Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Bezuinigen en geld besparen

geld besparenVan een kop vol geldzorgen wordt je niet echt blij. En zeg nou eerlijk, geldzorgen of niet, wie merkt er tegenwoordig niets van de economische neergang? Ziektenkostenverzekeringen worden duurder. We betalen belastingen over dit, over dat en eigenlijk overal over. Deze verhogingen worden gradueel en in verschillende variaties doorgevoerd, zodat de burger er net niet de vinger op kan leggen. Slim.

Wat ook heel slim is, is het woord ‘bezuinigen’ dat veel wordt gebruikt in de media. In werkelijkheid is het geen bezuinigen, het is lastenverzwaring. In 2012 werd de btw van 19 naar 21% verhoogd. Dit jaar weer de gemeentebelastingen omhoog. WOZ waarden omlaag gegaan? Dan het percentage maar wat opkrikken. Ik heb het eerlijk gezegd niet concreet bijgehouden en dat ga ik ook niet doen. Want ik krijg een beetje een zurig gevoel van het opsommen van zaken waarbij we als vee worden uitgemolken.

Wat ik wel ga doen is jou een lijstje geven met ideeën om te bezuinigen en geld te besparen,  want daar heb je wel direct invloed op. En natuurlijk is het goed om verkwistingen in te dammen. Het voordeel van een economische crisis is dat er minder geconsumeerd wordt en dat is beter voor onze planeet. En ja, natuurlijk heb je zelf heus wel bedacht waar je op kunt besparen, maar misschien is het wel fijn om een lijstje voor je neus te zien staan.

Verzekeringen. Het kan echt lonen om er eens voor te gaan zitten om je verzekeringen te checken. Vaak kan het goedkoper. Soms kom je erachter dat je onnodig verzekerd bent. Het kan ook lonen om bij de ziektekostenverzekering je eigen risico te verhogen (als je geen chronische ziekte hebt) en het geld dat je bij de premie bespaart apart te leggen voor eventuele ziektekosten. Heb je het dat jaar niet nodig gehad, dan heb je gespaard.

Boodschappen. Vergelijk de prijzen van verschillende supermarkten en let op (seizoen)aanbiedingen. Kies eigen-merken en koop voordeelverpakkingen. Sla groot in bij aanbiedingen van producten die je lang kunt bewaren zoals wc papier en koffie. Op de markt koop je vaak versere producten voor minder geld. Gooi geen eten weg, verwerk bijvoorbeeld restjes groenten de volgende dag in een soep.

Tuin. Verbouw je eigen groenten en kruiden. Dit kan eventueel ook op je balkon of in je vensterbank. Vervang wat sierstruiken in je tuin door bessenstruiken. Blauwe-, zwarte bessen, frambozen en aardbeien zijn in de supermarkt erg prijzig. Als je ze zelf kunt plukken en invriezen, bespaar je snel veel geld. Je kunt er trouwens ook heerlijke biologische smoothies van maken. Maak zelf je compost van je keukenafval, bladeren en ander tuinafval.

Kleding. Kijk eens op ebay of marktplaats, er zitten soms hele mooie dingen tussen voor weinig geld. Kwalitatief goede sokken en ondergoed koop je trouwens voordelig op de markt. Vermaak je oude kleding, je kunt een rok of broek wat korter maken, of saaie kleding versieren met knopen of bandjes. Ruil de kleding van je kinderen met anderen. Abonneer je via facebook op ‘ik geef weg’ of ‘gratis’ groepen waarin kleding wordt weggegeven.

Huishouden. Ik weet werkelijk niet hoe ecologisch deze winkels zijn, maar nood breekt wet. Koop je huishoudelijke goederen bij Zeeman, de Wibra, de Action of andere voordeelwinkels. Spaar gratis zegeltjes. Knap je meubeltjes op. Naai je kussens en gordijnen zelf van goedkope stof van de markt. Maak zelf je wasmiddel. Ga samen je spullen repareren in een Repair Cafe in de buurt. Kijk voor handige huishoudelijke tips eens op de site van Gerda. Zoek zoveel mogelijk 2e hands spullen. Op deze manier gaan we ook wat bewuster om met de wegwerpcultuur die is ontstaan.

