Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Avocado’s, 5 redenen om ze te eten

Avocado’s stonden vroeger bekend als boosdoeners vanwege hun calorie- en vetgehalte. Maar dit is onterecht. De waarheid is dat avocado’s juist dankzij hun goede vetten je gezondheid bevorderen. Hoe? Lees onderstaande redenen:

 

1. Eiwitten

Avocado’s bevatten alle 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen. Het eiwit in avocado’s wordt gemakkelijk geabsorbeerd door het lichaam, omdat avocado’s veel vezels bevatten. Dit in tegenstelling tot het eiwit in biefstuk, dat kunnen de meeste mensen moeilijk verteren.

Ben je op zoek naar een goede bron van eiwitten omdat je vegetariër bent of omdat je weinig vlees eet? Dan zijn avocado’s een goed alternatief als onderdeel van je dagelijkse dieet. En in een salade of op brood zijn ze nog lekker ook.

2. Goede vetten

Avocado’s voorzien je van de goede vetten die je lichaam nodig heeft. Ze verhogen net als een goede olijfolie het HDL-cholesterolgehalte. HDL helpt beschermen tegen het schadelijke gevolg van vrije radicalen. Dit type cholesterol helpt diabetes te voorkomen doordat het triglyceridegehalte (een vetzuurgehalte) wordt reguleerd.

Een studie die werd gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal toonde aan dat een vegetarisch dieet met HDL-vetten, het LDL-cholesterolgehalte net zo snel verlaagt als een chemische statine (een cholesterolverlager). Lees hier verder over cholestolverlagers.

3. Carotenoïden

Carotenoïden zitten in gele tot roodachtige kleurstoffen van groenten en vruchten, maar ook in avocado’s. Ze zijn een uitstekende bron van carotenoïden. Niet alleen de beter bekenden zoals bètacaroteen, alfacaroteen en luteïne, maar ook minder bekende soorten zoals neoxanthine,  chrysanthemaxanthine, neochroom, betacryptoxanthine en violaxanthine.

Iedere keer dat je voedsel consumeert dat rijk is aan carotenoïden krijg je een grote hoeveelheid vitamine A binnen dat goed is voor de gezondheid van je ogen. Carotenoïden stimuleren tevens de werking van het immuunsysteem en bevorderen een gezonde werking van het voortplantingssysteem. Omdat carotenoïden vetoplossend zijn, beschik je door het eten van avocado’s over de gezonde vetten die er gelijk voor zorgen dat de voedingstoffen goed worden opgenomen.

4. Ontstekingsremmend

De combinatie van de voedingsstoffen in avocado’s zorgt voor een krachtige ontstekingsremmende werking.
De vitamines C en E, carotenoïden, selenium, zink, fytosterolen en omega-3-vetzuren in avocado’s beschermen tegen ontstekingen. Dit betekent dat avocado’s artrose en reumatoïde artritis kunnen helpen voorkomen of verminderen.

5. Een gezond hart

Het vet in avocado’s dat in het verleden als ongezond werd bestempeld, biedt bescherming tegen hartziekten. Studies hebben aangetoond dat oliezuur (een vetzuur) de gezondheid van het cardiovasculaire syststeem verbetert. Veel mensen nemen vandaag de dag supplementen om meer omega-3-vetzuren te binnen te krijgen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Avocado’s zijn van nature rijk aan omega-3.

Kiezen en eten

Om de meeste voedingsstoffen uit avocado’s binnen te krijgen is het verstandig om overrijpe exemplaren te vermijden. Je herkent ze in de winkel doordat ze erg zacht aanvoelen en beschadigd zijn. Een rijpe avocado mag geen deuken hebben. Je kunt onrijpe avocado’s kopen, om ze vervolgens thuis te laten rijpen. De meeste voedingsstoffen van de avocado zitten vlak onder de schil.

Bron: Naturalnews.com

Meer weten over gezonde voeding? Nu populair:

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *