Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Keukenzout vervangen door Himalaya zout?

Wist je dat gewoon keukenzout een industrieel bijproduct is? Ik niet. Totdat ik een zoektocht op touw zette om de feiten te achterhalen en ook om te ontdekken hoe wij op een betere manier gezond zout kunnen gaan gebruiken. Want zout is belangrijker dan we denken, het zit overal in. En we hebben het ook nodig.

Er wordt reeds decennia gewaarschuwd voor het eten van teveel keukenzout, maar dan heeft men het over het eenzijdige zout dat alleen natriumchloride bevat.

Keukenzout (NaCl) zorgt voor een hoge bloeddruk doordat er teveel vocht wordt vastgehouden in het lichaam. Dit eenzijdige keukenzout is zeer ongezond, ook omdat het chemisch bewerkt is. Zeezout en zout uit zoutmijnen wordt geraffineerd en ontdaan van ongeveer 80 soorten mineralen zodat er alleen nog maar natriumchloride(NaCl) overblijft. 70% hiervan wordt gebruikt als chloorbron voor de chemische industrie, 25% wordt gebruikt voor grondstabilisatie in de bouw en het ijsvrij houden van wegen.

En de overige 5% van het natriumchloride dat geproduceerd wordt is het alombekende tafelzout. Primair wordt zout dus geraffineerd voor de industrie en dan is het blijkbaar handig en goedkoop om gelijk maar wat potjes tafelzout te vullen voor de voedingsindustrie.

Teveel van dit eenzijdige geraffineerde zout kan een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten veroorzaken. Terwijl het pure ongeraffineerde zout er juist voor zorgt dat de vochthuishouding en de bloeddruk in balans blijven. En daar gaat het om. Er zijn meer soorten ongeraffineerd zeezout, maar in dit geval heb ik het over Himalayazout. Dit zout wordt gewonnen uit opgedroogde delen van de oerzee en is dus eigenlijk zeezout. Dit bevat naast 97,4% natriumchloride ook zeer essentiële mineralen en sporenelementen die ons lichaam nodig heeft.

Een bijzonder gegeven is dat zuiver zeewater vrijwel dezelfde samenstelling in mineralen en sporenelementen heeft als ons bloedplasma. Met als enig verschil dat zeewater een extra molecuul magnesium heeft en bloedplasma een extra molecuul ijzer. Een tekort aan mineralen kan verzuring veroorzaken en verzuring veroorzaakt ziekte. Puur zeewater en dus zeezout is basisch voor het lichaam. De mineralen in een goede kwaliteit zeezout zorgen ervoor dat:

  • het zenuwstelsel goed functioneert
  • dat er informatie tussen cellen wordt uitgewisseld
  • het afweersysteem versterkt
  • het fysiologisch evenwicht wordt bevordert en
  • de stofwisseling wordt gestimuleerd.

Doordat het lichaam al deze mineralen binnen krijgt zal de behoefte aan overmatig eten van teveel suiker, vet en zout verminderen. Snaaien is vaak een gevolg van tekort aan mineralen en daardoor is het tekort aan mineralen dus een ondervoeding van de lichaamscellen. Door tekort aan mineralen op tijd aan te vullen verdwijnt de fysieke behoefte aan snaaien.

Het zeezout of Himalaya zout kan gewoon gebruikt worden bij het koken. Maar het lichaam kan dit zeezout pas op een goede manier verwerken als het is opgelost in water. Dat kun je doen als volgt:

Doe een paar scheppen zeezout of Himalaya zout in een schone glazen pot of fles. Flink schudden, voeg zoveel zout toe totdat het water verzadigd is en er nog wat korreltjes op de bodem blijven liggen. Laat dit één dag staan en voeg dan eventueel nog wat zout toe. Drink regelmatig een theelepel zoutoplossing gemengd met een heel glas water. ’s Zomers als het heet is, is het raadzaam om wat vaker een zoutoplossing te drinken. Omdat je dan wat meer zweet dan en dan ook meer mineralen verliest.

Naast Himalaya zout kun je ook Keltisch zeezout gebruiken. Het zeezout dat in de supermarkten ligt is meestal geen echt zeezout, maar grof keukenzout. Dus kijk goed op de etiketten en let erop dat je een goede ongeraffineerde kwaliteit koopt.

Voor de geïnteresseerden, hieronder de lijst met de mineralen die in Himalaya zout zitten.

  • Hydrogen H 1 0.30 g/kg DIN
  • Lithium Li 3 0.40 g/kg AAS
  • Beryllium Be 4 <0.01 ppm AAS
  • Boron B 5 <0.001 ppm FSK
  • Carbon C 6 <0.001 ppm FSK
  • Nitrogen N 7 0.024 ppm ICG
  • Oxygen O 8 1.20 g/kg DIN
  • Flouride F- 9 <0.1 g/kg Potentiometer
  • Sodium Na+ 11 382.61 g/kg FSM
  • Magnesium Mg 12 0.16 g/kg AAS
  • Aluminum Al 13 0.661 ppm AAS
  • Silicon Si 14 <0.1 g/kg AAS
  • Phosphorus P 15 <0.10 ppm ICG
  • Sulfur S 16 12.4 g/kg TXRF
  • Chloride Cl- 17 590.93 g/kg Gravimetrie
  • Potassium K+ 19 3.5 g/kg FSM
  • Calcium Ca 20 4.05 g/kg Titration
  • Scandium Sc 21 <0.0001 ppm FSK
  • Titanium Ti 22 <0.001 ppm FSK
  • Vanadium V 23 0.06 ppm AAS
  • Chromium Cr 24 0.05 ppm AAS
  • Manganese Mn 25 0.27 ppm AAS
  • Iron Fe 26 38.9 ppm AAS
  • Cobalt Co 27 0.60 ppm AAS
  • Nickel Ni 28 0.13 ppm AAS
  • Copper Cu 29 0.56 ppm AAS
  • Zinc Zn 30 2.38 ppm AAS
  • Gallium Ga 31 <0.001 ppm FSK
  • Germanium Ge 32 <0.001 ppm FSK
  • Arsenic As 33 <0.01 ppm AAS
  • Selenium Se 34 0.05 ppm AAS
  • Bromine Br 35 2.1 ppm TXRF
  • Rubidium Rb 37 0.04 ppm AAS
  • Strontium Sr 38 0.014 g/kg AAS
  • Ytterbium Y 39 <0.001 ppm FSK
  • Zirconium Zr 40 <0.001 ppm FSK
  • Niobium Nb 41 <0.001 ppm FSK
  • Molybdenum Mo 42 0.01 ppm AAS
  • Technetium Tc 43 unstable artificial isotope – not included
  • Ruthenium Ru 44 <0.001 ppm FSK
  • Rhodium Rh 45 <0.001 ppm FSK
  • Palladium Pd 46 <0.001 ppm FSK
  • Silver Ag 47 0.031 ppm AAS
  • Cadmium Cd 48 <0.01 ppm AAS
  • Indium In 49 <0.001 ppm FSK
  • Tin Sn 50 <0.01 ppm AAS
  • Antimony Sb 51 <0.01 ppm AAS
  • Tellurium Te 52 <0.001 ppm FSK
  • Iodine I 53 <0.1 g/kg potentiometrie
  • Cesium Cs 55 <0.001 ppm FSK
  • Barium Ba 56 1.96 ppm AAS/TXR
  • Lanthan La 57 <0.001 ppm FSK
  • Cerium Ce 58 <0.001 ppm FSK
  • Praseodynium Pr 59 <0.001 ppm FSK
  • Neodymium Nd 60 <0.001 ppm FSK
  • Promethium Pm 61 unstable artificial isotope – not included
  • Samarium Sm 62 <0.001 ppm FSK
  • Europium Eu 63 <3.0 ppm TXRF
  • Gadolinium Gd 64 <0.001 ppm FSK
  • Terbium Tb 65 <0.001 ppm FSK
  • Dysprosium Dy 66 <4.0 ppm TXRF
  • Holmium Ho 67 <0.001 ppm FSK
  • Erbium Er 68 <0.001 ppm FSK
  • Thulium Tm 69 <0.001 ppm FSK
  • Ytterbium Yb 70 <0.001 ppm FSK
  • Lutetium Lu 71 <0.001 ppm FSK
  • Hafnium Hf 72 <0.001 ppm FSK
  • Tantalum Ta 73 1.1 ppm TXRF
  • Wolfram W 74 <0.001 ppm FSK
  • Rhenium Re 75 <2.5 ppm TXRF
  • Osmium Os 76 <0.001 ppm FSK
  • Iridium Ir 77 <2.0 ppm TXRF
  • Platinum Pt 78 0.47 ppm TXRF
  • Gold Au 79 <1.0 ppm TXRF
  • Mercury Hg 80 <0.03 ppm AAS
  • Thallium Ti 81 0.06 ppm AAS
  • Lead Pb 82 0.10 ppm AAS
  • Bismuth Bi 83 <0.10 ppm AAS
  • Polonium Po 84 <0.001 ppm FSK
  • Astat At 85 <0.001 ppm FSK
  • Francium Fr 87 <1.0 ppm TXRF
  • Radium Ra 88 <0.001 ppm FSK
  • Actinium Ac 89 <0.001 ppm FSK
  • Thorium Th 90 <0.001 ppm FSK
  • Protactinium Pa 91 <0.001 ppm FSK
  • Uranium U 92 <0.001 ppm FSK
  • Neptunium Np 93 <0.001 ppm FSK
  • Plutonium Pu 94 <0.001 ppm FSK

Additional Combined Elements

  • Water H2O 1.5 g/kg DIN
  • Ammonium NH4+ 0.010 ppm Photometrie
  • Nitrate NO3- 0.09 ppm Photometrie
  • Phosphate PO4 3- <0.10 ppm ICG
  • Hydrogencarbonate HCO3- <1.0 g/kg Titration
  • The sodium chloride content is 97.41% and meets the worldwide necessary standards for table salt.

Legend:

  • g/kg – Grams per kilogram
  • DIN – German Standards Institute
  • ICG – Ionchromatography
  • AAS – Atom absorbtion spectrometry
  • TXRF – Total reflection – X-Ray – Floresence-Spectometry
  • ppm – Parts per million
  • FSM – Flamespectrometry
  • FSK – Frequency Spectroscope

Bronnen:

Ongeraffineerd zeezout kopen?