Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Superfood van eigen bodem, de zwarte bes.

zwarte besGojibessen, kokosblokjes, ciazaad, rauwe cacao, allemaal gezond exotisch supervoedsel, oftewel duur superfood. Ik hou vooral van goedkoop en onder handbereik, dus wat dacht je van dit superfood van eigen bodem, de zwarte bes? Maak kennis met de onvervalste Ribus Nigrum. Wij hebben deze zwarte held als heerlijk geurende trotse hoek in de volkstuin. Naast dat je er lekker van kunt snoepen, kun je er jam, siroop en allerlei ander lekkers van maken.

Waarom is dit ding een superfood?

En niet zomaar een superfood, maar super super voedsel?

  • De zwarte bes beschermt tegen schade aan DNA

Antioxidante stoffen zoals polyphenolen en ascorbinezuur (oftewel vitamine C) en overige stoffen, beschermen de lichaamscellen tegen oxidatieve stress. Zie hier een wetenschappelijk onderzoek. Door deze antioxidante werking worden de wanden van je bloedvaten sterker en minder vatbaar voor ontstekingen.

  • Goed voor de grijze massa

De antioxidanten (anthocyaninen) van de zwarte bes kunnen de bloedhersenbariëre passeren en zo een ondersteunende werking hebben tegen veroudering van de hersens, alzheimer en parkinson. Ze versterken het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

  • Bevat veel vitaminen en mineralen

De bessen bevatten onnoemelijk veel vitaminen en mineralen. Ze bevatten een vracht vitamine C en het leuke is dat deze vitaminen niet verdwijnen als je de bessen kookt of verwerkt in een sap. En wat zit er nog meer in? Vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B11 en E. En de mineralen Kalium, Calcium, Magnesium, Kalium, Fosfor IJzer, Jodium en Zink.

  • Je kunt ook de bladeren gebruiken

In de bladeren zitten flavonoïden die ontstekingsremmend werken. Deze stoffen zorgen er ook voor dat de E-coli bacterie zich niet makkelijk hecht aan de blaaswand, oftewel het beschermt tegen blaasontsteking. Je kunt gewoon thee zetten van een handje bladeren. En heb je weleens aan het blad geroken? Ruikt goddelijk!

  • Werking tegen trombose en teveel aanmaak van cholesterol

De zaadjes die in de bessen zitten bevatten Vitame E, alpha- en gamma linoleenzuur. Daardoor werken de bessen tegen het teveel aan maken van cholesterol en trombose.

En tja, het is goed voor je hele gezondheid zeg maar. Als ik nog meer ga onderzoeken dan kom ik nog veel meer moois tegen over deze Ribus. Feit is dat je hem nu in het voorjaar gewoon in je tuin moet zetten. Ik heb vorig jaar simpelweg wat afgeknipte takken zo in de vochtige grond geprikt en de meesten zijn gewoon weer een struikje geworden. Zo’n makkelijk is het. Beetje zon, beetje vocht en een beetje compost en mest aan de voet van de stuik en laat de bessen maar komen. Oh ja, gooi er geen netten overheen, de vogels laten meestal genoeg over.

Nog even een receptje?

Je kan natuurlijk gewoon op internet zoeken, maar vooruit dan 🙂

De siroop, lang houdbaar tot in de winter en vol vitaminen: Breng zwarte bessen met water zachtjes aan de kook, 25 minuutjes heel zachtjes sudderen. Dan door een zeef wrijven en mengen met gesmolten suikerwater. (die suiker is natuurlijk niet zo gezond, maar het conserveert goed, gebruik eventueel bio rietsuiker)

En jam is natuurlijk ook heerlijk en wijn en zwartenbessen ijs, of zwartebessen mousse. Ik eet ze het liefst bij mijn ontbijt door de yoghurt, lekker makkelijk. Of met een flinke dot vette slagroom, lekker zondigen af en toe.

Oh ja, voor ik het vergeet, het is nogal belangrijk: Het is een kruid met medicinale werking. De zwarte bes werkt licht bloeddruk verlagend en drijft vocht af. Dus als je hier al medicijnen voor slikt, eet ze dan rustig, geen probleem. Maar prop je niet dag in, dag uit helemaal vol met deze dingen, dat is dan teveel van het goede.

Boek : Help er groeit superfood in mijn tuin

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *