Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Kokosolie, het nieuwe kookvet

Kokosolie, voor bakken en braden en gewoon voor op brood.

Soms heb je dat, dan kom je zomaar ineens met iemand in contact die heel bewust met voeding bezig is. En dan krijg je een boeiend gesprek: “ja, dat gebruik ik ook”, “ja en dat eet ik echt niet meer”. Zodoende kwam het gesprek op het eten van margarine. Margarines en halvarines zijn synthetisch en chemisch bewerkt, daarom hoef ik ze niet meer in mijn koelkast. Alle mooie reclames over gezond en cholesterolverlagende producten ten spijt. Oliehoudende producten die tot halvarines en margarines worden verwerkt, worden met chemische oplosmiddelen gebleekt en gewassen. Ze worden geraffineerd en geperst met loogmiddelen. Er wordt chemische rotzooi doorheen gejaagd om tot een mooi middelhard en zachtgeel eindproduct te komen. Op deze manier worden de natuurlijke vitaminen en voedingsstoffen omgevormd tot een leeg product, waar ook nog conserveringsmiddelen aan worden toegevoegd. En er is al genoeg geraffineerd voedsel te koop, voedsel zonder vitaminen en voedingsstoffen. Je lijf kan dit absoluut niet goed verteren.

Wat ik nu gebruik in plaats van margarine en halvarine?  De goede wat duurdere olijfolie, roomboter en sinds kort ook kokosolie.

Geurloze biologische kokosolie wordt gemaakt van kokos vruchtvlees en de kokosgeur wordt weggenomen door stoom van min. 100 graden. Dus toch ook bewerkte rotzooi? Niet echt, want er worden verder geen chemische middelen gebruikt. Alleen stoom. Verder staat er nog bij dat de goede eigenschappen van de kokosolie (of kokosboter want het stolt onder de 25 graden) wordt behouden ondanks verhitting. En dan nog een rijtje met allemaal goede eigenschappen, zoals “ondersteunt de opname van vitaminen en mineralen” en “voor een stabiele bloedsuikerspiegel”. De MCT’s (medium chain triglycerids) zorgen voor een betere bescherming van de celmembranen. Als ik op internet nog een artikel vind waar kokosolie als een soort medicijn wordt aangeprezen tegen een traag werkende schildklier en daardoor kan helpen bij afvallen, haak ik even af. Wat mij betreft is het gewoon een gezond en puur product is. Margarine komt er zeker niet meer in, dus ik ga het goedje gewoon een keer proberen. Het is in ieder geval een natuurlijk en biologisch product. Als ik mijn mes in het kuipje zet, dan voelt het goed. Het mooie witte vet heeft een prettige textuur en het ruikt nergens naar. Je kan het gebruiken voor op brood en ook het bakken is prettig, het blijft zacht en neutraal. Het is gewoon prettig spul, als het dan ook biologisch is en gezonde bijwerkingen heeft is het helemaal mooi meegenomen.

Deze kokosolie kun je kopen bij o.a. www.vitaminestore.nl