Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Zon, vitamine D en zonnebrandcrème.

Zon, vitamine D vs zonnebrandcrème.

Zoals het een echte vrouw betaamt vind ik cosmetica best gezellig. Mooie flesjes, lekker ruikende crème, naar sinaasappeltjes ruikende zeep. En toch gebruik ik erg weinig cosmetica. Daarnaast ben ik met mijn lichte huid dit voorjaar en deze zomer in een warm land, goed doorgekomen zonder zonnebrandcrème. Ik heb mijn huid de gelegenheid gegeven om vitamine D3 aan te maken onder invloed van de zon. En ik geef niets om
bruin worden, maar toevallig ben ik bruiner dan ooit. Hoe je dat kan doen, daar kom ik later op terug.

Want wat smeren wij eigenlijk allemaal op onze huid? Als ik kijk op lijsten met ingrediënten, vliegen de ethyls en paraben me om de oren. Een simpele Aftersun, waarop staat: “dermatologisch getest”, levert 27 ingrediënten op. Zevenentwintig welteverstaan! En de enigen die me iets zeggen is aqua en parfum (hoewel, wat zit er in parfum).

Het allereerste ingrediënt dat ik er lukraak uitpik is “isobutylparaben”, dit valt onder de groep parabenen. En een Brits onderzoek zegt daar kort samengevat het volgende over:

De menselijke bevolking wordt blootgesteld aan Parabenen. Deze worden veel toegepast als conserveringsmiddel in voedingsmiddelen, farmaceutica en de cosmetica. Recente studies hebben aangetoond dat methylparaben, ethylparaben, n-propylparabeen en n-butylparaben oestrogene activiteit bezitten. Dit is getest in verschillende opstellingen met proefdieren. De ontwikkeling van twee oestrogeen-afhankelijke menselijke borstkanker cellen (MCF7 en ZR-75-1) kan worden gestimuleerd door isobutylparaben. Toediening van isobutylparaben verhoogde het gewicht van de baarmoeder van een onrijpe muis, na drie dagelijkse dosering van 1,2 of 12,0 mg per muis.

Ik weet niet of het “dermatologisch getest” op het etiket van de aftersun slaat op bovenstaand onderzoek? Het allereerste goedje waar mijn oog op valt is dus al kankerverwekkend. En nee, we krijgen isobutylparabeen niet zo toegediend zoals de proefmuis, we smeren het alleen maar op onze huid en via onze huid komt het alleen maar in ons bloed. En alsof dat nog niet genoeg is, parabenen krijgen we ook binnen via voedingsmiddelen! Ethylparabeen bijvoorbeeld wordt in de EU toegestaan als conserveermiddel in voedsel onder E-nummer E214. Het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid staat max. 10 mg per kilo lichaamsgewicht per dag toe. Maar hoe kan je controleren hoeveel je binnenkrijgt als parabenen in cosmetica en ook in vleeswaren, aardappelsnacks of snoep zitten. En hoe zit dat naast aftersun met zonnebrandcrème?

En daar stuit ik op iets wat interessant is, want in zonnebrandcrème zit vaak Oxybenzone ook wel bezophenone-3 of BP-3  genoemd. Dit ingrediënt bevat de UV-filter die nodig is voor zonnebrandcrème. Het Amerikaans centrum voor gezondheid Center for Disease Control and Prevention (CDC) heeft deze stof terug gevonden in de urine van mensen die zonnebrandcrème gebruikten. Ook werd vermoed dat deze stof de hormoonhuishouding ontregelt, er werd namelijk een verandering in testosteron waargenomen. Oxybenzone is een derivaat van benzophenone, welke je DNA kan beschadigen. En alsof het nog niet gek genoeg is, deze stof maakt ook schadelijke vrije radicalen aan onder invloed van UV-straling. Dit kan vroegtijdige veroudering en huidkanker veroorzaken. He?? Het beschermt je tegen die oh zo gevaarlijke knoert van een zon die het heeft voorzien op je huid, maar de zonnebrandcrème zelf veroorzaakt ook huidkanker?

De vraag is nu, is de zon gevaarlijker dan zonnebrandcrème. De zon heeft al sinds mensenheugenis voor de mens gezorgd en nu zouden we daar ineens bang voor zijn. We moeten onszelf beschermen met dikke cremes en hippe zonnebrillen.

De gevaren van de zon zijn de laatste decennia erg benadrukt, maar men is vergeten dat zonlicht erg gezond is. De zon zorgt voor groei en bloei en voor de aanmaak van vitamine D via de huid. En vitamine D zorgt er ook voor dat lichaamscellen gewoon op een goede manier delen en niet te snel. Ook zorgt vitamine D voor goed functionerende spieren en gezonde botten.

Volgens Amerikaans onderzoek hadden 32% van de jonge dokters en studenten in Boston na de winter een tekort aan vitamine D. In de UK was dit 40-60% van de ouderen. De uitkomst van een Finse studie laat zien dat vitamine D het risico op diabetes 1 met 80% kan verlagen. Onderzoeken in Amerika en Europa tonen aan dat vitamine D het risico op borst- en darmkanker met 50% reduceert.

Maar wat kan je dan doen tegen verbranding door de zon?

Het meest simpele recept: langzaam opbouwen! Gewoon op tijd in de schaduw gaan of een lichte blouse aantrekken. En gewoon niets gebruiken, dat heb ik deze zomer ook gedaan ook al was ik op vakantie in een heet land. Want een lichte factor 8 blokkeert al de aanmaak van vitamine D voor 95%! Vroeg in het voorjaar kun je al in het zonnetje gaan zitten en dan langzaam opbouwen. Of je nu thuis bent met een Nederlandse hete zomer of op vakantie in de zon, je kunt jezelf op tijd bedekken met een t-shirt of hoed. Je kunt voelen wanneer het teveel is of je kijkt op de klok. Na 10-30 minuten felle zon is het misschien wel even genoeg. En natuurlijk, tevéél zonnebaden en verbranden verhoogt de kans op huidkanker. Maar laten we er alsjeblieft voor zorgen dat onze huid onder invloed van de zon gewoon vitamine D kan aanmaken. Die zon is zo eng nog niet, gewoon opletten. Simpel en puur natuur, zoals onze voorouders het deden.

Bronnen:

Oestrogene activiteit van isobutylparaben in vitro en in vivo. Darbre PD, Byford JR, Shaw LE, Horton RA, paus GS, Sauer MJ.  Verdeling van Cel en Moleculaire Biologie, School van de Animal Sciences-en Microbiële, Universiteit van Reading, Verenigd Koninkrijk.

In vitro evaluation of concurrent use of commercially available insect repellent and sunscreen preparations, DOI: 10.1111/j.1365-2133.2005.06691.x

M. Holick, PhD, MD, The Vitamin D Solution

Finland, Hypponen E, Laara E, Jarvelin M-R, Virtanen SM.  Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes, a birth-cohort study.  Lancet 2001 ;358:1500-1503.

Auteur: Petra Koelewijn