Financiën. Los zoveel mogelijk schulden af. Sparen levert niets op, soms kan het raadzaam zijn om je hypotheek af te lossen, lees hierover meer in het boekje: Hypotheekvrij! Verdiep je in manieren om verstandig te beleggen of te investeren. Spaar kleingeld op in een pot, na een tijdje sta je verbaasd van de inhoud. Maak een overzicht van je in- en uitgaven om inzicht te hebben in je eigen boekhouding.

Vrije tijd. Gratis sporten doe je door te wandelen, hardlopen of fietsen. Of sport mee met gratis fitness of yoga video’s op youtube. Vaak zijn er kortingsbonnen te vinden voor sauna’s en pretparken, betaal nooit teveel voor dit soort zaken. Wordt lid van een bibliotheek of ruil je boeken via internet of ruilbeurzen. Er zijn zoveel leuke dingen te doen die weinig kosten, wees creatief.

Vervoer. Pak je ook weleens de auto terwijl je ook kunt fietsen of lopen? En als je dan moet rijden, rij dan zoveel mogelijk met anderen en deel de kosten. Bezuinig op je brandstof door te tanken bij goedkope tankstations. Regel korting met bijvoorbeeld de ANWB voordeelpas of ‘goedkoper tanken’ met unitedconsumers.nl. Controleer regelmatig de spanning van je banden, bij een te lage bandenspanning verbruik je 3 á 5% extra. En rij zo constant mogelijk, dan verbruik je minder brandstof.

Gezondheid. Stop met roken, dit levert gelijk veel geld op. Eigenlijk moet je op je gezondheid niet bezuinigen. Je bespaart juist ziektekosten uit door te investeren in een gezond leven. Drink zoveel mogelijk water en kruidenthee, dat is goedkoper dan frisdrank en zeker gezonder. Eet fruit en af en toe noten en zaden, in plaats van de duurdere sultana’s en repen vol toegevoegde suikers. Kook vers en laat zoveel mogelijk de duurdere kant-en-klaar maaltijden staan.

Energie. Let op apparaten en lampen die nutteloos aanstaan. Zet de thermostaat een graadje lager en draag warmere kleding in huis. Zorg voor een lagere energierekening door de computer op de spaarstand in te schakelen. Doe folie achter de verwarming, die goedkope antivriesdekentjes voor op de autoruit doen het ook goed als isolatie achter de verwarming. Zet een hele kan thee, zodat je niet elke keer apart de waterkoker hoeft aan te zetten. Hang je was aan een rek of lijn, de wasdroger gebruikt veel energie.

Samenvoorzienend. Leg contact met je buren, maak nieuwe vrienden en help elkaar te voorzien in je levensbehoeften. Er zijn zoveel mooie initiatieven en je hoeft hiervoor heus niet voor 100% zelfvoorzienend te leven. Ruil dingen, leen apparaten en machines van elkaar, biedt je diensten aan in ruil voor andere diensten. Zoek op facebook of andere media naar ruilen, geven, 2e hands, etc. Doe het samen. En kijk voor tips over samen- of zelfvoorzienend leven hier.

Extra bijverdienen. Ik kreeg van iemand nog een tip om extra geld te verdienen. Wellicht wat te commercieel voor deze site, maar toch wil ik je het niet onthouden, want als je dan toch iets koopt via internet, dan maar beter geld besparen met korting toch?: EuroClix, veel kortingen en aanbiedingen

Heb je nog meer ideeën en tips om te bezuinigen en geld te besparen? Deel ze met anderen hieronder via het reactiescherm.

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *