Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Spullen weggooien of naar het Repair Café?

Wat doe je met  je repairhaarföhn die het niet meer doet, de koffiemachine die niet meer doorloopt, of je trui waar een gat in zit? Gewoon maar weggooien? Voorheen deden we dat makkelijk ja, want je kunt al snel weer iets nieuws kopen, terwijl er met de oude misschien niet zo veel mis is. Misschien is repareren niet meer het eerste waar je aan denkt en wordt je blik alweer snel naar een nieuw product getrokken. Of je hoort in de winkel dat het helaas niet meer te repareren is.

Wegwerpmaatschappij
De consumentenmarkt is niet echt meer ingericht op reparaties, voor de grotere bedrijven is het vaak lastig, het is logistiek gezien veel werk en er wordt minder aan verdiend. Daarom zijn de kosten van een reparatie (als het gerepareerd kan worden) nogal hoog geworden. Aan nieuw spul wordt meer verdiend. Met als gevolg nog meer productie en nog meer afval. Het 20 minuten durende Engelstalige filmpje “the story of stuff” is een aanrader om te kijken want het brengt veel helderheid over hoe onze wegwerpmaatschappij in elkaar steekt.

Het Repair Café
Dat daar verandering in komt hebben we voor een deel te danken aan Martine Postma, die het initiatief heeft genomen voor het Repair Café. Dat is een ontmoetingsplaats waarbij vrijwilligers en consumenten bij elkaar komen om samen spullen te repareren.

Overal door het land vinden deze ontmoetingen plaatst, meestal op één bepaalde dag. Het repareren wordt weer onder de aandacht gebracht en het gaat voornamelijk om spullen die anders toch weggegooid zouden worden. Met een kopje koffe kijk je samen met een vrijwilliger naar jouw product (dat je zelf naar binnen moet kunnen dragen) zodat je er ook nog van leert. Ik vind het een mooi initiatief, het brengt mensen samen en je leert er ook nog van. En mensen die werkloos zijn, met pensioen, en/of mensen die iets voor elkaar willen betekenen,  zetten hun kennis en vaardigheden op deze manier in voor een duurzamere maatschappij.

Een filmpje met leuke impressie:

Repair Cafe in de praktijk

Bij jou in de buurt
Ik zou zeggen, ga snel kijken want er zit vast een Repair Café bij jou in de buurt, misschien heb je iets om te repareren, of wellicht wil je iets doneren of je inschrijven als vrijwilliger. Hier de site en de lijst met plaatsen waar je terecht kunt: http://repaircafe.nl/netwerk/

Heb je ervaringen met het Repair Café als klant, vrijwilliger of anders en wil je die met ons delen? Vermeld ze in het reactiescherm hieronder.

 

Reacties
  • Ina Schipper zei (23-03-2013 om 14:13 uur):   

    Ja zeker repareren dat is iets wat wij doen. Het koffiezetapparaat " deed" het niet meer. En iedereen heeft wel een paar tientjes over om er een te kopen. Echter mijn man heeft het apparaat geopend en doorgemeten. Het weerstandje was stuk. Er werd een weerstandje van 0,30 ct gekocht en klaar! Dat is wat mensen ook vergeten zijn of niet geleerd, hoe zit iets in elkaar. Hoe werkt dat. We zijn minder all round geworden omdat alles gekocht kon worden omdat we " rijk" werden. Het gezonde nuchtere verstand soms ver te zoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *