Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Joris Luyendijk over de financiële crisis: ‘Dit gaat helemaal fout’

Money meltingJoris Luyendijk heeft zich 2 jaar lang verdiept in het financiële hart van Groot-Brittanië: Londen. Daar werkte hij aan zijn opdracht om van binnenuit een beeld te schetsen van die grote, geheimzinnige bancaire wereld. Zijn observaties en conclusies zijn onthutsend. Lees dit fascinerende interview met Joris Luyendijk.

De strekking van Joris' bevindingen verbazen ons niet heel erg. Waarschijnlijk is dit voor ieder bewust en kritisch mens geen grote verrassing. Net als veel mensen, schrikken we toch iedere keer van de hebzucht en kortzichtigheid van veel lieden die we hebben aangesteld als onze leiders. En tegelijkertijd is het hoopgevend dat veel mensen niet in angst bij de pakken neer gaan zitten, maar zelf daadkracht en leiderschap tonen. Dát, meer dan wat dan ook, zal ons uiteindelijk uit de crisis helpen en resulteren in een veel evenwichtiger economisch systeem. Misschien toch maar over op rentevrije banken?

In ieder geval lijkt het helemaal geen slecht plan om wat voedsel in blik in te slaan, en te beginnen met wat eenvoudige voorbereidingen, die nog wel eens érg handig zouden kunnen blijken. Lees hier onze tips om snel te beginnen met 'preppen'.

Reacties
  • Dick Berts zei (29-09-2013 om 01:03 uur):   

    Een super belangrijk interview. Joris Luyendijk is bepaald niet de eerste de beste. Een van de weinige echt onafhankelijke journalisten die er nog rondlopen.

    Wat het preppen betreft; Sinds 1945 is er in Europa eigenlijk niks noemenswaardigs meer gebeurd. Als je de geschiedenisboekjes bekijkt, dan is dat puur geluk. Helaas is de massa stabiliteit en voorspoed ten onrechte als een soort natuurwet gaan beschouwen. Dat gaat ze nog lelijk opbreken. Bovendien zijn we nu veel kwetsbaarder dan vroeger, omdat onze maatschappij om een aantal redenen niets meer kan hebben. Ik noem daarvan slechts eentje; het gebrek aan voorraadvorming. De schappen in de supermarkten puilen uit, maar dat is gezichtsbedrog. Een directeur van Albert Heijn vertelde mij eens, dat er voor de Tweede Wereldoorlog wel voor een half jaar eten in onze maatschappij opgeslagen lag. Nu nog maar voor twee dagen! Voorraadvorming is de kerntaak van winkeliers, maar ze zien dat alleen nog als renteverlies. Winkels hebben hun complete bedrijfsvoering dan ook zo ingericht, dat ze zo min mogelijk voorraden hoeven te hebben. Helaas hebben winkeliers niet tegen ons geroepen, hee jongens, wij stoppen met voorraadvorming, dat zullen jullie verder dus zelf moeten doen. Nu het op alle fronten mis dreigt te gaan in de wereld, zijn wat eigen voorraden thuis meer dan een absolute must geworden. Fantastisch dat opinion leaders zoals Joris Luyendijk het hier nu ook openlijk over hebben. Trek je conclusies en wees snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *