Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Gerotzooi met ons voedsel steeds meer aan het licht.

eierenHoe lang wordt er al gerotzooid met ons voedsel? Het zal de grote concerns een worst wezen wat wij binnenkrijgen, als er maar winst gemaakt wordt. Het lijkt erop dat er steeds meer schandalen boven komen drijven.

Na het paardenvlees schandaal, volgt een bericht over onderzoek in Engeland, waar consumenten flink worden genaaid. "Eén derde van het voedsel is nep", staat er in de koppen. Kruidenthee is obesitas medicijn en bevroren garnalen bestaan voor 50% uit water. Het zal mij verbazen als het in Nederland anders zou zijn dan in Engeland. Programma's zoals De Keuringsdienst van Waarde, zijn populair.

Zie hier de uitzending over zeer slechte kwaliteit thee, waarbij de smaak wordt opgeleukt met suiker. En hier nog een artikel uit 2012 waarin 7 grote voedselschandalen worden genoemd. Kortom het ene schandaal volgt het andere op.

Kunnen wij hier iets aan doen? Jazeker! Onze macht zit in onze portemonnee. Zolang wij frauduleus voedsel blijven kopen, wordt er frauduleus voedsel geleverd. Simpel zat.

Tot mijn blijdschap stond er vanmiddag een wildvreemde meneer naast mij in de supermarkt een etiket te lezen, net zoals ik. Hij vond het raar dat er in een bepaald product zoveel additieven zaten, ik ook. We legden allebei het product weer terug in de schappen. Hij besloot naar een andere winkel te gaan voor een biologische variant. Blijkbaar ben ik niet de enige kritische consument en dat stemt mij hoopvol.

Is er nog een ander alternatief, dan het goed lezen van de etiketten en zeer kritisch te zijn met wat je koopt? Ik denk dat er ook een oplossing ligt in het locaal produceren en verkopen van voedsel op kleinere schaal. Op deze manier haal je de voedselproductie uit de anonimiteit. Als de verkoper, bijvoorbeeld de boer, en de consument elkaar persoonlijk ontmoeten, is de kans op eerlijke handel veel groter.

Dus kort samengevat: lees je etiketten en koop zoveel mogelijk lokaal voedsel. En voor wat betreft lokaal voedsel, we zitten in een overgangsfase naar een andere manier van leven. Eentje waarin we zoveel mogelijk samenvoorzienend worden, waarin we zelfgemaakte en gekweekte producten met elkaar kunnen ruilen.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *