Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Gerotzooi met ons voedsel steeds meer aan het licht.

eierenHoe lang wordt er al gerotzooid met ons voedsel? Het zal de grote concerns een worst wezen wat wij binnenkrijgen, als er maar winst gemaakt wordt. Het lijkt erop dat er steeds meer schandalen boven komen drijven.

Na het paardenvlees schandaal, volgt een bericht over onderzoek in Engeland, waar consumenten flink worden genaaid. "Eén derde van het voedsel is nep", staat er in de koppen. Kruidenthee is obesitas medicijn en bevroren garnalen bestaan voor 50% uit water. Het zal mij verbazen als het in Nederland anders zou zijn dan in Engeland. Programma's zoals De Keuringsdienst van Waarde, zijn populair.

Zie hier de uitzending over zeer slechte kwaliteit thee, waarbij de smaak wordt opgeleukt met suiker. En hier nog een artikel uit 2012 waarin 7 grote voedselschandalen worden genoemd. Kortom het ene schandaal volgt het andere op.

Kunnen wij hier iets aan doen? Jazeker! Onze macht zit in onze portemonnee. Zolang wij frauduleus voedsel blijven kopen, wordt er frauduleus voedsel geleverd. Simpel zat.

Tot mijn blijdschap stond er vanmiddag een wildvreemde meneer naast mij in de supermarkt een etiket te lezen, net zoals ik. Hij vond het raar dat er in een bepaald product zoveel additieven zaten, ik ook. We legden allebei het product weer terug in de schappen. Hij besloot naar een andere winkel te gaan voor een biologische variant. Blijkbaar ben ik niet de enige kritische consument en dat stemt mij hoopvol.

Is er nog een ander alternatief, dan het goed lezen van de etiketten en zeer kritisch te zijn met wat je koopt? Ik denk dat er ook een oplossing ligt in het locaal produceren en verkopen van voedsel op kleinere schaal. Op deze manier haal je de voedselproductie uit de anonimiteit. Als de verkoper, bijvoorbeeld de boer, en de consument elkaar persoonlijk ontmoeten, is de kans op eerlijke handel veel groter.

Dus kort samengevat: lees je etiketten en koop zoveel mogelijk lokaal voedsel. En voor wat betreft lokaal voedsel, we zitten in een overgangsfase naar een andere manier van leven. Eentje waarin we zoveel mogelijk samenvoorzienend worden, waarin we zelfgemaakte en gekweekte producten met elkaar kunnen ruilen.

Reacties
 • Meri zei (11-02-2014 om 12:49 uur):   

  En vooral zelf bereiden van je gerechten, sauzen, etc, met eerlijke basis ingrediƫnten. Terug de keuken in!

 • Gerda zei (13-02-2014 om 11:47 uur):   

  Idd, zelf maken is het devies. En als je dat doet, zie je dat het minder tijd kost dan je denkt.

  • Petra zei (14-02-2014 om 17:45 uur):   

   Zelf maken in inderdaad. Een soepje is zo zelfgemaakt. Tomatenpuree, water, soepgroenten en een biologisch bouillonblokje….samen in de pan en klaar! Heerlijk!

 • Petra zei (14-02-2014 om 17:45 uur):   

  Gelukkig wordt er steeds meer jacht gemaakt op nepvoedsel:

  http://www.nu.nl/buitenland/3702536/1200-ton-nepvoedsel-in-beslag-genomen.html

 • Jack zei (06-04-2021 om 12:48 uur):   

  Geweldig handelsplatform, gemakkelijk te gebruiken en snel op te nemen met bitcoins, bankrekening, PayPal, skrill enz. Ik heb dit platform gebruikt in combinatie met de meest aanbevolen forexstrategie en binaire optiehandel op internet van Carlos Ellison en tot nu toe heb ik geen klachten en verdien ik wekelijks bijna $ 5000- $ 8000. Hij is echt geweldig, de beste in zijn vak en uniek onder andere, ik ben dankbaar en wil dat jullie allemaal meedoen aan zijn goede werken. Neem contact met hem op via whatsapp: +12166263236
  E-mail: carlose78910@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *