Wist je dat gewoon keukenzout een industrieel bijproduct is? Ik niet. Totdat ik een zoektocht op touw zette om de feiten te achterhalen en ook om te ontdekken hoe wij op een betere manier gezond zout kunnen gaan gebruiken. Want zout is belangrijker dan we denken, het zit overal in. En we hebben het ook nodig.
Er wordt reeds decennia gewaarschuwd voor het eten van teveel keukenzout, maar dan heeft men het over het eenzijdige zout dat alleen natriumchloride bevat.
Keukenzout (NaCl) zorgt voor een hoge bloeddruk doordat er teveel vocht wordt vastgehouden in het lichaam. Dit eenzijdige keukenzout is zeer ongezond, ook omdat het chemisch bewerkt is. Zeezout en zout uit zoutmijnen wordt geraffineerd en ontdaan van ongeveer 80 soorten mineralen zodat er alleen nog maar natriumchloride(NaCl) overblijft. 70% hiervan wordt gebruikt als chloorbron voor de chemische industrie, 25% wordt gebruikt voor grondstabilisatie in de bouw en het ijsvrij houden van wegen.
En de overige 5% van het natriumchloride dat geproduceerd wordt is het alombekende tafelzout. Primair wordt zout dus geraffineerd voor de industrie en dan is het blijkbaar handig en goedkoop om gelijk maar wat potjes tafelzout te vullen voor de voedingsindustrie.
Teveel van dit eenzijdige geraffineerde zout kan een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten veroorzaken. Terwijl het pure ongeraffineerde zout er juist voor zorgt dat de vochthuishouding en de bloeddruk in balans blijven. En daar gaat het om. Er zijn meer soorten ongeraffineerd zeezout, maar in dit geval heb ik het over Himalayazout. Dit zout wordt gewonnen uit opgedroogde delen van de oerzee en is dus eigenlijk zeezout. Dit bevat naast 97,4% natriumchloride ook zeer essentiële mineralen en sporenelementen die ons lichaam nodig heeft.
Een bijzonder gegeven is dat zuiver zeewater vrijwel dezelfde samenstelling in mineralen en sporenelementen heeft als ons bloedplasma. Met als enig verschil dat zeewater een extra molecuul magnesium heeft en bloedplasma een extra molecuul ijzer. Een tekort aan mineralen kan verzuring veroorzaken en verzuring veroorzaakt ziekte. Puur zeewater en dus zeezout is basisch voor het lichaam. De mineralen in een goede kwaliteit zeezout zorgen ervoor dat:
Doordat het lichaam al deze mineralen binnen krijgt zal de behoefte aan overmatig eten van teveel suiker, vet en zout verminderen. Snaaien is vaak een gevolg van tekort aan mineralen en daardoor is het tekort aan mineralen dus een ondervoeding van de lichaamscellen. Door tekort aan mineralen op tijd aan te vullen verdwijnt de fysieke behoefte aan snaaien.
Het zeezout of Himalaya zout kan gewoon gebruikt worden bij het koken. Maar het lichaam kan dit zeezout pas op een goede manier verwerken als het is opgelost in water. Dat kun je doen als volgt:
Doe een paar scheppen zeezout of Himalaya zout in een schone glazen pot of fles. Flink schudden, voeg zoveel zout toe totdat het water verzadigd is en er nog wat korreltjes op de bodem blijven liggen. Laat dit één dag staan en voeg dan eventueel nog wat zout toe. Drink regelmatig een theelepel zoutoplossing gemengd met een heel glas water. ’s Zomers als het heet is, is het raadzaam om wat vaker een zoutoplossing te drinken. Omdat je dan wat meer zweet dan en dan ook meer mineralen verliest.
Naast Himalaya zout kun je ook Keltisch zeezout gebruiken. Het zeezout dat in de supermarkten ligt is meestal geen echt zeezout, maar grof keukenzout. Dus kijk goed op de etiketten en let erop dat je een goede ongeraffineerde kwaliteit koopt.
Voor de geïnteresseerden, hieronder de lijst met de mineralen die in Himalaya zout zitten.
Additional Combined Elements
Legend:
Bronnen:
Ongeraffineerd zeezout kopen?