Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

9 manieren om gifvrij insecten te weren

Het voorjaar is alweer aangebroken en we zijn volop bezig met de bloemen, planten en fruitboompjes. Het eerste zaaigoed komt alweer uit.

Vorig jaar hadden we een paar koolplanten en binnen de kortste keren was de kool gemillimeterd. Wat bleek? Een prachtige vlinder zag onze kool als een mooi nest om eitjes in te leggen. Het was er niet één, maar een heel nest met ruspjes-nooit-genoeg, vol hongerige maagjes.

Een oude man uit het dorp vertelde mij dat hij een manier heeft om te voorkomen dat vlinders eitjes leggen in zijn koolplanten. Hoe?

  • TIP 1. Hij zet salie tussen de kool. Daar hebben vlinders een hekel aan, ze leggen liever geen eitjes in de buurt van salieplanten. Dus er komen ook geen rupsen.

Door deze man geïnspireerd begon ik op zoek te gaan naar meer tips en deze wil ik graag met je delen:

  • TIP 2. Luizen in je kamerplanten? Zet een paar lucifers met de kop naar beneden in de potgrond.
  • TIP 3. Onkruid tussen tegels van je terras kun je bestrijden met kokend water, het is milieuvriendelijker dan chemische bestrijdingsmiddelen. En als de zon schijnt kun je er ook schoonmaakazijn op gieten, dit zorgt ervoor dat het onkruid verschrompelt in de zon.
  • TIP 4. Met lavendel en laurier kun je vliegen uit je keuken weren. Je kunt het ophangen, of in potten neerzetten.
  • TIP 5. Wil je voorkomen dat er slakken in je potplanten op het terras of in de tuin komen? Smeer de rand van de pot dan in met vaseline. Daar hebben ze een hekel aan. Verwijder slakken met de hand.
  • TIP 6. Muggen hou je op een afstand door lavendelolie op je kussen en kleding te sprenkelen. Je kunt ook biergisttabletten innemen. De geur van je lichaam verandert voor ons ongemerkt, maar de muggen hebben daar een hekel aan.
  • TIP 7. Luizen in fruitbomen? Oorwurmen eten met liefde de luizen op. Je kunt een donkere plastic zak met wat gaten in de boom hangen met wat stro en bladeren, daar gaan vanzelf oorwurmen in zitten, zodat ze in de buurt van de luizen zijn. (In perzikbomen werkt dit niet, want oorwurmen lusten graag perzik).
  • TIP 8. Groene of zwarte bladluis? Doe brandnetels in een emmer warm water en laat het 24 uur trekken. Het aftreksel regelmatig over de bladluis sproeien. Je kunt ook een aftreksel maken door een paar doorgesneden uien een dag in het water te leggen. Dit uienwater spuit je dan over de bladeren.

Bij mijn vorige huis stond een 60 jaar oude appelboom. Op een dag zat deze helemaal vol met luis. Een paar dagen later voltrok zich een groot wonder, de hele boom zat boordevol met duizenden lieveheersbeestjes, rode met zwarte stippen, zwarte met gele stippen, oranje met zwarte stippen, de boom was gered. Lieveheersbeestjes eten dus bladluizen op en dan komen we vanzelf op de laatste tip:

  • Tip 9. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijand van de bladluis. Je kunt bij de betere visvoerwinkels larven kopen van lieveheersbeestjes. Ook bestaan er kleine huisjes met gaten erin, waar lieveheersbeestjes op af komen. Je kunt ze ook aantrekken door in een hoekje wat brandnetels te laten staan. In de winter leg je wat strootjes en takjes op een hoop, daarin kunnen ze overwinteren.

Een aantal bronnen van dit artikel:

Gerda's Almanak

Duurzaam thuis

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *