Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Hoe bewaar je voedsel? 10 manieren.

inmaken

Gedroogde paprika, bessensiroop, jam en courgette in het zuur.

De eerste aardbeien uit onze volkstuin zijn heerlijk, zo vers, je ruikt ze vanaf een afstandje. En er komt nog veel meer aan. Boontjes, kool, frambozen, bessen, enz. En om ook ’s winters te kunnen genieten van al dit lekkers vroeg ik me af, hoe bewaar je voedsel? Wat voor manieren zijn er allemaal? Een belangrijke vaardigheid bij het samenvoorzienend of zelfvoorzienend leven is dat je weet hoe je voedsel moet bewaren. Hierbij een overzicht van de mogelijkheden, probeer ze eens uit en kies degene die jij het prettigst vindt:

 

  1. Wecken. Mijn oma deed dat al toe ik kind was, een grote weckketel op het gas, een hele tafel vol met weckpotten en elastieken. Het principe van dit proces is dat je pasteuriseert en vacuüm zuigt. Je kunt alles wecken of inmaken, groenten, vlees, fruit, vis. Je bent wel afhankelijk van een vuurbron om te kunnen inmaken. Ik persoonlijk vind het nogal een gedoe met zo’n pan op het gas en je moet goed opletten dat je het goed doet. Maar de spullen blijven wel erg lang goed.
  2. Drogen. Door te zorgen dat het vocht uit het voedsel verdwijnt, kunnen microben zich niet uitbreiden. Drogen kan op verschillende manieren. Je kunt appels in stukjes boven de verwarming drogen. Je kunt een zonnedroogoven maken, in je eigen oven drogen op een lage stand of een droogoventje kopen. Ik heb zelf al succesvol bessen, paprika en kruiden gedroogd. Al gelang de manier ben je afhankelijk van stroom, gas of van de zon.
  3. Fermenteren. Ik denk dat dit een hele belangrijke gaat worden de komende tijd, ook omdat is aangetoond dat bij het fermenteren veel voedingsstoffen ontstaan die goed zijn voor de darmflora. Je kunt wederom heel veel fermenteren, bieten, kool, paprika, knollen, etc. Bij het fermenteren zorg je ervoor dat de groenten onder hun eigen sap staan (eventueel water toevoegen) en er wordt 3-5% zout toegevoegd. Ik ben me al aan het voorbereiden om dit te doen, dus hier volgt nog een verslag van. Je bent onafhankelijk van stroom of gas, wat ik ook altijd een prettig idee vind.
  4. Invriezen. Dit gaat natuurlijk supermakkelijk. Sommige groenten moet je even kort blancheren (1 minuut koken) zoals sperzieboontjes. Ook is het handig om bijvoorbeeld aardbeien op een plaat los van elkaar in te vriezen en dan pas bij elkaar in een zakje te doen. Oh ja, het vriesvakje in je koelkast is meestal niet koud genoeg om je spullen lang te bewaren. En je bent wel continue afhankelijk van stroom.
  5. Bewaren in het zuur. Van komkommers en augurken weten we het al, die bewaar je in het zuur. Vorig jaar was er een overkill aan courgettes die ik in het zuur heb gezet, even getest nu: ze smaken echt super! Je kunt veel meer dingen in het zuur bewaren, kool, kruiden, etc. Je hebt alleen potjes en azijn nodig.
  6. Roken. Door vlees, vis of kip te roken voeg je extra smaak toe. Eerst onttrek je vocht aan het vlees door het te pekelen, dan spoel je het af en dan gaar je het boven een rookvuur met een uitgekozen houtsoort. Kijk eens op de site van SmokeyJohn als je hier meer van wilt weten.
  7. Sealen of luchtdicht verpakken. Door de verpakking van voedsel vacuüm te zuigen, of af te sluiten van zuurstof, vertraag je het bederfproces. Meestal wordt dit samen met een andere werkwijze gecombineerd, zoals het sealen van gedroogd of ingevroren voedsel. Sealen kan je doen met een speciaal apparaat, een oudere manier is dat je bijvoorbeeld vet op het water giet om dit luchtdicht af te sluiten. Eieren kun je sealen door ze in het vet te bewaren.
  8. In de kelder of inkuilen. Bepaalde groenten en fruitsoorten, zoals aardappelen, appels, kolen en wortelen kunnen worden opgeslagen bij een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid. Vroeger had bijna ieder huis een kelder. Er zijn verschillende manieren om te kelderen of in te kuilen, in een kist met hooi, in wit zand of zelfs in plastic ingraven in de grond wat ik iemand in onze volkstuin met succes zag doen.
  9. Zouten. Tijdens de 2e wereldoorlog werd dit proces gebruikt om glas en brandstof te besparen. Een lage zoutconcentratie (3-5%) bevordert fermentatie, terwijl een hoge zoutconcentratie (20-25%) de groei van microben voorkomt. Ik kan me nog herinneren dat mijn oma vroeger een grote pot had met gezouten sperziebonen. Ze spoelde voor het koken de bonen af en ze waren nog super knapperig.
  10. Suiker. Suiker is ook een goed conserveermiddel. Vruchten en bessen kun je verwerken tot jam en siroop. Van de meeste vruchten blijven de vitamines bewaard als je er siroop of jam van maakt, zoals bij de zwarte bes.

Bij alles geldt, ruik altijd eerst voordat je wat gaat eten, voedsel kan soms toch bederven als er lucht bij is gekomen. Zo waren mijn gedroogde sperziebonen vorig jaar bijvoorbeeld toch niet droog genoeg, ik was blijkbaar te ongeduldig, ze raakten dus beschimmeld.

Het is zowiezo handig om bij het zelfvoorzienend leven je te bekwamen in verschillende methoden, ik vind het zelf fijn om methoden uit te kiezen waarbij je zoveel mogelijk onafhankelijk bent van stroom en gas, zoals fermenteren, drogen, in het zuur, in de kelder of zouten. En ik zat zo te denken, volgens mij kan suiker naast jam en siroop gebruikt worden om meer dingen te conserveren, weet iemand dat? Of heeft iemand bepaalde ervaringen of voorkeuren? Lijkt me leuk jouw inbreng te lezen in een reactieveldje hieronder 🙂

Je tuinoogst inmaken en bewaren? In dit praktische boek worden alle bewaar- en inmaakmethoden in detail besproken. Zo kun je ook in de wintermaanden nog heerlijk smullen van je tuinoogst! Klik op het boek voor meer info:

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *