Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

12 super voedingsmiddelen voor je hart

Ons hart houdt ons letterlijk gaande. Het pompt constant voedingsstoffen, zuurstof en ziektebestrijders door ons hele lichaam. Het is tijd dat we iets goeds voor ons hart terug doen door te kiezen voor voedsel dat een goede werking van ons hart ondersteunt.

Hart- en vaatziekten staan helaas nog steeds op nummer 1 van de doodsoorzaken in Nederland.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die kunnen helpen om ons hart en bloedvaten gezond te maken of te houden. Vooral voedingsmiddelen in hun natuurlijke, onbewerkte vorm. In plaats van bewerkt voedsel uit de supermarkt, kun je vers voedsel kiezen dat je niet, of zo kort mogelijk, wokt of stoomt.

Een Amerikaanse schrijver en onderzoeker heeft 12 voedingsmiddelen vastgesteld waarvan is gebleken dat ze een goede werking van het hart ondersteunen:

1 Cayenne peper

Cayenne wordt ook wel "de koning van kruiden" genoemd en dat met een goede reden, vooral waar het gaat om de gezondheid van het hart. Het zit boordevol anti-oxidanten en andere waardevolle stoffen die het hart en de slagaders stimuleren. Ook heeft het een positieve werking op de elasticiteit van de aderen en slagaderen, dat weer een gunstig effect kan hebben op de bloedsomloop.

Zoals de in Amerika beroemde kruidengenezer Dr Shulze (van Herbdoc.com) aangeeft: "Als je maar één verandering in je voedingspatroon zou willen doorvoeren, kies dan regelmatig voor cayennepeper. Het is krachtiger dan alle andere."

Tip: Je kunt cayennepeper toevoegen aan je dagelijkse zelfgemaakte groente- en fruitsmoothie (klik hier voor 50 recepten voor groene smoothies).

2 Spinazie

Popeye’s favoriete groente is een heerlijke voedzame vechtmachine als het gaat om de gezondheid van het hart. Spinazie bevat veel stoffen die gezond zijn voor het hart zoals: kalium, foliumzuur, calcium, betaïne, carotenoïde en nitraat. Spinazie is ook één van de weinige plantaardige bronnen van co-enzym Q10 (CoQ10), dat van vitaal belang is voor hart en spieren.

3 Bosbessen

Bosbessen zijn een van de meest krachtige ziektebestrijders. Hun donkerblauwe kleur wordt verkregen door de krachtige antioxidant 'anthocyaan' dat valt onder de flavonoïdes. Ook zitten bosbessen vol met gezonde vezels en vitamine C.

Bosbessenstruiken doen het goed op een schaduwrijke plek onder een boom in je tuin.

4 Zalm

Zalm is een koudwatervis dat vol zit met hartgezonde omega-3 vetzuren en het is ook een grote bron van eiwit. Je kunt ook veel omega-3 vetzuren verkrijgen uit koolvis, tonijn, haring, makreel en zwaardvis.

5 Peulvruchten

Peulvruchten zoals bonen, zitten vol eiwitten, zijn vrijwel vetvrij en zitten vol met vezels, ijzer, calcium en kalium.

Bij verse of gedroogde bonen duurt het langer voordat ze gekookt zijn, maar ze smaken beter dan die uit blik en er zitten geen natrium en conserveringsmiddelen in. Daarnaast zijn verse of gedroogde bonen vaak goedkoper.

6 Noten

Noten zijn een grote bron van gezonde eiwitten, vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten. Enkelvoudig onverzadigde vetten verhogen het goede cholesterol niveau in je bloed en zorgen ervoor dat slecht cholesterol naar de lever wordt getransporteerd, waar het uit uw lichaam wordt gefilterd.

7 Haver

Oma noemde vezels altijd "krachtvoer" en daar kunnen we elke dag wat van gebruiken. Haver is een goede manier om krachtvoedsel binnen te krijgen. Het is een grote bron van vezels en vitaminen en mineralen. Havermout gecombineerd met bosbessen geeft je een super “hartgezond” ontbijt en het is nog lekker ook.

8 Broccoli

Deze groene supergroente voorziet je van vitamine C en E, calcium, foliumzuur, vezels en bètacaroteen. Samen met spinazie is broccoli een zeldzame natuurlijke bron van CoQ10. Om zoveel mogelijk te profiteren van de gezonde eigenschappen kun je broccoli het beste rauw of licht gestoomd eten.

9 Asperge

Asperge bevat grote hoeveelheden foliumzuur, vitamine C, kalium en bètacaroteen. Probeer asperges licht te stoven in roomboter en citroensap samen met gehakte knoflook en misschien een vleugje zeezout. Goed voor het hart.

10 Lijnzaad

Lijnzaad bevat veel vezels, omega-3 vetzuren en andere nuttige voedingsstoffen. Lijnzaad eet je meestal niet zo, maar het smaakt goed over een salade, door ontbijtgranen en op koekjes.

11 Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn heerlijk (vooral als puree) en zijn een grote bron van bètacaroteen, vezels en vitamines A, C en E.

12 Knoflook

Knoflook is bevorderend een gezonde bloeddruk en zorgt voor een evenwichtig cholesterolgehalte. Het helpt om aderverkalking te voorkomen. Knoflook komt vers, of uit een knoflookpers het best tot zijn recht. Maar je kunt ook knoflookolie of knoflookcapsules gebruiken.

Bronnen:

Tony Isaacs, is een schrijver die zich richt op natuurlijke gezondheid. Hij is tevens advocaat en onderzoeker en besteedt zijn tijd aan onderzoek over hoe je zonder geneesmiddelen gezonder en gelukkiger kunt leven. Tony Isaacs is auteur van diverse boeken en artikelen over natuurlijke gezondheid, levensduur en het verslaan van kanker via de site "kankers natuurlijke vijand". Ook geeft hij lezingen en seminars over natuurlijke gezondheid.