Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Ook je eigen groenten in de winter!

We vinden het vanzelfsprekend dat we in de winter naar de supermarkt of groentenboer gaan voor onze groenten. Het zomerseizoen is voorbij dus waarom zou je zelf nog iets zaaien zo vlak voordat het gure herfstweer aanbreekt?

Maar misschien is het juist nú de tijd om daar eens mee te experimenteren. Bij een (zoveel mogelijk) zelfvoorzienende levensstijl is het ook heerlijk om in de winter te kunnen oogsten, zelfs in een koud en nat land als de onze.

We doen eens een poging met het volgende:

Winterpostelein

Het eerste dat ik heb gezaaid is Winterpostelein, er zit niet voor niets het woord “winter” in het woord : -). Ik heb het gezaaid in kistjes in een minikas die bij ons op het terras tegen het huis staat.

Als je de middelste stengel met blaadjes laat staan, dan kun je er meerdere keren van oogsten . De groente die je als sla kunt eten bevat o.a. vitamine C, calcium en magnesium. Er kan tot maart geoogst worden, dan gaat de plant bloeien en kun je eventueel zaden oogsten.

Veldsla en rucola

Het volgende experiment is de veldsla en de rucola.

Veldsla kan een lichte vorst van -5 °C verdragen, dus je kunt hem buiten ook nog onder glas uitzaaien. Veldsla bevat ook veel vitamine C, calcium en ijzer.

Rucola kan ook onder glas gezaaid worden, het is een pittig kruid dat als sla of garnering gebruikt kan worden. Naast vitamine C, Kalium en Calcium, bevat dit kruid ook fosfor en kleinere hoeveelheden vitaminen B en magnesium.

Spinazie

Er zijn verschillende soorten spinazie waarbij er enkele soorten, zoals de “winterreus” winterhard zijn. Ik heb een gewone soort in huis, dus deze wordt gezaaid onder het zolderraam, waar ook in de winter aardig wat licht doorheen valt. Van de zomer heb ik enorm genoten van mijn plukspinazie, die ook doorgroeit als je de kern laat staan. Even kijken hoe het met deze “Noorman” spinazie gaat verlopen in de winter. Het is mijn favoriete groente voor in een groentesmoothie.

Tuinkers

afbeelding van tuinkers

Een uitermate geschikt kruid voor op de vensterbank, ook in de winter. Ontkiemt snel en heeft weinig plaats nodig, je kan het zelf gewoon in een boterkuipje zaaien. Lekker voor op brood of door de salade. Zit vol met vitaminen en kan erg snel geoogst worden.

Bladrammenas

Deze zaai ik gewoon buiten op beschutte plekken uit. Het is eigenlijk geen winterharde plant, want hij overleeft de vorst niet. Maar ik zet hem toch in dit rijtje, want alles wat nog voor de vorst opkomt, levert heerlijke pittige blaadjes op voor door de sla. Na de eerste vorst gaat deze plant dus dood, maar daarna bemesten zijn wortels de grond, dus dat is mooi meegenomen.

Boerenkool

Zelf heb ik de Kale-red Russian, ook een winterharde boerenkool, maar iets minder gekruld. Om te zaaien is het het misschien wat laat, maar heb het toch geprobeerd in de vensterbank. Bij een beetje een milde decembermaand moet het lukken om de kleine boerenkool naar buiten te verhuizen. Wel in stappen in verband met het afharden.

Keukenkruiden en mini-tomaatjes

Deze kunnen gewoon op de vensterbank, de tomaatjes zullen met wat minder zonlicht niet zo overvloedig groeien, maar met een beetje geluk kan er wat geoogst worden. De keukenkruiden moeten goed verzorgd worden zodat er de hele winter vers geplukt kan worden.

Bij alles wat buiten gekweekt wordt of onder glas is natuurlijk is geen enkel groente bestand tegen zeer strenge vorst. Een idee is om alles in kistjes te kweken, zodat je die kistjes bij strenge vorst naar binnen kunt halen. Misschien heb je nog meer ideeën voor op zoalsjijwilt.nl, laat het ons dan weten.

Aanvulling: Taugeh (6 nov. 2012) Iemand van jullie stuurde ons nog een leuke aanvulling, waarvoor dank, hieronder haar reactie:
Hierbij een aanvulling op winterharde groenten kweken: taugeh. En dan niet de dure kweekbakjesvariant maar de low-budgetversie. Zeer gezonde kiemgroente! In Toko’s kun je zakjes groene mungboontjes kopen, 500 gram voor nog geen euro – en daar haal je wel 15x een maaltje uit.

Verder nodig: een hoge bruine glazen pot (van koffiemelkpoeder bijv.) en een stukje grofmazig doek zoals nylonkous, vitrage of tule en een elastiek. Per maaltje taugeh heb je ongeveer een theezeefje droge mungboontjes nodig, die grondig moeten worden afgespoeld (in het theezeefje). Dan 24 uur weken in water in de glazen pot met het doek met elastiekje over de opening.

Daardoor kun je na 24 uur het water afgieten. Spoel vervolgens de bonen 1 x per 24 u om met water. Taugeh groeit sneller als het warmer is, maar in de winter in de keuken (waar het tussen de 10 en15 graden is) duurt het een kleine week. Ik ga nog experimenteren met gemengde linzen-, bonen- en kikkererwtenmengsels.

Aanvulling redactie: dit kan ook met alfafa- en brocollizaadjes.