Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Simpele huismiddeltjes bij een verkoudheid

verkoudenHet gezellige gekuch en gesnotter is weer begonnen. Onze oma’s gebruikten een aantal simpele huismiddeltjes die wij ook kunnen gebruiken. Als je je niet lekker voelt, dan heb je geen zin om stad en land af te zoeken naar ingrediënten. En dan heb je vast ook geen zin om lang in de keuken te staan. Daarom heb ik hier een kleine selectie van middeltjes samengesteld, die vooral makkelijk en eenvoudig te maken zijn met spullen uit je keukenkastje.

Bij beginnende keelpijn:

Dit gember/citroendrankje is bij mij vaste prik bij een beginnende keelpijn en het smaakt ook nog lekker.

Gember/citroendrankje

  • Eén flinke theelepel verse geraspte of in stukjes gesneden gember.
  • Eén kleine eetlepel biologische honing.
  • Een scheutje citroensap.

Ik doe dan deze ingrediënten in een grote mok en giet er kokend heet water op, ik roer het door en laat het even staan. Heerlijk om zo heet mogelijk op te drinken. En soms voeg ik nog wat kaneel toe als ik daar zin in heb.

Saliethee
Wat ik zelf altijd prettig vind om te drinken bij een beginnende keelpijn is saliethee. Je kunt verse blaadjes echte Salie (Saliva officinalis) uit de tuin gebruiken, of gedroogde salie. Salie werkt antisceptisch en is daardoor goed tegen ontstekingen. Kneus de blaadjes en giet er kokend water op, zet het als een gewone thee. Met een beetje biologische honing erbij is het een fijn middel om je keel te verzachten en ontsmetten. Je kunt overigens ook Marjolein of Tijm gebruiken. En natuurlijk kun je ook kant en klare saliethee kopen in een kruidenwinkel.

Bij verkoudheid of beginnende griep:

Knoflook/uienbouillon
Laat een flinke hoeveelheid knoflook en uien langzaam gaarstoven, zodat het zacht en glazig blijft. Voeg hier wat bouillon (zonder E621) van de reformwinkel toe. Nog wat vers gemalen zwarte peperkorrels erbij en dan aan het eind nog een teentje rauwe knoflook dat je niet meekookt omdat rauwe knoflook heeft sterkere geneeskrachtige werking heeft. Drink dit langzaam en zo heet mogelijk op. Knoflook is een natuurlijke antibiotica en uien werken antisceptisch. Deze combinatie zorgt ervoor dat je wat gaat zweten. Het is een goed idee om warme sokken aan te trekken en een sjaal om te doen.

Rauwe ui met honing
Nog beter is om een rauwe ui uit te persen of te pureren en het sap te verwarmen (niet koken) en te mengen met wat honing. Ik heb het nog niet geprobeerd, want het lijkt me niet lekker. Maar vooral rauwe ui werd vroeger erg gewaardeerd om de geneeskrachtige werking bij hoest en verkoudheid.

Vlierbessensap
Dit is een geweldig middel tegen beginnende verkoudheid. Warm het op en drink het vlak voordat je naar bed gaat. Het zit vol met vitamine C. Het is heel makkelijk zelf te maken. Kook een flink aantal vlierbessen met wat water en eventueel wat (palm)suiker voor de smaak. Zeef het en doe het sap in een gekookte fles of pot. Je kunt ook een fles vlierbessensap in de reformwinkel kopen. Daarnaast kun je dit sap de hele winter doordrinken om je weerstand te versterken.

Cayennemelk
Cayennepeper werd vroeger veel gebruikt om een verkoudheid een halt toe te roepen. Roer een theelepel versgemalen cayennepeper door een beker warme melk. Na het drinken ga je gelijk naar bed met een warme kruik en een dik dekbed. Dat helpt je samen met het drankje om flink te zweten zodat je de verkoudheid snel over is.

Belangrijk: Als een griep voor jou riskant is, ga dan niet zelf dokteren en laat je dan goed voorlichten door een professionele geneeskundige. Als het advies is om gewoon uit te zieken, probeer dan bovenstaande middeltjes om je te ondersteunen.

De Salie, Tijm en Marjolein die ik hierboven noem, zijn geneeskrachtige kruiden, drink hier rustig een aantal kopjes per dag van maar wees verder matig. Elke dag een aantal liter is echt teveel.

En ook: Griepprik of groene thee? 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *