Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Giftig plastic in je lijf? Let op de recycle codes.

recycle codesLaatst vroeg ik me af of het een goed idee is om voedsel te bewaren in een simpele doorzichtige pedaalemmerzak. Maar is dat wel veilig? Komen er dan geen schadelijke stoffen uit de pedaalemmerzak in mijn voedsel en vervolgens in mijn lijf? Het is niet voor niets een zak voor huisvuil. Sinds ik me meer bewust ben van eventuele schadelijk stoffen in voedselverpakkingen, zoals ik hier al eerder een bericht plaatste over BPA in blikvoer, ben ik selectiever.

Chemische componenten in kunststoffen, die gebruikt worden voor het maken van speelgoed, het verpakken van voedsel of dagelijkse gebruiksvoorwerpen, kunnen in ons lichaam terechtkomen. Veel van deze stoffen zijn kankerverwekkend en imiteren de werking van o.a. oestrogene hormonen in mannen- en vrouwenlichamen. Hierdoor onstaat een hormonale disbalans met alle gevolgen van dien.

Ik besloot uit te zoeken waar de plastic pedaalemmerzak van gemaakt was en of het veilig was om daar voedsel in te bewaren. Na even zoeken vond ik op de verpakking een driehoek met nummer 2 (een recyclingcode). Verrassend genoeg was veilig. Het maakte me nieuwsgierig naar andere recyclingscodes op verpakkingen. Zo vond ik op een fles bronwater bijvoorbeeld de recyclingcode 1. Hieronder een overzicht met alle recyclingscodes en of ze schadelijk kunnen zijn of niet. Doe er je voordeel mee en maak zelf je keuzes.

Plastic recycle code 1 – PETE of PET – redelijk veilig

(Polyethyleentereftalaat) wordt gebruikt voor het maken van PET flessen voor de frisdrankenindustrie. Het drinken van je aankoop uit deze flessen is veilig. Of het herhaaldelijk gebruik van deze PET flessen voor 100% veilig is, daarover zijn wetenschappers het niet volledig met elkaar eens. Na herhaaldelijk gebruik zouden er sporenelementen antimonium kunnen vrijkomen. Dit is een sporenelement dat van nature in water voorkomt. Alleen zouden de vrijkomende hoeveelheden in PET flessen honderden malen groter kunnen zijn.

Plastic recycle code 2 – HDPE – veilig

(Polyethyleen met hoge dichtheid) wordt gebruikt voor het maken van plastic flessen, melkkannen, plastic buizen voor de tuinbouw en speelgoed.

Plastic recycle code 3 – PVC – dubieus

(Polyvinyl Chloride) Je vindt deze kunststof in douchegordijnen, pvc buizen, zwembadjes, zeil, beschermhoezen en speelgoed. PVC  is een kunststof waar veel additieven inzitten. Het wordt bestempeld als veilig, omdat het overal inzit. Wat mij betreft kun je het omdraaien, is het wel veilig genoeg dat het overal in mag zitten? Berucht zijn de weekmakers (ftalaten) in deze polymeer, te herkennen aan de typische zwembandjesgeur.

Plastic recycle code 4 – LDPE – veilig

(Polyethyleen met lage dichtheid) kom je tegen in plastic tasjes, ringbanden, opslagboxen, knijpflessen, diepvrieszakken en hoezen.

Plastic recycle code 5 – PP – veilig

(Polypropyleen) zit in plastic servies, kunststof auto onderdelen, voedselbakjes, margarinekuipjes, rietjes en touw. Het is een taaie lichte en stijve kunststof die uitstekend recyclebaar is.

Plastic recycle code 6 – PS – dubieus

(Polystyreen) Deze kunststof is goedkoop en wordt veel gebruikt in plastic wegwerp bekertjes, frietbakjes en vleesbakjes. Het lost snel op in benzeen en werd daarom gebruikt in Napalm B en brandbommen. Er is ook een variant in schuimvorm, dat staat meer bekend als piepschuim. 71% van de plastic soep in de oceanen bestaat uit deze kunststof. Officieel wordt deze kunststof als veilig beschouwd. Maar uit onderzoek is gebleken dat de stof styreen, die kankerverwekkend en hormoonverstorend is, terug wordt gevonden in menselijk vetweefsel.

Plastic recycle code 7 – ‘O’ overig – onbekend/dubieus

Deze code wordt gebruikt voor verschillende soorten plastic zoals: acryl, nylon, polycarbonaat en zelfs biologisch afbreekbare plastics. De aanduiding 7 staat o.a. op: kunststof hout, flessen, lenzen, veiligheidsglas en overige verpakkingen. De stof polycarbonaat die ook de code 7 krijgt, wordt gebruikt aan de binnenkant van conservenblikken en bevat Bisphenol A (BPA), deze stof is aantoonbaar schadelijk voor het menselijk lichaam.

Plastic recycle code 9 of ABS – veilig

(Acrylonitril Butadieen Styreen) Deze kunststof wordt vaak in fabrieken gebruikt bij chemische processen omdat deze soort niet wordt aangetast door chemische stoffen en hoge temperaturen.

Het is sowieso raadzaam om glas, papier en RVS te gebruiken als verpakking of opslag. Ook zou je een goede drinkfles van RVS kunnen aanschaffen. Ik neem zelf meestal een glazen drinkflesje mee voor mijn water.

Naast producten met deze codes wordt de westerse markt ook overspoeld door zooi uit China. Ik zeg ‘zooi’ omdat er vaak geen code of een onduidelijke code op staat en het volgens mij vol zit met gif. Je hoeft alleen maar te ruiken. Dus ik zou zeggen gebruik je gezond verstand en je neus als je bewust wilt omgaan met de plastics in je leven.

Mocht je nog aanvullingen hebben, graag! Geef dan hieronder je reactie.

Bronnen:

Health.usnews.com

chej.org

Wikipedia indentification codes

Plasticsoupfoundation

ejnet.org

Reacties
 • van lent zei (23-12-2013 om 11:54 uur):   

  Code 1 PET is niet veilig, onderzoekers hebben getest op water uit flesjes en daar kwam uit dat er hormonen in het water zaten en dus vrijkomen uit de flesjes.

 • Petra zei (27-12-2013 om 16:35 uur):   

  Hierbij dankzij de lezeres een link naar het artikel over dat PET 1 hormonale werking in het lichaam veroorzaakt.

  http://zaplog.nl/zaplog/article/bronwater_in_plastic_flessen_bezit_verhoogde_hormonale_activiteit

 • essers zei (25-07-2014 om 00:24 uur):   

  Goede avond,

  Ik heb onlangs tupperware artikelen gekocht en nou zie ik dat
  er op bijna alle producten een driehoek met de code 7 staat.
  moet ik mij nu zorgen maken? Het zijn producten die in de magnetron kunnen dus verwarmd worden.

  Gr. I. Essers

 • Petra zei (17-04-2015 om 16:40 uur):   

  Er zijn nu 'veilige' flessen in de verkoop zoals Dopper en de 'Fill&Go' van Brita.
  Nu wil ik heel graag weten of deze flessen ook echt veilig zijn.

  Gr. Petra

  • Petra zei (17-04-2015 om 17:05 uur):   

   Dat is een goede vraag Petra, ik zou het aan de betreffende leverancier vragen, wellicht hebben ze serieus rekening gehouden met plasticsoorten, maar door het rechtstreeks aan ze te vragen heb je wat meer duidelijkheid.
   Groet, Petra

 • suus zei (26-05-2015 om 14:01 uur):   

  Was van plan om een caravan (tweedehandse) te kopen.
  Nu is dit natuurlijk een en al kunststof en heel moeilijk
  uit te vinden welke soort(en) dit zijn.
  Omdat het een tweedehandse is is dit niet na te gaan bij de leverancier. Wat is hier over bekend ?
  Groet
  Suus

  • Petra zei (27-05-2015 om 11:45 uur):   

   Ik denk dat er een verschil is in het plastic dat je binnenkrijgt via een caravan of via de verpakkingsmaterialen van voedsel en dranken. Omdat wij in het olie en plastic tijdperk leven is plastic een stof waar je dagelijks mee in aanraking komt. Als het om een caravan gaat, zou ik me niet al te druk maken. Als het het interieur betreft en je maakt je toch zorgen om iets, zou je hetgeen je niet aanstaat kunnen vervangen door onbewerkt hout of stof. Als je toch meer wilt weten zou ik toch de oorspronkelijke leverancier raadplegen, want zij weten hoe de productie is gegaan, ook al is het een 2e handse. Een andere tip is om je vraag te stellen op internetfora die (zijdelings) te maken hebben met dit onderwerp.

 • brent zei (14-09-2015 om 18:42 uur):   

  Ik moet iets kunnen voor school en ik weet niet in welke groepen deze voorwerpen zitten:tandpastaverpakking, een koekendoos, een fles shampoo, een bril, een ketchupfles en een colafles?
  Kan jij het me zeggen.

  • Petra zei (15-09-2015 om 09:00 uur):   

   Kijk even of je op de verpakkingen een cijfer in een driehoekje kunt vinden. Dan zie je hierboven de beschrijving.

 • Sabine zei (23-01-2017 om 11:57 uur):   

  Is methacrylate resin een voedselveilig materiaal. Is dit acryl?

 • Mariette zei (11-02-2017 om 20:33 uur):   

  Medicijn poeder verpakt in plastic kokertje is dat veilig om te slikken

 • Mariette zei (11-02-2017 om 20:35 uur):   

  Medicatie in poedervorm verpakt in plastic kokerje is dat ok?

 • Nathalie zei (15-03-2017 om 14:37 uur):   

  Ik heb na 9 maanden een blokjesbeugel een retentiebeugel gekregen. Deze moet ik de eerste maand de hele dag en nacht dragen en daarna alleen in de nacht. Ik vroeg waaruit de beugel bestaat. En dan is 100 % copolyester. Is dit schadelijk voor mijn gezondheid? Bij de ortho konden ze me dat niet vertellen.

 • Ank van gulik zei (24-05-2017 om 19:58 uur):   

  Sinds ik dit alles weet – veilige en onveilige plastics – bewaar ik etenswaren in de koelkast voornamelijk in glas. Je kunt zelfs dingen in glas – lege glazen potjes – invriezen. Gaat prima. Dat de weekmakers in de plastic verpakkingen niet gezond zijn, is al heel lang bekend, maar ja…..plastic is en blijft natuurlijk wel een gemakkelijk verpakkingsmiddel.
  Glas is een gezond alternatief.

 • antho zei (12-07-2017 om 12:01 uur):   

  wat is de gevolgen als je die stoffdeeltjes van pp of hdpe of ldpe in je lichaam krijg

 • Marc zei (29-06-2020 om 13:17 uur):   

  Geachte,
  Ik heb een 10 tal horloges uit China gekocht, plastic
  gaande van acryl, pvc, sillicium, en ja vele ruiken sterk naar
  aardolie , andere zurige geur .
  Kan men ook hormoonverstorend en kankerverwekkend oplopen door deze horloges gewoonweg om de pols
  te dragen , of pas door verhitting? Wat dan bij zomerweer en zweten?

 • Anderson zei (06-04-2021 om 12:42 uur):   

  Geweldig handelsplatform, gemakkelijk te gebruiken en snel op te nemen met bitcoins, bankrekening, PayPal, skrill enz. Ik heb dit platform gebruikt in combinatie met de meest aanbevolen forexstrategie en binaire optiehandel op internet van Carlos Ellison en tot nu toe heb ik geen klachten en verdien ik wekelijks bijna $ 5000- $ 8000. Hij is echt geweldig, de beste in zijn vak en uniek onder andere, ik ben dankbaar en wil dat jullie allemaal meedoen aan zijn goede werken. Neem contact met hem op via whatsapp: +12166263236
  E-mail: carlose78910@gmail.com

 • Susan Benson zei (16-05-2021 om 12:50 uur):   

  Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypotheeklening of een lening nodig om uw project te voltooien? Als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn kantoor. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer informatie, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me een bericht rechtstreeks op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak – U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag – u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering – Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet – Betaalbare rentevoet van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages – u heeft 99,9% kans om de lening te krijgen
  * Flexibele terugbetaling – U moet de terugbetalingsdatum kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door een gebrek aan financiële middelen. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen.

  Voor meer informatie over ons leningsaanbod kunt u ons uw leningsaanvraag sturen via
  E-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp / Telegram: +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

 • Edward Dillinger zei (23-05-2021 om 16:08 uur):   

  I#k beveel Carlos Trading Signal ten zeerste aan als de beste forex / cryptohandelaar, ik verdien wekelijks maar liefst $ 2.500 met $ 200 in een week.Je kunt contact met hem opnemen als je hulp nodig hebt Via whatsapp: (+12166263236) e-mail: carlose78910@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *