Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Giftig plastic in je lijf? Let op de recycle codes.

recycle codesLaatst vroeg ik me af of het een goed idee is om voedsel te bewaren in een simpele doorzichtige pedaalemmerzak. Maar is dat wel veilig? Komen er dan geen schadelijke stoffen uit de pedaalemmerzak in mijn voedsel en vervolgens in mijn lijf? Het is niet voor niets een zak voor huisvuil. Sinds ik me meer bewust ben van eventuele schadelijk stoffen in voedselverpakkingen, zoals ik hier al eerder een bericht plaatste over BPA in blikvoer, ben ik selectiever.

Chemische componenten in kunststoffen, die gebruikt worden voor het maken van speelgoed, het verpakken van voedsel of dagelijkse gebruiksvoorwerpen, kunnen in ons lichaam terechtkomen. Veel van deze stoffen zijn kankerverwekkend en imiteren de werking van o.a. oestrogene hormonen in mannen- en vrouwenlichamen. Hierdoor onstaat een hormonale disbalans met alle gevolgen van dien.

Ik besloot uit te zoeken waar de plastic pedaalemmerzak van gemaakt was en of het veilig was om daar voedsel in te bewaren. Na even zoeken vond ik op de verpakking een driehoek met nummer 2 (een recyclingcode). Verrassend genoeg was veilig. Het maakte me nieuwsgierig naar andere recyclingscodes op verpakkingen. Zo vond ik op een fles bronwater bijvoorbeeld de recyclingcode 1. Hieronder een overzicht met alle recyclingscodes en of ze schadelijk kunnen zijn of niet. Doe er je voordeel mee en maak zelf je keuzes.

Plastic recycle code 1 – PETE of PET – redelijk veilig

(Polyethyleentereftalaat) wordt gebruikt voor het maken van PET flessen voor de frisdrankenindustrie. Het drinken van je aankoop uit deze flessen is veilig. Of het herhaaldelijk gebruik van deze PET flessen voor 100% veilig is, daarover zijn wetenschappers het niet volledig met elkaar eens. Na herhaaldelijk gebruik zouden er sporenelementen antimonium kunnen vrijkomen. Dit is een sporenelement dat van nature in water voorkomt. Alleen zouden de vrijkomende hoeveelheden in PET flessen honderden malen groter kunnen zijn.

Plastic recycle code 2 – HDPE – veilig

(Polyethyleen met hoge dichtheid) wordt gebruikt voor het maken van plastic flessen, melkkannen, plastic buizen voor de tuinbouw en speelgoed.

Plastic recycle code 3 – PVC – dubieus

(Polyvinyl Chloride) Je vindt deze kunststof in douchegordijnen, pvc buizen, zwembadjes, zeil, beschermhoezen en speelgoed. PVC  is een kunststof waar veel additieven inzitten. Het wordt bestempeld als veilig, omdat het overal inzit. Wat mij betreft kun je het omdraaien, is het wel veilig genoeg dat het overal in mag zitten? Berucht zijn de weekmakers (ftalaten) in deze polymeer, te herkennen aan de typische zwembandjesgeur.

Plastic recycle code 4 – LDPE – veilig

(Polyethyleen met lage dichtheid) kom je tegen in plastic tasjes, ringbanden, opslagboxen, knijpflessen, diepvrieszakken en hoezen.

Plastic recycle code 5 – PP – veilig

(Polypropyleen) zit in plastic servies, kunststof auto onderdelen, voedselbakjes, margarinekuipjes, rietjes en touw. Het is een taaie lichte en stijve kunststof die uitstekend recyclebaar is.

Plastic recycle code 6 – PS – dubieus

(Polystyreen) Deze kunststof is goedkoop en wordt veel gebruikt in plastic wegwerp bekertjes, frietbakjes en vleesbakjes. Het lost snel op in benzeen en werd daarom gebruikt in Napalm B en brandbommen. Er is ook een variant in schuimvorm, dat staat meer bekend als piepschuim. 71% van de plastic soep in de oceanen bestaat uit deze kunststof. Officieel wordt deze kunststof als veilig beschouwd. Maar uit onderzoek is gebleken dat de stof styreen, die kankerverwekkend en hormoonverstorend is, terug wordt gevonden in menselijk vetweefsel.

Plastic recycle code 7 – ‘O’ overig – onbekend/dubieus

Deze code wordt gebruikt voor verschillende soorten plastic zoals: acryl, nylon, polycarbonaat en zelfs biologisch afbreekbare plastics. De aanduiding 7 staat o.a. op: kunststof hout, flessen, lenzen, veiligheidsglas en overige verpakkingen. De stof polycarbonaat die ook de code 7 krijgt, wordt gebruikt aan de binnenkant van conservenblikken en bevat Bisphenol A (BPA), deze stof is aantoonbaar schadelijk voor het menselijk lichaam.

Plastic recycle code 9 of ABS – veilig

(Acrylonitril Butadieen Styreen) Deze kunststof wordt vaak in fabrieken gebruikt bij chemische processen omdat deze soort niet wordt aangetast door chemische stoffen en hoge temperaturen.

Het is sowieso raadzaam om glas, papier en RVS te gebruiken als verpakking of opslag. Ook zou je een goede drinkfles van RVS kunnen aanschaffen. Ik neem zelf meestal een glazen drinkflesje mee voor mijn water.

Naast producten met deze codes wordt de westerse markt ook overspoeld door zooi uit China. Ik zeg ‘zooi’ omdat er vaak geen code of een onduidelijke code op staat en het volgens mij vol zit met gif. Je hoeft alleen maar te ruiken. Dus ik zou zeggen gebruik je gezond verstand en je neus als je bewust wilt omgaan met de plastics in je leven.

Mocht je nog aanvullingen hebben, graag! Geef dan hieronder je reactie.

Bronnen:

Health.usnews.com

chej.org

Wikipedia indentification codes

Plasticsoupfoundation

ejnet.org

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *