Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Fermenteren, hoe doe je dat?

zuurkool maken 1Nou, daar gaan we dan. Fermenteren, hoe doe je dat? Ik ben begonnen met ‘de moeder’ van de fementatieprocessen, namelijk het fermenteren van kool, zodat er zuurkool ontstaat. De basis voor zuurkool is witte kool of een andere koolsoort. Daarnaast kun je allerlei soorten groenten fermenteren, zoals bieten en paprika, als het maar een stevige structuur heeft.

In mijn vorige artikel over 10 manieren om voedsel te bewaren, beloofde ik een artikel over fermenteren. En nu ik ermee aan de slag ben gegaan, begint het een beetje te kriebelen, want het kan zijn dat ik fermenteren het meest magische proces vind.

Stel je voor, je laat goede bacteriën groeien die vervolgens enzymen aanmaken. Die enzymen breken koolhydraten af waardoor er vanzelf allemaal gezonde vitaminen en probiotica worden aangemaakt.

Je hebt dus een micro boerderijtje in een pot waarin je hele kleine goede beestjes kweekt, die zorgen voor een frisse smaak en die ook nog eens goed voor je darmen zijn. Gratis probiotica en vitaminen, hoe cool is dat?

Deze micro organismen gebruiken géén zuurstof. Daar zorg je dan ook voor, geen zuurstof dus. De groenten moeten onder hun eigen vocht of water staan en het enige dat je toevoegt is zout.

Wat heb ik gebruikt?
– Een grote schaal.
– Een mes en snijplank.
– Een stamper. Ik heb hier een brandschoon glazen sapflesje voor gebruikt.
– Een weckpot die niet voor 100% afsluit. Getest door er water uit te laten lopen.
– Zout, 10 – 20 gram per kilo kool. (spitskool, witte kool, savooiekool, rode kool, etc)
– Een boterhamzakje gevuld met zout water. Een schoteltje of een zuurkoolsteen kan ook.

zuurkool maken 1Stap 1. snij de kool in kleine reepjes en meng het zout erbij. Laat het even 30 min.  staan zodat het zout alvast het vocht uit de kool trekt. Werk hygiënisch, je wilt geen overload aan ineffectieve bacteriën.

 

 

 

zuurkool maken 2Stap 2. flink en lang stampen. Ik gebruikte hiervoor, hoe inventief, een stevig glazen sapflesje.

 

 

 

 

zuurkool maken 3Stap 3. Op een gegeven moment kun je het sap eruit knijpen. Proef of het zoutgehalte lekker is, eventueel zout bijvoegen of nieuwe kool erdoorheen stampen als het te zout naar je smaak is.

 

 

 

zuurkool maken 4Stap 4. Doe de kool in een afgesloten pot. De pot hoeft niet perse volledig luchtdicht te zijn, als de kool maar wel volledig onder het sap staat, want er mag geen zuurstof bij komen! Voeg er eventueel zout water bij als er niet genoeg sap is, maar meestal is dat niet nodig. Leg iets zwaars op de kool om het onder het vocht te houden.

 

Dek het af met een schoteltje, een zuurkoolsteen, of eventueel een plastic lunchzakje gevuld met zout water.

Stap 5. Zet de pot op kamertemperatuur, zodat het kan gaan fermenteren. De gassen moeten uit de pot kunnen ontsnappen. Er komt af en toe een apart luchtje uit, ik vind dat het behoorlijk meurt, maar dit is normaal. Als er een wit laagje ontstaat, dan kun je dit er gewoon afscheppen.

En wachten. Na een week of 3 a 4 (ligt aan de kamertemperatuur) begint de zuurkool fris te ruiken als je de deksel eraf haalt. Je kunt even wat proeven. Hoe langer je het laat staan, hoe sterker de smaak wordt. Als het genoeg gefermenteerd is en dat kan ook na een aantal maanden zijn, dan kun je de pot op een koelere plek zetten.

Naast het zout, kun je er ook voor kiezen om kruiden, zoals jeneverbessen toe te voegen. Ik ben voor naturel gegaan.

Hmmmm, na 7 weken ruikt mijn zuurkool fris en het is knapperig, heerlijk! Zuurkool maken, zo simpel is het.

Wil je meer weten? Het boek met de grappige titel “verrot lekker” legt je meer uit over dit onderwerp.

Op jouw zelfvoorzienendheid, eet smakelijk! Reacties hieronder welkom.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *