Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Lavendel als huismiddel

 

Lavendel is een van de meest geliefde kruiden en een aanwinst voor iedere kruidentuin. Ook in een pot op het terras doet de lavendelstruik het goed. Het ruikt heerlijk, het trekt bijen en hommels aan en het wordt al eeuwenlang gebruikt om zijn kalmerende en antiseptische eigenschappen. Er zijn veel verschillende Engelse- en Franse lavendelsoorten, de één nog geuriger dan de ander.

Naast dat lavendel gewoon mooi en geurig is kun je het voor een heleboel dingen gebruiken.

Toepassing van verse of gedroogde lavendelbloemen.

Lavendel-honing bij hoest. Een hoestsiroop gemaakt met lavendelbloemen en ruwe honing is een rustgevende, natuurlijke remedie tegen hoest. Het recept is als volgt: Neem een ​​kopje honing en voeg 2 eetlepels lavendelbloemen toe. Doe dit in een glazen pot en laat dit 2 dagen trekken. Daarna kan het als hoestsiroop worden gebruikt. Neem bij hoest dan één of twee theelepels van dit lavendel-honing mengsel in.

Lavendelthee voor hoofdpijn, vermoeidheid en stress. Met het drinken van lavendelthee kun je hoofdpijn en vermoeidheid verlichten, de slaap bevorderen en de zenuwen kalmeren. Laat 1 kopje kokend water iets afkoelen en giet het dan over  of 2 – 4 theelepels lavendelbloemen ontdaan van hun stengels. Laat dit vijf minuten trekken. Eventueel honing naar smaak toevoegen.

Zelfgemaakte lavendel mondwater. Lavendel is uitstekend als mondwater te gebruiken. Gewoon 2 kopjes van lavendelbloemen in een klein laagje kokend water laten staan en af laten koelen. Doe daarna de bloemen en het vocht in een pot en bedek dit met 300 ml appelazijn. Dit na een week door een zeef gieten en het aftreksel kan je in een fles of pot doen en gebruiken als mondwater. De lavendelbloemen kun je bij de compost gooien.

Gebruik van essentiële lavendelolie.

Essentiële lavendelolie bij verkoudheid en vermoeidheid. Je kunt ook een paar druppels lavendelolie verdunnen met wat amandelolie en dit bij griep of keelpijn direct inwrijven op de borst, nek of rug. Of probeer eens bij hoofdpijn of een verstopte neus de damp in te halen onder een theedoek. Je kunt hiervoor 2 tot 4 druppels lavendel olie toevoegen aan een kommetjes kokend water. In bad kan je 6-8 druppels lavendelolie toevoegen aan het badwater om pijnlijke spieren te verzachten en vermoeidheid te verdrijven.

Lavendelolie is ook een uitstekend middel om zwemmerseczeem of andere huidschimmel klachten mee te behandelen. Smeer s’ochtends en ’s avonds een druppeltje lavendelolie op de huid. En ga door totdat de infectie is verdwenen. In medicinale crèmes zitten stoffen die door de huid in het bloed worden opgenomen. Lavendelolie is een fantastisch alternatief voor medicinale anti huidschimmelcrèmes.

En heb je last van slaapproblemen, druppel eens wat lavendelolie op het hoofdkussen.

Let op:  Zoals met veel andere essentiële oliën, moet deze lavendelolie bij zwangerschap of borstvoeding vermeden worden.

Gevonden:

www.lavendelboerderij.com