Wil je ook weleens zelf producten maken zoals bijvoorbeeld suikervrije tomatenketchup? Maar denk je dat het te ingewikkeld is en teveel tijd kost? Ik heb een aantal simpele recepten samengesteld die het je makkelijker maken om bewuster te leven.
Want als je zelf producten maakt, dan weet je wat er in zit. Dan hoef je in de winkel geen etiketten te lezen om je af te vragen wat de oorsprong is van die enorme lijst met stoffen en of ze schadelijk zijn of niet.
Het is leuk om zelf je producten te maken. Voor mij geldt dan wel dat het niet te ingewikkeld moet zijn. Het moet simpel, snel en goedkoop. Ik heb een aantal recepten voor je geselecteerd, die je hopelijk aansporen om zelf aan de slag te gaan. De grondstoffen die je voor deze recepten gebruikt zijn uiteraard biologisch van oorsprong.
Tomatenketchup, zelfgemaakt
In de tomatenketchup die je in de winkel koopt, zit vaak veel suiker en ook nog aspartaam. Als je zelf je ketchup maakt, dan beslis je zelf hoeveel suiker je er in doet. Het is super makkelijk, je mixt het volgende door elkaar:
Voeg stevia of natuursuiker naar smaak toe, maar je kunt deze ketchup ook suikervrij houden. In de koelkast bewaren.
Pindakaas, zelfgemaakt
In je zelfgemaakte pindakaas, kun je gezondere vetten gebruiken zoals kokosolie i.p.v. gehard palmvet, daarnaast kun je alle suiker weglaten, zodat het een suikervrije pindakaas wordt. Het enige wat belangrijk is bij het maken van pindakaas, is dat je een goede keukenmachine met scherpe mesjes gebruikt. Vermaal de pinda’s in kleine hoeveelheden, totdat het een smeuïge massa word. Gebruik hiervoor:
Let op: een opmerkzame lezer wees mij erop dat zelfgemaakte pindakaas 2 weken houdbaar is en dat je het niet merkt als het beschimmeld is, dus bij deze.
Salade dressing
Ik mix zelf altijd mijn saladedressing even snel in een kopje. De honing-mosterd variant is hier erg geliefd. Daarvoor gebruik ik:
Je kunt het wat vloeibaarder maken met een drupje water.
Snufje zout en peper erbij, eventueel wat verse kruiden zoals fijngehakte Dille of Marjolein, eet smakelijk!
Niet giftige glasreiniger
Als ik met een gekochte sprayfles mijn ruiten en spiegels reinig, dan wordt het prachtig schoon, maar mijn neus knijpt altijd samen van de chemische lucht die er af komt. Je kunt als volgt heel snel, makkelijk en vooral goedkoop je eigen glasreiniger zelf maken. Vul een lege glasreiniger flacon met de volgende ingrediënten:
Even schudden en klaar.
Wasverzachter
Veel mensen reageren (licht) allergisch op wasverzachters. Je kunt je was ook zacht en lekker geurend krijgen door zelfgemaakte wasverzachter te gebruiken. Doe in een pan:
Roer het water, de azijn en de conditioner langzaam door elkaar. Als het mengsel is afgekoeld kun je nog een paar druppeltjes geurolie door de wasverzachter doen. Daarna giet je alles in een lege wasverzachterfles.
Interesse in een suikervrij en gezond leven? Dan is dit programma misschien een idee voor jou: Cursus Natuurlijk Suikervrij.
Foto verzorgd door Carlos Porto at: www.freedigitalphotos.net
Geef een antwoord