Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Hoe werkelijk íedereen zelfvoorzienend kan leven

Wil je weten waar je voedsel vandaan komt?
Is het normaal dat ons voedsel machinaal wordt bewerkt en ontdaan wordt van voedingsstoffen om vervolgens weer volgestopt te worden met allerlei smaak en kleurstoffen? En is het normaal dat we fabrieksproducten eten en drinken, waarvan de oorsprong voor ons onbekend is gebleven? Ik denk het niet. Volgens mij zijn we de band met de oorsprong van ons voedsel verloren. Door ons moderne leven hebben we geen tijd, zin en geld om het anders te doen.

Fossiele brandstoffen
En als je er zo over nadenkt dan is het ook een bizarre gedachte dat we ergens in een ver onbekend land olie uit de grond laten grond pompen. We geven geld uit waar we hard voor hebben gewerkt, om er vervolgens in de vorm van plastic en uitlaatgassen vrijwillig onze omgeving mee te vervuilen.

Kan het dan anders?
In de toekomst zullen de prijzen voor voedsel en energie stijgen naarmate de bronnen schaarser worden. Zelfvoorzienendheid zal daarom belangrijker worden.

Wat is dan zelfvoorzienend leven?
Zelfvoorzienend leven is een levensstijl waarin je zoveel mogelijk van wat je nodig hebt zelf produceert, en zo min mogelijk weggooit. Dit leidt automatisch tot een duurzame levensstijl.

Heb je dan een boerderij en windmolens nodig?
Dat is niet nodig. Of je nu op een boerderij of in de stad woont, je kunt altijd wat doen aan duurzaam en zelfvoorzienend leven. Je hoeft echt niet keihard te werken om jezelf volledig te voorzien. Maar je kunt al bewuster met je leven omgaan door één of meerdere dingen te kiezen die je leuk vindt, bijvoorbeeld:

 • afval omzetten in compost (ook op je balkon)
 • producten ruilen op internet
 • zelf je brood bakken.
 • zelf je groenten en kruiden kweken
 • je bekwamen om zelf kleding te maken
 • je bekwamen om gebruiksvoorwerpen te maken
 • bessen en bramen uit de natuur halen
 • zelf voor je gezondheid zorgen (kijk hier verder op de site)
 • recepten maken met brandnetels en kruiden uit de natuur. (Dit boekje kan je hier op een leuke manier bij helpen)
 • zonnepanelen/zonnecollectoren installeren.

En als je helemaal niets van dit alles kunt of wilt, dan kun je altijd nog seizoensgebonden producten bij een boer uit jouw streek kopen. Of je inschrijven voor een volkstuintje.

Zelfvoorzienend leven is leuk en het wordt helemaal trendy
Wat belangrijk is, is het sociale aspect. Het is een misverstand dat zelfvoorzienend leven inhoudt dat je jezelf voor 100% in je levensbehoeften moet kunnen voorzien. Dat is lastig en ook absoluut niet nodig. Je kunt beter iets uitkiezen waar je goed in bent en dat ruilen met anderen. Zo kan bijvoorbeeld iemand die goed is in het bakken van broden, producten ruilen met iemand die zijn/haar eigen fruit heeft gekweekt. Zo doet iedereen de dingen die hij/zij leuk vindt, want het gaat om het plezier.

Ook leuk is het om met verschillende mensen een aantal dingen te ondernemen. Bijvoorbeeld het opzetten van een gemeenschappelijke eetbare tuin in een woonwijk. Of het organiseren van een ruilavond van zelfgemaakte producten.

Maar wel 100% zelfvoorzienend leven kan ook!
Dick & James Strawbridge zijn 2 mannen die al jaren met hun droom bezig zijn om zelfvoorzienend te gaan leven. Met enorm veel plezier hebben zij hun eigen ecologische boerderij opgezet in een prachtig deel van Cornwall, Engeland.

Zij hebben heel veel tijd gestoken in het uitproberen van allerlei zaken die met zelfvoorzienend leven te maken hebben.

Bijvoorbeeld:

 • een kruidenspiraal maken
 • kweken in een stedelijke omgeving
 • een bevloeiingssysteem voor kassen maken
 • bijen houden
 • een waterrad bouwen
 • weerstandverhogende siroop maken
 • huidverzorging en groenere schoonmaakmiddelen
 • bier brouwen

En nog veel en veel meer leuke onderwerpen. Dick & James Strawbridge hebben een heel mooi uitgebreid boek gemaakt hierover. Het heet “overleven op je eigen km2”. Hoewel het dus echt geen km2 hoeft te zijn, kun je heel veel inspiratie halen uit dit boek. Het is een boek met een vette glimlach, het plezier spat er van af. En plezier hebben is toch wel het allerbelangrijkste……

Dus? Wil je meer weten over al deze leuke onderwerpen die met zelfvoorzienend leven te maken hebben, klik dan hier voor het boek, zodat je aan de slag kunt gaan.

Geïnspireerd raken over zelfvoorzienend leven? Bestel dit boek!


Reacties
 • john wardenier zei (07-04-2013 om 09:32 uur):   

  erg leuk dit te lezen ,wij zijn nu ruim 20 jaar op weg naar zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven melken geiten en verwerken de melk landwerk doen we met paard verbouwen al het voedsel voor de dieren en ons zelf schapen geiten varkens kippen paard en bijen bakken brood nu zijn we in een fase aangekomen om onze energie ook zelf te hebben we planten 200 wilgenbomen en bos wallen aan om later te kunnen zagen we oriënteren ons nu om een andere houdkachel te kopen of zelf te maken en onderzoeken een Zonne systeem welke autonoom kan draaien eventueel met windmolentje

  • Petra zei (07-04-2013 om 09:55 uur):   

   Erg leuk om te lezen dit John. Doen jullie dit gewoon in Nederland?

 • john zei (13-04-2013 om 20:50 uur):   

  ja hoor we doen dit in Nederland ,we bewerken 3,5 ha droge zand grond en 2,5 ha echt hooiland ,aan bos wallen zullen we straks Ong 1 ha hebben inclusief de wilgen plantage, zelfvoorzienend leven kan ook in ons land al worden we wel beperkt door de vele regeltjes

 • Petra zei (12-08-2013 om 08:20 uur):   

  Wonend in een flat, waaraan je weinig mag veranderen, zonder mogelijkheden om ooit zelf iets te kopen, vraag ik mij het volgende af:
  wat zijn mijn mogelijkheden en wat heb ik aan alle mogelijke goede ideeën, die ik nooit kan uitvoeren?
  Te vaak krijg ik te horen dat het best kan, wanneer ik maar wil.
  Dat is niet positief, maar zeer afbrekend, omdat de mogelijkheden er gewoon niet zijn!

  • Petra zei (12-08-2013 om 08:47 uur):   

   Hoi Petra,

   Misschien leuk om eens op internet te zoeken naar 'windowfarming', ben benieuwd hoe je dat vindt.
   Je zou je daarnaast eens kunnen opgeven voor een kruidenworkshop, want je kunt heel veel in de natuur vinden. Of een workshop zeep en/of cosmetica maken of zo, dan voorzie je al in je eigen spullen, zonder dat je een hele boerderij nodig hebt.

   Het is inderdaad de kunst om je weg te zoeken en het gaat niet om een compleet zelfvoorzienend leven, maar om de dingen die binnen je bereik liggen.

   Succes en veel plezier!
   Petra

  • Janneke zei (18-09-2014 om 13:29 uur):   

   Hallo Petra,

   Zoek eens naar het boek "Buitenleven in een flat" van Joy O. I. Spoczynska. Erg inspirerend! Gaat o.a. over: de keukentuin, zelf boter en kaas maken, inmaken, wilde eetbare planten, enz.

 • Helma zei (03-02-2015 om 20:38 uur):   

  Tja, ook ik woon in een flatje, mijn balkon is iets groter dan een bloempot. Pacht sinds een jaar of drie een volkstuintje van 317 m2 en stukje bij beetje ontstaat, werk ik aan, een mini-voedselbos. Verder is de site van GreenEvelien, het groenste gezin in Belgie, een inspiratiebron over zelfvoorzienend leven.

  • Petra zei (03-02-2015 om 22:14 uur):   

   Klinkt goed Helma, een volkstuin is een goede manier om jezelf te voorzien. 317 m2 is behoorlijk groot, de mijne is een stuk kleiner 🙂

 • Chantal zei (04-08-2015 om 19:22 uur):   

  Ik heb een moestuin van nog geen 20 m2, en mijn gezin (2 volw, 3 kindjes) kunnen er de hele zomer van eten! Onze volgende stap wordt het houden van Bijen. Erg benieuwd wat daarna weer komt, alles step by step… Iedereen succes hiermee! We maken allen een verschil.

 • Richard zei (28-12-2015 om 21:50 uur):   

  Ook ik ben gedeeltelijk zelfvoorzienend. Ik verbouw mijn eigen groenten. De mest waarmee ik mijn grond verbeter is afkomstig van mijn konijnen, Japanse kwartels, cuy cavia's frettenn en nertsen. De Japanse kwartels, cuy cavia's en konijnen zijn voor vleesproductie. De fretten en nertsen krijgen het slachtafval en zijn voor gezelschap. Op mijn tuin composteer ik ook. Ander groente afval gaat naar de kwartels, cavia's en konijnen. Van de konijnenhuiden maak ik ook dingen, zoals dekens, handschoenen, sokken. De kwartels leggen ook iedere dag 1 ei, dit zijn zeer gezonde eieren. Verder vis ik ook nog en dat is ook een belangrijke voedselbron. Misschien dat iemand anders nog wat heeft aan de manier zoals ik het doe. Het werkt goed en ik eet biologisch. Ik zou ook nog wel geiten willen hebben voor de melk.

 • Koen zei (02-01-2016 om 21:37 uur):   

  Zoals Richard al aangaf: kwartels houden is een prima manier on deels zelf voorzienend te Worden. Kwartels, "the poor man's chicken", is goed te houden in beperkte ruimte zonderdat ze een slecht leven he been. Op een balkon kan dit prima, enkele kwartels. Vlees, eieren en leuke dieren.

  Gr koen

  • Veerle zei (23-07-2016 om 19:06 uur):   

   Mensen, doe het niet! Ga géén kwartels houden tenzij je niets om dierenwelzijn geeft.

   We kunnen Richard en Koen ook in een hokje plaatsen van 5 bij 5 m2, met brood en water en dat overleven zij meer dan PRIMA! Maar, zijn zij dan ook gelukkig? Mensen sluiten te snel hun ogen en oren wanneer het aankomt op dierenwelzijn! Kom niet aan de mensen…. maar dieren zijn 'van ons'……?

   Kwartels zijn nog natuurlijke oorspronkelijke dieren (ook die reeds door mensen gehouden worden), ze zijn nog in hun natuurlijke staat van zijn. Ze willen graag lekker in de vrije natuur leven (zoals het hoort), lekker 'zandbadderen', zonnen, beetje rondhangen (met meer plek dan 4 vogels op 2 m2!!!). Kwartels hebben veel meer nodig dan even een hokje en wat zand! Houd hier rekening mee alstublieft. Als u werkelijk kwartels wilt houden (hopelijk niet), lees u dan GOED in en zorg ervoor dat alles picobello in orde voor ze is. Nogmaals, ik hoop dat mensen dit niet gaan doen aangezien een mens prima zonder dierlijke voedingsmiddelen kan. U wilt niet weten wat voor een horror dieren moeten meemaken om ons mensen te 'bevredigen'. het is walgelijk.

   ALS SLACHTHUIZEN EN VEEHOUDERIJEN GLAZEN MUREN ZOUDEN HEBBEN, ZOU GEEN MENS MEER MELK EN VLEES WILLEN ETEN.. ! In ieder geval de kinderen niet, want die leven (vaak) nog in hun gevoel.

   En dieren opsluiten ten gunste van jezelf? Ach ja… zoals ik al aangegeven heb: Mensen overleven ook wel op 4 m2 met eten en drinken ('gezellig in een hokje'), maar erg plezierig is dat niet, nietwaar?

   Als een boer zijn kippen in het weiland heeft lopen, vrij om te gaan en staan waar ze willen en lekker te scharrelen enzovoorts, prima dat er een eitje van gegeten wordt, maar opsluiten in hokjes..?! Echt ..? Nee, doe het dan wel goed en ZEKER NIET OP EEN BALKON.

   Groeten en succes allemaal met de zelfvoorzienende plannen (zonder andere levens te schaden a.u.b.).

   Veerle

 • tasha zei (30-07-2016 om 14:48 uur):   

  ik probeer elke wildgroeiende plant te kennen en ik geef die kennis met veel plezier aan iedereen door; wat is eetbaar en wanneer, wat is geneeskrachtig, wat ontsmet….
  ieder jaar met moedertjesdag ga ik met de kinderen van de buurt in de natuur een watertje opzoeken waar we dan een edelsteentje in werpen, we steken al onze liefde in de steen en gooien die in het water, zo komt, als het regent, al de goede eigenschappen van de steen terug op ons hoofd terecht. het is mijn manier om kinderen terug dichter bij de natuur te brengen en er vooral meer respect voor te krijgen.

  • Alfredo Plam zei (22-05-2017 om 14:54 uur):   

   Hoi Tasha!
   Heb jij ook zo veel liefde voor verkleinwoorden?! Ik voel hier een sterke spirituele band! Neem a.u.b. contact met me op!!!
   Groetjes en veel succes nog met het gooien van edelsteentjes met moedertjesdag in het watertje!
   Alfredo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *