Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Hogere energierekening? Verdien het terug met besparen!

Volgens het CBS is een huishouden in januari 2012 gemiddeld aan gas en elektriciteit 156 euro kwijt (bron). Dat is 13 euro meer dan een jaar eerder, oftewel een verhoging van 9,1%! En dat terwijl de inflatie over 2011 2,5% bedroeg (bron). Je hoeft geen economische Einstein te zijn om te snappen dat er mensen zijn die hier rijk van worden – en dan heb ik het niet over jou en mij.

De hogere energierekening komt voornamelijk door de stijging van leveringskosten voor gas met 9 euro. Leveringskosten hangen voor een deel af van de olieprijs, en die is sterk gestegen. Toch zegt iets me dat dit wat overgecompenseerd wordt.

Toch richt zoalsjijwilt.nl zich zoveel mogelijk op positieve zaken. Ten eerste omdat we geen zin hebben om te ‘verzuren’. En ten tweede omdat er zoveel creativiteit en inventiviteit in de wereld is, dat het gewoon fijner is om daar je aandacht op te richten.

Daarom hierbij 12 tips om te besparen en daarmee de hogere energiekosten terug te verdienen. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar daar word ik wél blijer van.

 1. Badwater niet zomaar weggooien, maar gebruiken om bv de badkamer schoon te maken. Of de straat of het balkon te spoelen.
 2. Zet je douchekop een paar centimeter lager. De temperatuur kan dan ook iets lager, terwijl je nog steeds onder een heerlijk warme straal staat.
 3. Zet apparaten niet in stand-by modus, maar schakel ze uit. Denk aan PC, laptop, TV.
 4. Doe de thermostaat een uur voor het slapen gaan alvast lager. Overigens zorgt een programmeerbare thermostaat ook voor energiebesparing.
 5. Hang gordijnen áchter de verwarming. Zo blijft de warmte niet achter de gordijnen.
 6. De wasdroger is een van de meest energieverslindende apparaten die in huis staan. De was ophangen en laten drogen is dus een zeer effectieve bespaarmethode.
 7. Gebruik maken van een spaardouchekop en een besparingsknop op het toilet kan zo’n 50% schelen in water- en energieverbruik.
 8. Een nieuwe A+ of A++ koelkast of diepvriezer kan bijna de helft van de energie van een ouder exemplaar (ouder dan 10 jaar) opleveren.
 9. Bevestig  panelen  van  piepschuim  (isolerend)  en aluminium  (reflecterend)  tussen  je  muren  en  je radiatoren. De warmte van de radiator wordt beter benut om de ruimte te verwarmen en u beperkt het verlies via de muur met 70%, vooral als het om een niet-geïsoleerde buitenmuur gaat. Overigens kun je ook karton beplakken met aluminiumfolie. Werkt prima en scheelt aardig in de kosten.
 10. Vermijd airconditioning. Een airco installatie verbruikt tweemaal meer elektriciteit dan een wasmachine die drie keer per week wordt gebruikt. De jaarlijkse elektriciteitsfactuur stijgt er tot 25% door!
 11. Plaats  planten  tegen  de  gevels  en  op  het  dak. Tuin- of klimplanten regelen de temperatuur en de vochtigheid op een natuurlijke manier, en dat zowel in de zomer als in de winter.
 12. Zet  een  deksel  op  je kookpotten  als  je  aan  het koken  bent.  Het  eten  wordt  sneller  warm  of  gaar, je  voorkomt  overmatig  warmteverlies  en  bespaart 50% energie per maaltijd die je bereidt.