Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Lukt het je niet om af te vallen?

Geschreven door: Marisa

groentehart“Ik ben Marisa Petronilia, gediplomeerd verpleegkundige, diabetesdeskundige, leefstijladviseur en gewichtsconsulente. Ik ben tevens ervaringsdeskundige op het gebied van afvallen. Decennialang liet ik me telkens weer verleiden voor de snelle afvalmethodes: de crash diëten. Welk dieet je ook noem grote kans dat ik deze heb gedaan. En als deze niet voldeed dan ging ik over naar een ander.

Telkens dacht ik weer dit gaat hem worden of nu ga ik het volhouden. Ik vond mijn lichaam niet leuk en de kleding die ik moest dragen walgelijk. Men dacht met mij altijd te kunnen lachen maar in mijn hart leed ik pijn……”

Lukt het je niet om af te vallen?

Dan weet ik wel waarom! De helft van de gemiddelde Nederlander heeft overgewicht en meer dan 10% daarvan heeft zelfs obesitas. Ook steeds meer kinderen wegen meer dan ‘normaal’.

Wat is er gebeurd, eten we anders, bewegen we minder, is ons lichaam opeens veranderd?

Waarom worden we dik en wat is hiervan de oorzaak?

Overgewicht heeft verschillende oorzaken.

Stuk voor stuk dragen ze hun eigen steentje bij aan een probleem dat letterlijk steeds groter wordt.

1. Onze voeding

Voeding is natuurlijk een hele belangrijke factor in het ontstaan van overgewicht. Je wordt namelijk  zwaarder als je meer eet dan dat je verbrandt.

We zijn de afgelopen jaren meer gaan eten met name bewerkte voedingsmiddelen waar veel suiker, ongezonde vetten, teveel zout en andere additieven zoals :

 • zuurteregelaars en buffers
 • anti-klontermiddelen
 • antioxidanten
 • broodverbetermiddelen
 • emulgatoren
 • kleurstoffen
 • conserveringsmiddelen
 • stabilisatoren
 • verdikkingsmiddelen

Aan de andere kant bevatten bewerkte voedingsmiddelen te weinig voedingsstoffen, vitaminen, vezels en mineralen.

Behalve dat ze een zeer lage voedingswaarde hebben zijn ze ook bijzonder goedkoop. Veel goedkoper dan het kopen van gezonde voedsel met de nodige voedingswaarde. Lekker eten en snacks zijn ook veel gemakkelijker verkrijgbaar dan gezond voedsel. Waar je om je heen kijkt er is altijd wel een winkel, sportschool of kraam waar eten verkrijgbaar is!

We vullen maar voeden ons niet!

2. Voedingsstoffen tekort

Groenten en fruit bevatten steeds minder voedingsstoffen.

Wetenschappelijk is aangetoond dat de terugloop  is ontstaan door: Bodemuitputting, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen, toevoeging van conserveringsmiddelen, te snelle groei van gewassen, langdurige opslag en transport.

overzicht vitamine terugloop

Tekorten van belangrijke voedingsstoffen. kunnen ertoe leiden dat je minder goed kan functioneren in je dagelijks leven. Op lange termijn kan je gezondheid er zelfs onder lijden. Waar soms een ziekte of aandoening aan de basis kan liggen van een tekort, hebben eetgewoonten toch ook vaak een belangrijke rol. Wie onevenwichtig eet en vooral groenten en fruit verwaarloost loopt kans om te maken te krijgen met een tekort aan voedingsstoffen.

Ons lichaam merkt tekorten, verhoogt onze eetlust en zorgt ervoor dat we meer eten om op die manier de tekorten aan voedingsstoffen te compenseren.

Omdat er zo weinig van in onze voeding zitten, moeten we heel wat meer calorieën tot ons nemen om aan voldoende voedingsstoffen te komen. Vele klachten zijn vaak voeding gerelateerd!

Advies Voedingscentrum = dagelijks 2,5 ons groenten en 2 stuks fruit Advies WHO(Wereldgezondheidsorganisatie)dagelijks 5 stuks groenten en 3 fruit.

Uit de laatste voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat slechts 1 tot 14% van de Nederlandse bevolking de aanbeveling voor groenten haalt.

3. Diëten

Waarom ze niet werken! Maar wat ze wel doen…

Naast het feit dat je vetcellen waarschijnlijk stress krijgen, heeft een lijnpoging serieuze effecten op je brein.

Biologische veranderingen

Omdat er bij een dieet minder gegeten wordt, wordt de stofwisseling trager. Dit komt omdat het lichaam de beschikbare calorieën zo efficiënt mogelijk wilt gebruiken. Het lichaam gaat in de overlevingsstand. Bij een teveel aan genuttigde calorieën bijv. bij een vreetbui wordt dit overschot aan calorieën direct opgeslagen als reserve vet.

Daarnaast is het zo dat de meeste mensen stoppen met het volgen van een dieet zodra de doelstellingen behaald zijn. Waarna men weer vervalt in de oude eetgewoonten waardoor men weer zal aankomen; het bekende jojo effect.

Neurologische veranderingen

Als je een dieet volgt dan richt je je meer op eten. De hersenen worden hier gevoeliger voor. Eten valt je niet alleen meer op maar gaat er ook aantrekkelijker uitzien. Dat gene wat je probeert te weerstaan worden juist moeilijker om te weerstaan. Door deze neurologische verandering in de hersenen is het moeilijk om een dieet vol te houden.

Hormonale veranderingen

Door het verliezen van lichaamsvet verandert de hormoonhuishouding in het lichaam. De hormonen welke er voor zorgen dat je je vol en voldaan voelt na een maaltijd nemen af.  Tegelijkertijd nemen de hormonen welke ervoor zorgen dat je een honger gevoel hebt toe. Door het (snelle) verlies van lichaamsvet zal je vaker een hongergevoel hebben terwijl je je minder vaak vol en voldaan voelt.

Bescherming van het lichaam

Het lichaam beschermd ons om de afvalstoffen in ons lichaam in te pakken in vet. Tijdens een dieet wordt het vet gebruikt waardoor de afvalstoffen vrij komen. Het lichaam gaat in stress en maakt cortisol aan ( stress hormoon)Het gevolg is dat er zoveel afvalstoffen en stresshormoon in het lichaam zit dat het lichaam ter bescherming vetcellen aanmaakt om deze stoffen in te pakken.

Al met al kom je slechter uit de strijd.

Afvallen = een trage stofwisseling, verlies van spierweefsel en meer vetcellen!

4. Stress

Mensen die veel stress ondervinden van bijvoorbeeld werk en de zorg voor het gezin, kunnen zich vaak maar moeilijk ontspannen, waardoor chronische vermoeidheid optreedt. Het is een negatieve spiraal: naarmate er meer stress in het spel is, neemt het vermogen om te ontspannen juist af, en dat leidt tot nog meer stress en moeheid. Als de stress te lang aanhoudt, kan er lichamelijke en geestelijke vermoeidheid optreden.

Het ontstaan van de meeste huidproblemen.

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en een “verlengstuk” van de lever in de strijd om het lichaam te ontgiften en “schoon” te houden.

Veel huidproblemen zijn een gevolg van een “interne storing”. Deze ontstaan doordat de darmen niet goed functioneren. Wanneer door stoorfactoren de darmflora niet meer optimaal functioneert, wordt de barrière van de darm beschadigd en kunnen schadelijke stoffen, schimmels en bacteriën door de darmwand in het bloed terechtkomen.

5. Verstoring van de darmflora

Als de darmflora verstoord raakt, ontstaan er lege plekken op de darmwand.

De schadelijke bacteriën krijgen dan de kans om zich te vermenigvuldigen. Wanneer schadelijke bacteriën de overhand krijgen, kunnen (darm) klachten ontstaan.

De darmflora kan op verschillende manieren verstoord worden:

 • Gebruik van sommige medicijnen, zoals antibiotica

Antibiotica zijn medicijnen die schadelijke bacteriën kunnen doden.

Ze werken vaak snel en goed, maar ze hebben ook nadelen.

Ze doden ook de nuttige bacteriën uit de darmflora.

 • Sommige behandelingen, zoals bestraling of een operatie Lichamelijke en psychische stress.
 • Langdurig gebruik van een ongezonde en/of vezelarme voeding
 • Alcohol, roken
 • weinig lichaamsbeweging.

Ons lichaam krijgt het steeds zwaarder: televisies, computers, magnetronovens en het mobiele telefoonnet dragen hieraan bij. Ook luchtvervuiling en een gestrest leven vragen meer van uw afweersysteem dan het eigenlijk aankan. Het gevolg is dat het aantal vrije-radicalen in uw lichaam drastisch toeneemt.

Vrije-radicalen zijn uiterst giftige, ze richten oxidatieschade aan

(vergelijkbaar met roest op ijzer)

Het lichaam heeft van nature een goed mechanisme om de eigen productie aan vrije-radicalen te beheersen. Maar op de grote belasting van onze tijd is dat systeem niet ingesteld. Het gevolg is een snelle aantasting van cellen en weefsels, wat onder meer tot uiting komt in sneller doorbreken van sluimerende ziektes, vatbaarheid voor infecties, een snellere veroudering en een afname van energie.

Zelfgemaakte zuurkool of gefermenteerde groenten zijn erg goed voor de darmflora.

 6. Hormonen

Enkele hormonen die een rol spelen in de vetverbranding en vetopslag en waar je rekening mee moet houden zijn:

Insuline

Je lichaam heeft energie ( glucose) nodig anders gaan we dood. Deze energie wordt uit ons eten gehaald. Door het hormoon insuline wordt de energie naar de cellen getransporteerd.

Dit kunnen je spiercellen zijn maar ook cellen in je hersenen zodat je helder kunt denken.

Als er een overschot aan suikers dan slaat het lichaam dit op in de voorraadkamer voor slechtere tijden: je vetcellen.

Cortisol

Bij stress wordt o.a het hormoon Cortisol aangemaakt.

Cortisol geeft vet en suiker af aan de bloedstroom zodat we meer energie hebben om in geval van nood af te rekenen met stressfactoren. Cortisol kan ook je cellen het signaal geven zoveel mogelijk vet op te slaan en het lichaam belemmeren om vet te verbranden als energie.

Ghreline & leptine

Wanneer we trek krijgen in eten, komt er het hormoon ghreline vrij. Via de hypothalamus in je hersenen komt dit hormoon vrij in de bloedbaan. Dit wordt vooral afgescheiden via de maagwand en het stimuleert je om voedsel tot je te nemen. Ghreline bepaalt niet hoeveel je eet, maar wel wanneer je zin krijgt in eten. Zodra we klaar zijn met eten, remt de productie van ghreline en komt er het hormoon leptine vrij. Leptine wordt in het vetweefsel geproduceerd en geeft een seintje naar de hersenen dat we genoeg hebben gegeten en je krijgt een gevoel dat je verzadigd bent

Oestrogeen

De belangrijkste functies van oestrogenen zijn enerzijds de eisprong te veroorzaken en anderzijds het baarmoederslijmvlies voor te bereiden op innesteling van een bevruchte eicel.

Ontstaan van een verhoogde productie heeft 2 oorzaken

 1. grotere vraag in de aanloop naar een eisprong
 2. onze voeding en onze omgeving – chemische bestrijdingsmiddelen, plastic, vlees, sojaproducten, stress, alcoholconsumptie, gebrek aan lichaamsbeweging, slaaptekort, de pil en overgewicht.

Overgewicht zorgt voor een vicieuze cirkel. Vetcellen produceren oestrogeen en oestrogeen zorgt voor vetopslag. Deze vetopslag bevindt zich bij vrouwen vooral rond de buik, billen en bovenbenen.

7. Hypothalamus

Deze klier is eigenlijk de “baas” over alle hormonen. Deze controleert hoeveel en welke hormonen aanwezig zijn en bepaald of een overschot van hormonen afgescheiden moeten worden of bij een tekort er weer moet worden aangemaakt.

De hypothalamus is een onderdeel van de hersenen waar o.a. het slaapwaak ritme, de hormoonhuishouding, de bloeddruk, de lichaamstemperatuur, de hartslag, het immuunsysteem en het eetgedrag wordt gereguleerd. Hij houdt verslavingen in stand en is verantwoordelijk voor het reguleren van de vetstofwisseling. Opslag van overtollig vet, adipositas vet, wordt veroorzaakt door een verstoring in de hypothalamus.  Deze wordt o.a. getriggerd door ondervoeding, conserveringsmiddelen, smaakversterkers, gifstoffen en stress. 

Anno 2015, leven we in een tijd met veel stress en nog meer gifstoffen. Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan talloze gifstoffen zoals: Alcohol, koffie, limonades, suiker en suikervervangers, toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen, bestrijdingsmiddelen, medicijnen, uitlaatgassen,

luchtvervuiling, gifstoffen o.a. uit cosmetica, verzorgingsproducten, straling zendmasten, Wifi, mobiele telefoons, roken, te weinig slaap en stress.

Lukt het je niet om af te vallen? Dan weet ik wel waarom!

Stofwisselingskuur?

De Stofwisselingskuur is een verantwoord voedingsprogramma en geen dieet. Het doel van de kuur is het “opnieuw” afstellen van je stofwisseling.

Het is uitgebalanceerd voedingsplan dat bestaat uit 4 fases.

Maaltijdvervangers hebben weinig te maken met verantwoord eten en gezonde voeding. Die zitten dan ook niet in de kuur.

Gezonde producten van de groenteboer en de slager juist weer wel. Voordat je kunt starten met de kuur krijg je een gesprek met mij om je doelen te bespreken, en deze vast te leggen.

Daarnaast krijg je een handleiding met daarin de richtlijnen van de verschillende fases, tips, (verantwoorde) tricks, recepten, en een overzicht om je resultaten bij te houden.

Veel mensen kunnen tijdens de kuur kan je wel wat steun gebruiken. Daarom ben ik jouw stok achter de deur. Tijdens het programma wordt je door mij begeleid via telefoon, WhatsApp of skype.

Zo’n  60 jaar geleden heeft een Engelse arts dr. Albert T.W. Simeons, een endocrinoloog uit Engeland, ontdekt hoe de storing, waardoor we vet opslaan, verholpen kan worden. Dit kan door ‘herprogrammering’ van de hypothalamus. In de afgelopen 40 jaar is dit grondig onderzocht en bij duizenden mensen succesvol gebleken. Tot een paar jaar geleden kon deze kuur alleen in gespecialiseerde klinieken worden gevolgd. Zo’n kuur kostte toen tussen de € 8.000 en € 10.000. Sinds kort is deze kuur in homeopathische/ bioenergetische vorm beschikbaar.

Dr. Simeons heeft op basis van vele onderzoekingen aangetoond, dat H.C.G.( Human Chorionic Gonadotropin )een gunstige werking heeft op de (vet-)stofwisseling. Hij ontdekte bij het zoeken naar een juiste en adequate behandeling van vetzucht (medische term voor ziekelijk dik-zijn) dat de hypothalamus (deel van de tussenhersenen) het centrum is waarin eerste en laatste instantie de (vet-)stofwisseling geregeld wordt.

Bij een ‘stoornis” in dit gedeelte van de hersenen kan vetzucht ontstaan. H.C.G., zo is aangetoond, heft deze storing tijdens de kuur op.

De stofwisselingskuur is bedoeld voor degenen die lijden aan een niet goed functionerende vetstofwisseling.

Wat doet de kuur?

 • Reset van de vetstofwisseling in de hypothalamus.
 • Zwaar ontgiften en ontslakken van het lichaam.
 • Overtollig vet ofwel het adipositas vet smelt weg.
 • Energie-vet dat de spieren voedt en het structuur-vet wat je huid, organen en gewichten beschermt blijft onaangetast.

Hoe werkt het in theorie?

Tijdens deze kuur reset je de hypothalamus, dit is een onderdeel van de hersenen waar o.a. het slaap-waak ritme, de hormoonhuishouding, de bloeddruk, de lichaamstemperatuur, de hartslag, het immuunsysteem en het eetgedrag wordt gereguleerd. Hij houdt verslavingen in stand en is verantwoordelijk voor het reguleren van de vetstofwisseling. Opslag van overtollig vet, adipositas vet, wordt veroorzaakt door een verstoring in de hypothalamus. Dit wordt onder andere getriggerd door ondervoeding, conserveringsmiddelen, smaakversterkers en stress.

Wat houdt de kuur in?

De kuur is een combinatie van druppels in combinatie met de hoogwaardige voedingssupplementen  vormen de basis van de reset. Het is een combinatie van afvallen op een gezonde manier, welke voorkomt dat je een tekort aan voedingsstoffen krijgt.

Nieuwsgierig? Kijk verder op: stofwisselingskuur.nl en neem contact op met Marisa

 

 

 

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *