Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

De Cholesterol Mythe

Artikel van: Joshua Corn

Vervangen cholesterolverlagende middelen de sigaretten als het gaat om grote winsten?

Om mensen zo jong mogelijk aan de sigaretten te krijgen, paste de tabaksindustrie marketing toe. Het doel was om zoveel mogelijk mensen aan de sigaretten te krijgen, het liefst voor de rest van hun leven. Er is geen betere manier om van winst verzekerd te zijn, toch?

Ik wil graag de gewaagde stelling naar voren brengen dat er een aantal opvallende overeenkomsten zijn tussen hoe de tabaksindustrie sigaretten aan de man bracht en hoe nu de pharmaceutische industrie cholesterolverlagende medicijnen promoot. Ik geloof dat cholesterolverlagende medicijnen, statines genaamd, heel goed de tabaksconsumptie vervangen als het gaat om het maken van grote winsten.

In Nederland nemen namelijk al 1,5 miljoen (!) mensen cholesterolverlagende middelen in. En dit gaat om mensen van alle leeftijden, hartpatiënt of geen hartpatiënt. In de VS worden deze middelen voorgeschreven met de snelheid van 20.000 per uur. Daar wordt gesuggereerd dat tieners ook goede kandidaten zijn om deze middelen alvast te gaan slikken. Net zoals de tabaksindustrie profiteerde van aan sigaretten verslaafde mensen, kun je nu wel nagaan waar al die winst van statines naartoe gaat.

De verborgen gevaren van statines (cholesterolverlagende middelen)
Laten we eerst praten over de gevaren van statines. De Food & Drug Association, de pharmaceutische industrie en zelfs sommige artsen behandelen statines alsof ze veilig zijn. De lange lijst van bijwerkingen worden benoemd als zeldzame gebeurtenissen. Echter, binnen enkele dagen na het nemen van statines ervaren veel mensen vermoeidheid, pijn en algemene spierpijn. Veel mensen rapporteren geheugenverlies, hoofdpijn, slaapproblemen, duizeligheid en misselijkheid. Statines breken ook CoQ10 af in je lichaam, dat essentieel is voor het hart en de gezondheid van de hersenen. Sommige studies tonen zelfs een verband aan tussen statinegebruik en permanente schade aan de zenuwen en onvruchtbaarheid.

De waarheid is niet te vinden als je alleen luistert naar de overheid of artsen die statines veelvuldig voorschrijven. Luister ook naar de mensen die ze innemen. De patiënten die enorm veel gezondheidsproblemen kregen als gevolg van het nemen van statines laten een heel ander verhaal zien. Vorig jaar schreven we een artikel over nieuwe waarschuwingen voor statines. Het middel Simvastatine mocht niet meer worden voorgeschreven met de dosis van 80 mg in verband met het ontstaan van spierschade.

Werken statines eigenlijk wel?
Uit nieuw onderzoek bijkt dat statines niet de wonder medicijnen zijn zoals eerder gedacht. Hun effecten nemen snel af als u stopt, ze doen weinig om het goede cholesterol te verhogen. En terwijl ze ervoor zorgen dat uw waardes er goed uitzien, doen ze feitelijk weinig om hartklachten en sterfgevallen te verminderen. Sterker nog, uit een recente studie gepubliceerd in het British Medical Journal blijkt dat minder dan 3% van de mensen er voordeel van heeft.

De Cholesterol Mythe
In aanvulling op het verhaal dat statines minder doeltreffend zijn, geloven velen dat het idee achter statines om te beginnen onjuist is. Zij zijn van mening dat een hoog cholesterolgehalte niet de eigenlijk de oorzaak is van hart- en vaatziekten. Een poging om uw cholesterol zo laag mogelijk te houden kan zelfs schadelijk zijn voor uw gezondheid. Het is aan te raden om de video’s onderaan bij dit boek  te bekijken voor meer informatie over de cholesterol discussie in Nederland. In het boek van Uffe Ravnskov: Feiten en fabels over Cholesterol kunt u veel meer nuttige  informatie vinden over de functie van cholesterol in uw lichaam.

Het is erg belangrijk om uw eigen onderzoek te doen als u statines krijgt voorgeschreven. Het kan zo maar zijn dat u andere waarheden vindt, de bottom line is dat bijwerkingen van statines veel vaker voorkomen dan u wellicht in eerste instantie geloofde.

(update) Zoalsjijwilt.nl heeft als doel om zoveel mogelijk tips en alternatieven te geven, zodat u andere keuzes kunt maken. Dus we zijn ook op zoek gegaan naar natuurlijke middelen die helpen om uw cholesterol te verlagen als dit echt nodig is. Dit zijn knoflook, zoethout, havermout, groene thee, artisjok, walnoot, soya , appel en een glaasje wijn, deze kunnen een helpende hand toesteken om je cholesterol in goede banen te leiden (bron kruidjes.be).

Copyright: liveinthenow.com

Bronnen:

http://www.hartgenoten.nl/hartopinie/cholesterolpillen-zinvol-bij-hart-en-vaatziekten

http://www.cdc.gov/nchs/fastats/lcod.htm

http://www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm

Hippisley-Cox J, Coupland C. individualisering van de risico’s van statines bij mannen en vrouwen in Engeland en Wales: de bevolking op basis van cohort studie. Hart. 2010; 96:939-947 doi: 10.1136/hrt.2010.199034.

http://www.usatoday.com/news/health/2001-08-20-statin.htm

Rundek T, et al.. Atorvastatine verlaagt het co-enzym Q10 in het bloed van patiënten met risico op hart-en vaatziekten en beroerte. Arch Neurol. 2004; 61:889-892.

Dit artikel is vrij vertaald vanuit het Engels en zoveel mogelijk aangepast aan de Nederlandse situatie.

Dit artikel is alleen bedoeld voor informatie. En het is tevens bedoeld om u bewust te maken van wat u inneemt zodat u zelf onderzoek kunt doen. De redactie van Zoalsjijwilt.nl is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt na het lezen van dit artikel. Win altijd deskundig medisch advies in, alvorens medische beslissingen te nemen.