Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Redding door rentevrije banken

De rente op gewone betaalrekeningen is bijna overal verdwenen. Dat betekent dus dat geld dat daar op staat elk jaar minder waard wordt als gevolg van de inflatie. En op een spaarrekening zetten helpt om de schade van inflatie, die ook wel verborgen belastingen wordt genoemd, te beperken. Maar wordt je er nou echt blij van? Niet echt.

Simpel gesteld is inflatie het verschijnsel dat de geldvoorraad wordt vergroot met lucht, waardoor het al bestaande geld minder waard wordt. Deze lucht bestaat uit nieuwe euro's, dollars of yens die niet door iets van reële waarde worden ondersteund, zoals goud. Vroeger bestond deze lucht uit het bijdrukken van biljetten. Nu zijn het simpelweg getallen in een of andere computer die worden verhoogd. Opgehoogde getallen die een belofte inhouden om deze lucht in de toekomst te vervangen door iets dat wél waarde heeft. En dat wordt op zó'n grote schaal gedaan, dat je geen geleerde hoeft te zijn om te bedenken dat deze belofte nooit in z'n geheel kan worden ingelost. Griekenland is niet voor niets aan het aansturen op schuldsanering. Wat? Willen jullie dat we 50% tot 70% van de miljarden die we jullie hebben geleend schrappen? Natuurlijk, geen probleem. Het is immers lucht.

Een tijdje geleden heb ik mijn zoon van negen uitgelegd hoe het zit met de financiële crisis. "We hebben jarenlang een groepje mensen vertrouwd om goed met ons geld om te gaan. Dat ging fout, ze maakten er een zooitje van. En nu geven we deze mensen nog veel meer geld om het probleem voor ons op te lossen." "Maar pap, dat is toch niet zo'n handig plan?". Nee zoon, dat is inderdaad niet zo'n handig plan. Maar waarom doen we het dan? Kan het niet anders?

Ja, het kan inderdaad anders. Want net als bij de internet bubbels kunnen we het teveel aan lucht weghalen. Sterker nog, omdat we liever niet dweilen terwijl de kraan nog open staat, is het misschien handig om de kraan eerst dicht te draaien. In financiële termen: Stoppen met lucht te pompen in een ballon die toch aan aan het scheuren is, omdat je hoopt dat de knal dan minder hard klinkt. Geen geld-dat-er-niet-is in de economie pompen dus. Wel rentes verlagen of zelfs afschaffen.

Daarom is het interessant dat op verschillende plekken in de wereld initiatieven worden opgestart voor rentevrije banken. Geen rente, geen inflatie. Geen geldsysteem dat medogenloos afstevent op een enorme implosie, met hyperinflatie tot gevolg. Geen systeem dat is bedacht door een kleine groep mensen die de grote groep gebruikt om nóg rijker te worden (extreem veel is immers niet genoeg). Maar een systeem van en voor ons allemaal.

Doen die banken dan alles gratis? Nee natuurlijk niet, het is heel normaal dat je geld vraagt voor je dienstverlening. Gewoon kosten per dienst die je afneemt, niet jarenlang durende rentes. Zoals je ook je financieel adviseur een eenmalig bedrag betaalt voor zijn diensten, zonder dat hij nog jarenlang elke maand geld vangt voor een advies dat ie jaren geleden heeft afgegeven.

Meer lezen over rentevrij bankieren, ons bizarre economische systeem en hoe het beter kan?

Ook interessant: Financieel slim worden?