Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Maak simpel en snel zelf je tandpasta met kokosolie.

Denk je dat fluoride in tandpasta goed is voor je tanden? Fluoride wordt sterk aangeprezen omdat het onze tanden zou beschermen, maar fluoride is ook een giftige chemische stof die kanker kan veroorzaken en schade kan toebrengen aan ons zenuwstelsel.

In veel landen wordt fluoride het aan het drinkwater toegevoegd, maar dankzij dr. Moolenburgh wordt dit in Nederland sinds 1976 niet meer gedaan. We mogen ons gelukkig prijzen dat we hierop een uitzondering zijn. Fluoride komt voor in rattengif en is een belangrijk bestanddeel in bestrijdingsmiddelen tegen schimmel. Het kan zelfs tot zwakke botten en tanden leiden. In veel landen staat er ook een waarschuwing op een tube over de giftigheid van fluoride, vooral voor kleine kinderen is het gevaarlijk.

Voorstanders van fluoride menen dat kleine hoeveelheden in de tandpasta niet schadelijk zijn, maar uit onderzoek blijkt dat fluoride in het lichaam opstapelt met de gevolgen van dien. Als je je hier bewust van bent, dan is het misschien tijd om je tandpasta met fluoride de deur uit te doen. Er zijn fluoridevrije tandpasta’s verkrijgbaar bij de drogist of natuurvoedingswinkel, maar…. het is net zo gemakkelijk en misschien ook wel leuk, om zelf je tandpasta te maken.

Om snel en eenvoudig je tandpasta te maken heb je maar 2 of 3 ingrediënten nodig: Kokosolie, baking soda en eventueel een paar druppeltjes Tea Tree olie.

1. Kokosolie als basis voor zelfgemaakte tandpasta
Als je besluit om je eigen tandpasta te maken dan is kokosolie de perfecte basis om mee te beginnen. Kokosolie is een belangrijk ingrediënt voor zelfgemaakte tandpasta omdat het een natuurlijke antibacteriële werking heeft. Kokosolie werkt ook genezend voor pijnlijk en bloedend tandvlees.  Het helpt bij witte aanslag (als je je tong meeborstelt) en kan helpen bij een orale schimmelinfectie. Ook is gebleken dat kokosolie tandbederf kan keren.

2. Zuiveringszout (baking soda)
Een ander belangrijk ingrediënt van zelfgemaakte tandpasta is zuiveringzout (ook wel baking soda, bak soda, natriumwaterstofcarbonaat of bicarbonaat genoemd). Let op, het gaat hier dus niet om het grovere schoonmaak soda. Bak soda is belangrijk om twee redenen. Ten eerste is het een natuurlijk en zacht reinigend schuurmiddel. Ten tweede is het alkalisch en daarom neutraliseert bak soda de zuren in je mond die vaak aan de basis liggen van tandbederf. Bak soda helpt bij het krijgen van een frisse adem. Je kunt het gewoon kopen bij een natuurvoedingswinkel. In Engeland wordt het vaak als bakpoeder gebruikt om mee te bakken.

3.Tea Tree olie
En als laatste kun je een paar druppeltjes Tea Tree olie toevoegen. Het ruikt heerlijk fris en werkt antibacterieel. Je kunt in de plaats van Tea Tree olie ook wat druppeltjes pepermunt olie gebruiken. Let op, een paar druppeltjes is al voldoende. Gebruik liever te weinig dan teveel.

Om de tandpasta te maken, meng je wat kokosolie met het zuiveringszout. Begin met een eetlepel olie en voeg daar het zuiveringszout aan toe zodat het een beetje korrelig blijft. Houd ongeveer een verhouding van 30% kokosolie en 70% zuiveringszout aan. Voeg daarna pas 1 of 2 druppeltjes etherische olie. Je kunt de tandpasta het beste in een glazen potje met deksel bewaren. Eventueel voeg je nog wat stevia toe voor de zoete smaak. Om de tandpasta te gebruiken kun je met een lepeltje wat uit de pot halen of eventueel doop je je tandenborstel er in.

De tandpasta kan ongekoeld bewaard worden, want de kokosolie blijft gewoon goed. Spoel wel het spoelwater in de wasbak weg met warm water omdat kokosolie stolt onder de 25 graden. Ik gebruik deze tandpasta ook zelf en ik ben erg tevreden, mijn mond voelt fris en mijn tanden voelen schoon aan.

Reacties onder dit artikel welkom. Mocht je meer willen weten over fluoride en overige ingrediënten van tandpasta lees dan dit artikel:

http://www.fitplein.nl/artikel-30/de-waarheid-achter-tandpasta/#.T85wPMVrgk4

Overige bronnen:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/76333-het-mineraal-fluor.html

http://www.rudolfdewit.com/md_fluoride.html

http://www.eqgen.nl/html/gezondheid_fluoride.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_bicarbonate

Reacties
 • Jelmer zei (23-02-2013 om 17:57 uur):   

  Vandaag heb ik de tandpasta gemaakt. De kokosolie heb ik overigens zelf uit de kokosnoot gehaald. De tandpasta geeft een heerlijk verfrissende smaak in de mond. Ik heb hiervoor pepermuntolie gebruikt, zoals aangegeven. Bedankt voor dit recept!

  • Petra zei (26-02-2013 om 14:45 uur):   

   Ha Jelmer, dank voor je bericht en je aanvulling!

  • Anni Oroh zei (28-05-2013 om 12:07 uur):   

   GEWLDIG .Haretelijk bedankt voor de tip .
   Ga het proberen .

  • jemoeder zei (11-04-2016 om 13:57 uur):   

   word orgineel het is allemaal hetzelfde op al die websites 😐

 • Susan zei (26-02-2013 om 14:02 uur):   

  Hallo, ik heb dit recept uitgeprobeerd en bij mij is en blijft het keihard. Klopt natuurlijk wel omdat cocosolie pas met een graad of 25 zacht wordt dacht ik. Dus.. hoe is dat bij jou??

  • Petra zei (26-02-2013 om 14:48 uur):   

   Hoi Susan, ja daar kwam ik ook achter 🙂 In de zomer is het makkelijker om je tanden te poetsen met deze tandpasta. Het kost met lagere temperaturen iets meer moeite, maar ik schep het er nu uit met een lepeltje, in je mond smelt het wel heel snel. En als je het wat dichter bij de verwarming kan zetten, helpt dat wellicht ook.

 • Susan zei (14-04-2013 om 17:45 uur):   

  Ja het werkt zo wel maar het lijkt me handiger als het wat warmer gaat worden 🙂 En ben jij trouwens sinds je met deze tandpasta poetst al eens bij de tandarts geweest? Daar ben ik wel benieuwd naar….. want ik vraag me wel af of deze het kan merken en of het ook kwaad kan. Want het recept komt vast niet van een tandarts…

 • linda zei (09-06-2013 om 11:23 uur):   

  Zuiveringszout is heel slecht voor je tanden!

  Ik wilde ze wat bleken door te poetsen met n mix van tandpasta en zuiveringszout, ik las online dat dat zo kon..

  De tandarts raadde dat heel erg af

  • Petra zei (25-08-2015 om 10:30 uur):   

   In de meeste tandpasta's zitten ook schuurmiddelen. Kijk eens op de tube, misschien vindt je daar zelfs natriumbicarbonaat in (en dat is baking soda)

 • a.h.schaefer zei (08-08-2013 om 18:35 uur):   

  Beste Linda,

  wat was het argument van je tandarts om geen zuiveringszout te gebruiken?

 • Patricia zei (09-08-2013 om 06:50 uur):   

  M.i. kan zuiveringszout alleen kwaad als je een zgn Harde Poetser bent. Je hoeft om goed te poetsen je borstel helemaal niet zo hard aan te zetten.
  Ik denk dat er vooral ook het idee achter zit dat de industrie weer veel mis gaat lopen want echt, kijk maar eens naar de ingrediëntenlijst van de reguliere tandpasta's. Dat advies houdt dus geen stand 😉
  Maar ook ik ben heel nieuwsgierig naar het antwoord!

 • Myriam zei (09-08-2013 om 14:56 uur):   

  Hou er rekening mee dat tea tree olie je behoorlijk uit je slaap kan houden, dus voor 's avonds mss beter tandpasta met pepermunt gebruiken :mrgreen:

 • aisha zei (09-08-2013 om 21:49 uur):   

  kokosolie stolt onder de 25 graden maar dan stolt het toch verderop in de riolering lijkt mij? Het koekt dan aan en voor dat je het weet raakt alles verstopt en verder in het milieu?

  • Nick zei (10-08-2013 om 09:14 uur):   

   Ja dat stolt maar de kleine hoeveelheid is geen ramp voor je riolering. En wat betreft het milieu.. ons spoelwater gaat naar een zuiveringsinstallatie dus dat is geen ramp.
   Maar hoe doe je dat nu dan? Spoel je nu je chemische tandpasta niet door? Dat lijkt mij nog veel erger namelijk.

 • nel zei (10-09-2013 om 17:31 uur):   

  vind dit hele goeie er zit namelijk zoveel plastic in de tandenpasta dat wil je niet weten, nu opgelost

 • D. zei (13-10-2013 om 20:24 uur):   

  Bedankt voor het artikel.
  Ik maak nu ook zelf tandpasta en dat bevalt prima.
  Doe de hele maand onderzoek hoe ik het beste mijn gebit kan onderhouden en houd dat bij op mijn blog: http://nieuwemaandnieuwegewoonte.blogspot.nl/2013/10/welke-tandpasta-is-effectief.html

 • Petra zei (13-10-2013 om 20:52 uur):   

  Je houdt de tandpasta wat zachter als je aan het begin wat glycerine toevoegt, het wordt dan wel ietsje minder lang houdbaar.

 • Sav zei (10-06-2014 om 08:51 uur):   

  Glycerine schijnt slecht te zijn voor het tandglazuur omdat er een laag hiervan op je tanden ontstaan waardoor en moeilijk nieuw tandglazuur kan worden aangemaakt!

 • Serife zei (05-07-2014 om 01:05 uur):   

  Hoii echt super artikel ga ik morgen ook maken.
  Hoelang bewaren jullie de tandpasta?
  Dus we hoeven ons geen zorgen te maken dat we gaatjes krijgen als we geen tandpasta meer gebruiken?
  Gr

 • Rosaly zei (05-08-2014 om 20:05 uur):   

  Hoi hoi ik ben echt super benieuwd. ik ga het snel uitproberen. Ik heb ook wel eens gelezen dat peterselie ook goed is voor je mond. Kun je bijvoorbeeld gedroogde peterselie malen en erin doen?

  groetjes!

 • Dieuwke zei (27-08-2014 om 15:48 uur):   

  Hoi! Goed stukje.
  Ik heb even een link naar deze pagina geplaatst, hoop dat je dat goed vindt.
  Zie ook: http://moedersminimalisme.blogspot.nl/2014/08/minimaliseren-in-de-badkamer.html

 • Kim zei (17-10-2014 om 10:20 uur):   

  Wat ik heb meegekregen van zuiveringszout (tanden bleken e.d.) is dat je door het 'scrubben' een laagje glazuur van je tanden haalt waardoor je tanden niet alleen dunner maar ook dus geler worden.
  Ik ben dus erg voorzichtig met zuiveringszout in m'n mond wat dat betreft.
  Misschien poetsen zonder tandpasta maar dan een mondwater recept maken van zuiveringszout e.d? Dood dan toch bacterien maar de zuiveringszout wordt niet over de tanden geschuurd.

 • Wim zei (17-10-2014 om 14:15 uur):   

  Ik heb gevoelige tanden, zou dit recept mij helpen? Of kan ik een ingredient toevoegen tegen gevoelige tanden?

 • Jannie zei (22-10-2014 om 20:37 uur):   

  Hoi Petra,

  Ik heb tea tree oil in huis, maar daar staat op dat ik contact met de slijmvliezen moet vermijden.
  Hoe kan ik dat dan in de tandpasta verwerken?
  Is het niet schadelijk? Er staat namelijk dat je dan veel water moet drinken en absoluut niet mag braken.
  Wel heftig als ik dat lees. Dat hield mij ervan terug om dit erdoor te doen.
  Misschien allemaal wat overdreven?

  • Petra zei (22-10-2014 om 20:45 uur):   

   Hoi Jannie,
   Etherische olie mag nooit puur op de huid of in de mond. Het moet altijd vermengd worden. Dus een paar druppeltjes mengen in een tandpasta kan prima.
   Als je er nog steeds een heftig gevoel over hebt, kun je altijd een paar druppeltjes olie mengen met een druppeltje neutrale olie, zoals amandel of olijfolie voordat je het in door de tandpasta mengt. Maar in principe is dat niet nodig.

 • Ingrid zei (14-01-2015 om 11:46 uur):   

  kan je deze tandpasta ook gebruiken voor kleine kindjes? vind de smaak van de tandpasta voor kindjes die je kan kopen zo kauwgom-achtig, lijkt me niet echt goed daarmee dat ik op zoek ben naar alternatief

  • Alain zei (11-07-2015 om 19:31 uur):   

   Ik gebruikte voorheen 'paradontax – zonder fluoride' en die smaakt lekker alternatief 😉 en absoluut niet naar snoepgoed !
   Ook heb je in sommige Surinaamse winkeltjes ook 'Vedische tandpasta' , ook zonder fluoride maar die heb ik nog niet geprobeerd.
   Ik heb n tijdje alleen met kokosolie gepoetst maar heb sinds vandaag baking-soda erbij gedaan…
   Ik zoek nog wel n klein potske mint-olie voor de smaak of trea-tree olie… ik geloof dat ik dan in de Tuinen moet zijn…
   Maar kokosolie is gezond , baksoda is schimmelwerend (en kanker is een schimmel !!) dus goed voor de kids en jezelf !!
   greetz
   Alain

 • Theodora zei (03-02-2015 om 13:37 uur):   

  Het wordt afgeraden door de tuinen om pepermuntolie voor de zelfgemaakte tandpasta te gebruiken…

  • Annika zei (25-01-2016 om 12:19 uur):   

   Dat is ook raar, ik heb van de week pepermuntolie gehaald bij de Tuinen en verteld wat mijn bedoeling was (tandpasta maken) en dat werd alleen maar toegejuicht!

 • Nienke zei (03-02-2015 om 21:43 uur):   

  Waarom wordt het door De Tuinen afgeraden?

 • Alain zei (11-07-2015 om 19:08 uur):   

  Ik heb net 4 potjes (3 kleintjes en 2 grote) 'tandpasta' gemaakt 😛 maar nog niet gepoetst 😉
  Ik had eindelijk bak-soda gevonden in een chinees winkeltje en 4 keer zo goedkoop als de AH (aha !-)
  De olie heb ik van de Aldi (biologische à 3piek) ..
  Als je genoeg baksoda erbij doet (ik heb de bak-olie eerst in een pannetje met heet water laten smelten) dan krijgt t een mooie witte tandpasta kleur en dikte !
  Nu nog even op zoek naar mint-olie 😆

 • Alain zei (11-07-2015 om 19:13 uur):   

  * 2 kleintjes (½ jampotje) en 2 grote (1 jampotje) …

 • Nienke Happers zei (02-08-2015 om 19:10 uur):   

  Is er ook een alternatief voor kokos olie van Nederlandse of Europese bodem?
  Hoe meer westerlingen kokos olie gaan gebruiken, hoe meer oerbossen er omgekapt worden voor de productie ervan.

  Een ZEER planeetOnvriendelijke Tip, dit

  • Petra zei (13-08-2015 om 13:51 uur):   

   Hoi Nienke,

   Heb je daar informatie over? Zover ik kan zien gebruiken de grote voedselmultinationals vreselijk veel goedkoop palmolie of palmvet. Hiervan is bekend dat er ontbossing plaatsvindt.

   Kokosolie is naar mijns inziens van een andere orde. Maar het is het onderzoeken waard, dus graag wat onderbouwing van jouw kant. Dank.

  • Kitty zei (25-08-2015 om 08:52 uur):   

   Dan wordt het tijd, Nienke, om lekker dood te gaan: dát is namelijk het allerbeste voor deze planeet.

 • Simone zei (02-09-2015 om 10:16 uur):   

  Hoe lang kun je zelfgemaakte tandpasta bewaren ?

 • Cat zei (10-09-2015 om 16:53 uur):   

  Oke…. rekenen is niet mijn sterkste kant. Die verhoudingen zeggen me niet zo veel; 70% en 30%.
  Kan iemand mij helpen het iets makkelijker te maken?
  Als ik 1 eetlepel kokos olie neem, hoeveel eetlepels baking soda moet ik dan nemen?

  • jose zei (27-10-2015 om 15:21 uur):   

   2 eetlepels kokosolie; 1 theelepel baking soda. Even in een bakje met heet water zacht laten worden en dan door elkaar roeren. Klaar. Ik heb 8 druppels pepermuntolie gebruikt. Esotherische olie wel te verstaan.

  • Jolanda Ponsteen zei (15-03-2016 om 00:51 uur):   

   Als je totaal 100 gram wil maken dan gebruik je 70 procent kokos olie en 30 procent soda.

 • Jolanda Ponsteen zei (15-03-2016 om 00:47 uur):   

  Even een reactie op hoe je de tandpasta zachter kunt ktijgen. Je kunt de kokos olie smelten in de magnetron, daarna in de vriezer om het te laten stijven niet hard laten worden maar stijven en trowbel laten worden, dan met de mixer op kloppen dan heb je een soort crème, daar voeg je de baking soda en een smaakstof of pepermunt olie aan toe en klaar is kees. Bewaren het liefst bij kamer tempratuur dan heb je een romige tandpasta.

  • Petra zei (15-03-2016 om 09:36 uur):   

   Supertip Jolanda, dank je wel!

 • Evelijn zei (08-08-2016 om 22:14 uur):   

  Voor mooie witte tanden en gezond tandvlees kurkuma door het mengsel doen,
  Helpt tegen aften, lichen planus en tandvleesproblemen.
  Laat zich goed mengen met de kokos olie en is zeer goed tegen tandvlees problemen

 • Tim zei (05-01-2017 om 17:13 uur):   

  Is het nodig van de tandpasta in een glazen potje te bewaren of is een kunststoffen potje net zo goed?

 • Maggie zei (05-07-2017 om 12:10 uur):   

  In het artikel staat 30% kokosolie, 70% zuiveringszout.
  Ik neem aan dat dat andersom moet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *