aantal motten en vlindersoorten van de brandnetel. In Nederland en België komen 2 soorten voor, de Grote- en de Kleine brandnetel.

Je kunt de jonge toppen drogen en er een heerlijke brandnetelthee van maken. Ook kun je verse thee zetten van de jonge brandnetels. De oude brandnetels bevatten veel nitriet, dus gebruik de jonge toppen.  Je kunt de jonge toppen klaarmaken als spinazie in allerlei gerechten. Ik zelf hou erg van de volgende soep:

Brandnetelsoep

 • Fruit één grote ui en 2 teentjes knoflook zachtjes in de kokosolie.
 • Voeg groentebouillon toe. (zonder E621 uit de reformwinkel)
 • Voeg daarna een bos in stukken gesneden brandnetel toe. Hou wat achter voor de garnering.
 • Dan de staafmixer erop
 • Strooi als laatste nog wat zeer fijn gesneden brandnetel over de soep en voeg een scheutje room toe.
 • Eet smakelijk!

Tot slot nog even een waarschuwing, bij allergische gevoeligheid moet je voorzichtig zijn, bovenstaande planten kunnen een allergische reactie oproepen.

Ervaring met eten uit de natuur, of een recept geprobeerd? Laat je reacties hieronder achter.

Reacties
 • Sam zei (07-07-2013 om 14:17 uur):   

  Eten uit de natuur is zo lekker. In onze tuin hebben we sinds een paar maanden bloempotten en houten bakken met geplanten groente, fruit en kruiden staan. Zo hebben we van de week onze eigen broccoli geoogst en lekker opgegeten. Het was net een klein feestje in je mond, je weet tenminste wat je eet zonder dat je bang moet zijn van dat ze allerlei rotzooi over spuiten of in spuiten. Je eet gewoon puur natuur en dat is echt onwijs lekker. Ook aardbeitjes eten we uit onze eigen tuin, normaal eet ik aardbeitjes graag met bruine suiker erop dus nog wat zoeter dan ze al zijn, laat die suiker er maar van af en eet ze puur natuur je hebt echt geen suiker nodig. Wat ik ook echt zo leuk vind is dat je alles ziet groeien.

 • kayleigh zei (12-09-2013 om 17:57 uur):   

  echt te gek en lekker en handig

 • gda zei (10-02-2017 om 20:11 uur):   

  😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *