Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Vijf bloemen voor de eetbare tuin

Wil je in het voorjaar starten met zaaien en weet je nog niet welke bloemen daarvoor geschikt zijn? Als je groenten kweekt is het altijd leuk om ook bloemen toe te voegen. Sommige bloemen zijn eetbaar of op een andere manier te gebruiken. En in een eetbare tuin heb je ook bloemen nodig om bijen, hommels en andere nuttige insecten aan te trekken naar uw tuin of terras. Ook bij  zelfvoorzienend leven, zijn deze vijf eenvoudige eenjarige planten zijn heel makkelijk toe te voegen aan je tuin of terras en ze zijn niet veeleisend, waarbij er een grote kans is dat het goed gaat.

1. Zonnebloemen

De zaden van zonnebloemen kun je direct in de grond zaaien als de temperatuur weer wat aangenamer wordt. Kleine zonnebloemen kunnen worden gezaaid in grote potten, maar als je de zonnebloemen goed ondersteunt kun je ook een groter ras zaaien. Het is een veelzijdige en gemakkelijke plant. Een leuk feitje is dat de kop van de zonnebloem overdag met de zon mee draait om s’nachts weer naar het oosten te draaien waar de zon de volgende ochtend weer op komt. Er zijn meer toepassingen dan je misschien denkt. De jonge bloemknoppen kunnen worden gestoomd zoals Artisjokken. Aan de voet van de zonnebloem kun je planten zaaien, zoals bonen, waarbij de steel van de zonnebloem ondersteuning biedt. De zaden kun je bewaren voor in de winter, om vogels te voederen. En de stengels kun je drogen om vervolgens als brandstof te gebruiken.

 2. Afrikaantjes

Afrikaantjes helpen om diverse insecten en wormpjes weg te houden. Je kunt ze daarom overal verspreid door je tuin en tussen de groenten plaatsen, ze groeien makkelijk. Ook staat het leuk als je er meerdere in één pot plant. Het zaad dat na de bloei ontstaat kun je heel makkelijk bewaren en het jaar erop weer opnieuw gebruiken. De Afrikanenzaadjes die ik vorig jaar in de winkel had gekocht, waren er op gemaakt om onvruchtbaar zaad te geven (zodat je ze weer opnieuw moet kopen, goed voor de opbrengst van de zaadwinkel). Kies daarom wel een oud ras en geen hybride.

 3. Cosmea

Cosmea is een prachtige doorbloeier die in geen tuin mag ontbreken. Je kunt ze al in februari binnen zaaien en later naar buiten verhuizen. Cosmea doet het goed in arme grond en geeft de hele zomer door witte of roze bloemen. Als je de uitgebloeide bloemen eruit haalt of de bloemen als snijbloemen gebruikt, dan blijft hij de hele zomer doorbloeien. De eenjarige plant trekt veel bijen en vlinders aan en is daarom ook een goede makkelijke aanwinst voor de tuin of terras. In het najaar kun je wat bloemen laten uitbloeien en het maanvormige zaad bewaren voor het jaar erna.

4. Oost-Indische kers

Naast dat deze plant veel kleur toevoegt aan de tuin zijn de bladeren, zaden en bloemen eetbaar, door hun peperige smaak kun je ze goed toevoegen aan salades en soepen. De jonge bloemknoppen kun je marineren als kappertjes. Oost-Indische kers trekt bladluizen aan, dat lijkt niet prettig, maar daardoor houden ze wel de luis bij andere planten en fruitbomen weg. De takken waar de luizen zich op verzamelen knip je af en gooi je weg.  Omdat de plant een natuurlijk antibioticum is, kun je bij keelpijn op wat bladeren kauwen, dat ontsmet de keel.  Je kunt er ook thee van trekken voor een goede doorbloeding.

 5. Goudsbloem

Een andere naam voor Goudsbloem is ook wel Calendula. Het zijn makkelijke bloemen en ze bloeien de hele zomer door, als ze niet te dicht tegen elkaar staan doen ze het ook goed in een pot. Het zaad kun je eenvoudig bewaren voor het jaar erop. Naast dat het een vrolijke plant is, is de goudsbloem ook een natuurlijk antibioticum  en werkt dus ontstekingsremmend. Een aftreksel van de bloemen en de bladeren werkt goed tegen huidschimmel. Dit is een van de weinige planten die ook goed zijn voor (open) schaaf- of snijwonden. Je kunt op een simpele manier calendulazalf maken, klik voor meer informatie op deze link.

Wil je meer weten over het inrichten van een eetbare tuin?
In “De eetbare tuin” toont de vindingrijke Alys Fowler (bekend van het BBC-programma Gardeners World) aan dat er een manier is om van het goede leven en de natuur te genieten – zelfs als je in de stad woont. Alys Fowler bekijkt in De eetbare tuin de traditionele manier van tuinieren en het verbouwen van je eigen groente op een geheel eigen wijze en geeft de lezer tips en tools in handen om op een kleine ruimte – of dit nu een stadstuin, een balkon of dakterras, of zelfs een eenvoudige bloembak is – een prachtige, efficiënte en rijke tuin te creëren.