Banner van ManKrat - Cadeau's voor mannen

Zelfvoorzienend met een Forest Garden.

forest gardenIk ben erg enthousiast over een manier van tuinieren, waarbij je zo weinig mogelijk hoeft in te grijpen. Waarbij je een zelfvoorzienend systeem met bomen, struiken en planten aanlegt en de bodem de tijd geeft om een vruchtbare balans op te bouwen met insecten, bacteriën en schimmels. Dit kan met een zelfvoorzienende Forest Garden.

De compacte aanplant van gewassen zorgt ervoor dat als je het systeem goed hebt aangelegd, dat je op den duur minder onkruid hoeft te wieden. Na een aantal jaren heb je minder onderhoud en ben je hoofdzakelijk tijd kwijt aan het oogsten, maar wie vindt dat erg?

Het begint met een goed plan. Welke gewassen zet je op welke plek neer, zodat elke stuik of plant tot zijn recht komt ten opzichte van voeding, zonlicht en elkaar. Je plant zoveel mogelijk struiken, bomen en vaste planten aan, die je medicinaal kunt gebruiken of die je kunt eten. Sommige gewassen hebben alleen als doel om een andere plant of boom te voeden en sommigen trekken nuttige insecten aan.

Zo is het bijvoorbeeld effectief om onder een fruitboom Smeerwortel (Symphytum) te planten omdat deze plant de fruitboom voedt met het benodigde Kalium. Andere planten zorgen weer voor bescherming tegen insecten of toevoer van stikstof.

Het principe van de Forest Garden is ontwikkeld door Martin Crawford, die meer dan 15 jaar geleden is gestart met het aanleggen van een Forest Garden in Engeland. Volgens zijn boek “Creating a Forest Garden” kun je deze manier van tuinieren in elke tuin toepassen. Als je er maar rekening mee houdt, dat je in een kleine tuin beter geen grote bomen kunt aanplanten zoals een tamme kastanje of een walnoot.

Omdat we (nog) geen hectare grond tot onze beschikking hebben, zijn we alvast begonnen in een kleine tuin. We hebben een aantal patio- en laagstam fruitboompjes geplant, samen met een aantal struikgewassen, zoals o.a. Zwarte- en Blauwe bessen, Frambozen, Honingbes, Boksdoorn, Kaasjeskruid, Theeroos, Smeerwortel en overige geneeskrachtige en voedende kruiden en bloemen. De hoogste gewassen staan aan de noordkant en de laagste gewassen aan de zuid kant, zodat elke gewas optimaal geniet van de zon.

Martin’s uitleg op youtube (13:19 min.): Martin Crawford’s Forst Garden

Wil je een zelfvoorzienende Forest Garden aanleggen, dan is het handig om je eerst te verdiepen in de belangrijkste principes. Met het kijken van o.a. de filmpjes en het kopen van het boek leg je de basis.

Duurzame voedselsystemen zoals deze, zijn meer nodig dan ooit, als we los willen komen van het idee dat we de aarde moeten uitputten om te leven.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *